Gyógyhír Magazin 2014-01-04

A GE CT-je egy szívdobbanást sem hagy ki


A komputertomográfiás képalkotás, azaz a CT már több mint 40 éve kulcsfontosságú eszköze az orvosi képalkotó arzenálnak. E technológia segítségével kapnak az orvosok tisztább képet az agyról, a szívről és más belső szervekről.Hiába azonban a több évtizedes CT-használati tapasztalat, a berendezéssel nem egyszerű pontos felvételt készíteni. A gép röntgensugarak segítségével készít felvételt a testről, a betegeknek pedig mozdulatlannak és nyugodtnak kell maradniuk a vizsgálat alatt. A című szaklapban megjelent tanulmány szerint jelenleg a szív-CT vizsgálatra beutalt betegek csaknem kétharmadánál magas pulzusszámot mérnek. Néhányukat ezért nem vetik alá a vizsgálatnak.

A GE Healthcare – mely az elsők között helyezett üzembe CT-berendezéseket a kórházakban – a CT-vizsgálat folyamatát javító új technológiák fejlesztésén dolgozik. Legújabb fejlesztésük a , mely a CT-berendezések történetében először egyesíti a tiszta képet, a gyorsaságot és a széles lefedettséget, mely utóbbinak köszönhetően mindössze egy szívdobbanás alatt készíthető felvétel a szívről. Ez azt jelenti, hogy a betegek gyorsabb, pontosabb CT-vizsgálatban részesülhetnek, ráadásul alacsonyabb sugárdózis mellett.

A nagy felbontású képet adó Revolution a fényképezőgépek képstabilizáló funkciójához hasonló mozgáskorrekciós technológiát használ. A technológia alkalmazásával megszűnnek a korábbi akadályok, és az emberi szívről mindössze egy szívdobbanás alatt mozdulatlan kép készíthető. Az orvosok élesebb, több információt adó felvételeket kapnak. Dr. Ricardo C. Cury, a dél-floridai Baptist Health kardiológiai részlegének igazgatója, aki maga is végzett vizsgálatokat a géppel, az „innováció csúcsa” és a „minden egyben vizsgálóberendezés” jelzőkkel illette azt.

A GE az mutatta be a Revolution CT-t más termékekkel együtt. „A rendkívül tiszta képet adó Revolution CT-berendezéssel a legproblémásabb betegek is gond nélkül megvizsgálhatók” – mondta Steve Gray, a GE Healthcare molekuláris képalkotó és komputertomográfiás berendezéseket gyártó részlegének vezetője. „Ez lesz az első olyan CT-berendezés, amely mindenki számára, minden klinikai területen megfelelő lesz."

*A Revolution még FDA-engedélyre vár; nem kapható kereskedelmi forgalomban az USA-ban.


Cikkajánló


Új ERC Consolidator Grant az MTA KOKI-ban Gyógyhír Magazin
Jelentkezzek vagy sem? - Klinikai kutatás a háziorvos szemével Gyógyhír Magazin
Egyedülálló térszkenner fejlesztés Gyógyhír Magazin
Szabad gyökök - tényleg tudja, mik azok? Gyógyhír Magazin
Ritka patológiai esetek 4 D-ben Gyógyhír Magazin
Csökkenhet a sugárterhelés mértéke Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6542474 látogatónk volt eddig