Gyógyhír Magazin 2014-07-30

Időt nyertek az áttétes vastagbélrákos betegek


Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az onkológus szakma, a gyártók és a betegszervezet szerepe is elvitathatatlan abban, hogy ma Magyarországon az áttétes vastagbélrákos betegek minden olyan célzott onkológiai kezelést megkaphatnak, amely Nyugat-Európában elérhető, s amely esélyt adhat számukra életkilátásaik javítására – nyilatkozta Lakos István, a rákbetegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.– Olyan finanszírozási szisztémára van szükség, amely nem tesz különbséget beteg és beteg között, hanem biztosítja, hogy ha a kezelőorvos egy terápiát indokoltnak és előnyösnek tart a páciensénél, akkor azt a betege rövid időn belül megkaphassa. Ezt a vastagbélrákos betegek esetében sikerült elérni – szögezi le Lakos István, a daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke. A problémakör tavaly év végén került felszínre, amikor egy tüdőáttétes vastagbélrákkal élő beteg esete rávilágított arra: a finanszírozásban változtatásra van szükség annak érdekében, hogy az előrehaladott vastagbélrákos betegeknek is egyenlő esélyük legyen hozzájutni a legkorszerűbb onkológiai terápiákhoz.

Majorosiné Parti Erzsébet már több mint egy évtizede küzd a vastagbélrákkal: 2002 óta sztómás betegként, kivezetett végbéllel él. Betegsége 2008-ban áttétessé vált. Számtalan kemoterápiás és sugárkezelésen átesett, minden elérhető célzott onkológiai terápiát is megkapott, s ezeknek köszönhetően betegségét éveken át sikerült kordában tartani. A terápiás paletta azonban kifogyott, s immár csak egy olyan gyógyszertől várhatta életkilátásainak javulását, amelyet nem sokkal korábban törzskönyveztek az Európai Unióban, s amelyre Magyarországon még nincs tb támogatás, illetve csak az juthatott hozzá a kezeléshez, akinek az OEP ezt egyedi alapon engedélyezte.

A Gyógyulj Velünk Egyesület figyelemfelhívó akciót indított, a szakorvosok, az egészségbiztosító és a gyártó között pedig tárgyalások kezdődtek, amelyek eredményeként végül felállt egy elismert onkológusokból álló szakmai bizottság, amely a leleteket áttanulmányozva, gyorsított eljárásban tesz javaslatot a terápiára azon betegek esetében, akik számára a kezeléstől előny várható. Az új szisztémában idén már több mint száz – minden más lehetséges kezelésen túllévő – áttétes vastagbélrákos beteg hozzájuthatott a gyógyulást ugyan nem, de életkilátásainak javulását eredményező tablettához.

Majorosiné Parti Erzsébet is több mint féléve részese a terápiának. Tisztában van azzal, hogy betegségének előrehaladását megállítani nem, csak lassítani lehet, viszont vallja: egy rákbetegnek és családjának minden megnyert év, hónap, hét és nap is számít, amit elfogadható egészségi állapotban a szeretteivel aktívan tölthet.

Lakos István hangsúlyozza: a betegszervezet soha nem egy konkrét gyógyszerért lobbizik, hanem az a célja, hogy szélesedjen a terápiás paletta, s a rákbetegeknek életelőnyt adó legújabb onkológiai kezelések – daganattípustól függetlenül – mihamarabb elérhetővé váljanak a magyar betegek számára is. Úgy értékeli: az OEP a vastagbélrákos betegek esetében olyan megoldást talált, amely révén az érintettek jelenleg minden olyan korszerű onkológiai kezeléshez hozzájuthatnak Magyarországon, amely esélyt adhat számukra életkilátásaik javítására.


Cikkajánló


Trükkös vírust szabadítottak a rákos sejtekre Gyógyhír Magazin
A gyógyulás egyik kulcsa Gyógyhír Magazin
Nagy lépés a mellrák megismerése felé Gyógyhír Magazin
Kómába küldenék a rákos sejteket Gyógyhír Magazin
Zöldségek a daganatos megbetegedések ellen Gyógyhír Magazin
Az allergia és a rák Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6404180 látogatónk volt eddig