Gyógyhír Magazin 2014-07-07

Enyhe égési sérülésre a csapvíz a leghatásosabb gyógyír


Háztartási baleset, napozás utáni fájdalmak, egy sportolás közben szerzett sérülés: nyáron számos lehetőség nyílik arra, hogy égési sérülést szenvedjünk. Bár a népi hagyomány több házi gyógymódot ismer ezek kezelésére, a szakember mégis azt mondja, a legfontosabb ebben a helyzetben azt kideríteni, elégséges-e az otthoni ellátás, vagy orvosi kezelésre van szükség.Előfordulnak olyan helyzetek, amikor nem tudunk elég körültekintőek lenni és nagy hő hatására megsérül bőrünk felső, súlyosabb esetekben alsóbb rétege is. Az égési sérülések esetében mindig azt a legfontosabb megállapítani, mennyire súlyos a károsodás.
Az első fokú sérülés a leggyakoribb. Ezt okozhatja túlzásba vitt napozás, bármilyen, figyelmetlenségből adódó rossz mozdulat (pl. vasalás, főzés, sütés közben), mechanikus irritáció. Utóbbi esetében, miközben bőrünk egy felülethez súrlódik, hő keletkezik, ez pedig sérülést eredményez. Ezekben az esetekben piros, feszes, fájdalmas a bőrfelület.
Másodfokú égés esetén, egyelőre még kisebb területen hólyagok is kialakulnak, hiszen nemcsak felületi, hanem eggyel mélyebb réteget érintő sérülés történik. Leginkább háztartási balesetek során, a forró víztől, a vasaló, a sütő miatt szenvedhetünk el ilyen jellegű kellemetlenséget.
A harmadfokú égési sérülés elsősorban üzemi, elektromosság okozta baleset során szenvedhető el, a tünetek pedig nemcsak nagyobb területen megjelenő hólyagok formájában jelennek meg, de ezek gennyet is tartalmaznak és a hólyagok közötti bőrfelület is elhal.
A negyedfokú a legsúlyosabb: ilyenkor nagy kiterjedésű, fekete, elhalt bőrfelülettel jár a károsodás.
Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ egyik szakmai vezetője elmondta, attól függően, mennyire súlyos a sérülés és testünk hány százalékát érinti, annak megfelelően kell orvoshoz fordulni.
- Az orvostudományban a Wallace-szabályt használják annak megállapítására, mennyire súlyos egy égési sérülés, milyen kezelést igényel annak ellátása – mondta Dr. Börzsei-Knoll Veronika. – A módszer kilenc százalékos területekre osztja a testünket. Ha már 35-40 százalékos az égett terület, akkor súlyos sérülésről beszélünk és haladéktalanul mentőt kell hívni, a beteget pedig kórházba kell szállítani.
A két legenyhébb fokozat esetében azonban otthon is kezelhető a sérülés. Az égett felületet tanácsos 15-25 percre hideg, folyó csapvíz alá tenni, hogy lehűtsük az érintett testrészt. Így lassíthatjuk a további sejtek elhalását, emellett remek fájdalomcsillapító hatása is van. Jeget ne használjunk, mert azzal nagyobb kárt okozhatunk, mivel lefagyasztjuk a megsérült részt. Ugyancsak ne alkalmazzunk kenőcsös, tejfölös, hintőporos módszereket, mert elfertőződhet a seb. Az égett felületen keresztül ugyanis könnyebben utat találnak a baktériumok a szervezetben. A minél gyorsabb gyógyulás érdekében a sebre egy tiszta, steril gézlapot helyezzünk és a hólyagokat se lyukasszuk ki!
- Ha napozás közben ég le a bőrünk, azt javaslom, vegyünk a patikában erre való spray-t és naponta többször fújjuk be vele a megsérült részt. Nem javaslok további napozást, öltözetben pedig a pamut, vászonruhákat tanácsolom, amelyek nem irritálják tovább a bőrt – tette hozzá a doktornő, aki nyáron gyakrabban lát el kollégáival az Emineo baleseti ügyeletén égési sérüléseket.
Amennyiben maró gázok, gőzök elszabadultak, megsérülhet orrunk nyálkahártyája is, beduzzadhat a nyelvünk, fulladhatunk – ebben az esetben azonnal szakorvoshoz kell fordulni, akárcsak, ha nagyobb területet érint az égési sérülés. Amíg kiérkezik a mentő, célszerű valamilyen alkohol- és cukormentes folyadékkal itatni a beteget, valamint jó hatással lesz a szervezetre a C-, E- és cinkpótlás is.
A magán baleseti ügyeleten, amilyen az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központban van, nem kell hosszú órákat várakozni a betegeknek, mert azonnali ellátásban részesül minden hozzájuk érkező páciens a hét minden napján, - hétvégén is - reggel 8 és este 8 között.


Cikkajánló


Szépségápolás a hidegben Gyógyhír Magazin
Csak természetesen! Gyógyhír Magazin
Ők aztán sosem csípik ki magukat Gyógyhír Magazin
Napra-nap természetesen! Gyógyhír Magazin
Erre figyeljen, ha vízpartra megy Gyógyhír Magazin
A herpesz nyáron is támad Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6731704 látogatónk volt eddig