Gyógyhír Magazin 2013-10-07

Központi idegrendszer-sérült gyerekek gyógyítása


Október elején tartják világszerte a központi idegrendszeri sérültek (CP) világnapját. A problémával világszerte körülbelül 17 millió ember küzd, hazánkban évente körülbelül 400 gyermeknél diagnosztizálják ezt a betegséget. A korai felismerés döntő jelentőségű, hiperbár oxigénterápiával és mozgásterápiával hatékonyan javítható a betegség.Központi idegrendszeri károsodás kialakulhat oxigénhiány, helyi vérellátási zavar, infarktus, vérzés, gyulladás, mechanikus sérülés, genetikai okok miatt. A károsodás legtöbbször a magzati lét alatt, vagy születéskor, illetve az azt követő korai fejlődés időszakában keletkezik.

A betegséget nagyon nehéz felismerni, ezért nagyon fontos a rendszeres orvosi vizsgálat. A CP elsősorban mozgásbeli fogyatékosságot jelent, de károsodhat az érzékszervek működése (hallás, látás) és az értelmi, érzelmi funkciók is. Ha a gyermek nem megfelelően fejlődik, az már aggodalomra adhat okot, ezért fontos, hogy ilyen esetben a szülők minél hamarabb szakorvoshoz forduljanak.

„Ha még 1 éves kor előtt sikerül felismerni a problémát, nagyon jó eséllyel lehet a gyermeket fejleszteni, és a pici hamar elérheti kortársai szintjét. Egy éves kor után már hosszabb a javulási idő, mivel a beidegzési zavar miatt a végtagok izomzata és az ízületek rossz irányba fejlődhetnek, kóros ízületi és végtagállás alakulhat ki” - mondta el dr. Szolnoki Nikolett, a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. „A fejlesztések lényege, hogy az agyi károsodás miatt sérült funkciókat javítsa, hogy az idegrendszer épen maradt részei átvegyék a sérült részek működését, vagy kompenzálni tudja a kiesett funkciókat.”

Az oxigénhiányos állapottal született gyermek rehabilitációja mozgásterápia és hiperbár oxigénterápia együttes alkalmazásával lesz a leghatékonyabb. Külföldön már évek óta hiperbár oxigénterápiás kezelésekkel növelik a különböző manuálterápiák hatékonyságát, a kezelések együttes alkalmazása egyre gyakrabban alkalmazott módszer. A terápia lényege, hogy a páciensek egy speciális kialakítású nyomásálló kamrában (ún. keszon kamrában) a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be. A koncentráltan belélegzett oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szoros koncentrációban éri el a sejteket, szöveteket, amelynek következtében kedvező élettani folyamatok indulnak be.

„A Hiperbár Centrumban 5 oxigénhiányos gyermeket kezeltünk az elmúlt egy évben” – mondta el dr. Szolnoki Nikolett. „A tavalyi év nagy diadala volt Peti meggyógyulása, akinél sajnos elég későn, 15 hónapos korában ismerték csak fel a betegséget. Ennek következtében Petinek nagyon korlátozott volt a mozgása, melynek a betegség miatt kialakult izommerevség volt az oka. A hiperbár oxigénterápia és a mozgásterápia eredményeként sikerült elérnünk a teljes izomlazaságot, így a gyerek mozgásának fizikai gátját megszüntettük. Peti sikerén felbuzdulva számos oxigénhiányos állapottal született gyermek szülei felkerestek minket. Mindannyiuk esetében jelentős eredményekről tudunk beszámolni: állapotuk egyértelműen javult, mozgásuk pedig szabadabb, egészségesebb lett.”


Cikkajánló


Sürgős eset Gyógyhír Magazin
A koraszülés öt kockázati tényezője Gyógyhír Magazin
Időben be kell oltani a kisgyerekeket rotavírus ellen Gyógyhír Magazin
A gyermeksebész, aki verset mondott nekem Gyógyhír Magazin
Magyar anyukák ötletei fogyatékkal élő gyermekeknek Gyógyhír Magazin
A gyerekek lelkét is ápolják a hazai kórházakban Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6607627 látogatónk volt eddig