Gyógyhír Magazin 2014-07-30

Amit az Ebola vírusról tudni kell


Az Ebola-vírus nagyon súlyos, gyakran halálos kimenetelű megbetegedést okoz.A kórokozót Afrika dzsungeleiben vadon élő állatok hordozzák.Az ember ezen állatokkal vagy tetemükkel, vérükkel vagy váladékukkal való közvetlen kontaktus útján fertőződik.

Ebola-lázban szenvedő emberekkel, holttestükkel, vérükkel vagy testváladékukkal (pl. nyállal, vizelettel) való közvetlen érintkezéssel terjedhet a betegség tovább az emberek körében.

Az Ebola-vírus a levegőn keresztül nem terjed.

A kórokozót védekezés nélküli szexuális érintkezés útján akár hét héttel gyógyulását követően is átviheti partnerére egy korábban fertőzött személy.

A BETEGSÉG TÜNETEI

A betegség a fertőződést követően 2–21 nap lappangási idő után, hirtelen jelentkezik

Lázzal, izomfájdalommal, gyengeséggel, fej- és torokfájással jár.

A következő fázisban súlyosbodnak a tünetek: hányás, hasmenés lép fel, a testen kiütések jelennek meg, károsodnak a máj- és a vesefunkciók. Egyes betegeknél kiterjedt külső és belső vérzés, valamint többszervi elégtelenség jelentkezik.

OLTÁSSAL MEG LEHET-E ELŐZNI?

A betegség ellen nincs vakcina, sem célzott terápia, csak tüneti kezelés.

AZ EBOLA-VÍRUSFERTŐZÉS KOCKÁZATA ÉS ELKERÜLÉSE

Akkor merül fel a fertőződés veszélye, ha valaki közvetlenül érintkezik egy beteg emberrel vagy állattal, vagy annak valamely testnedvével. A kórokozó ritkán védekezés nélküli szexuális érintkezés útján is átvihető.

Ön nem fertőződhet meg papírpénz vagy élelmiszerek megérintésétől, vagy pl. egy uszoda medencéjében. Az Ebola-vírust szúnyogok sem terjesztik.

Hatásos ellenszere a szappan, a fehérítőszer, a napfény vagy a szárítás. A vírust tartalmazó váladékkal szennyezett ruhák gépi mosása megöli a kórokozót.

Az Ebola-vírus csak rövid ideig életképes közvetlen napsugárzásnak kitett vagy kiszáradt felületeken.

TUDNIVALÓK A GUINEÁBA VAGY LIBÉRIÁBA ÉRKEZŐKNEK

Kerülje azokat a helyzeteket, amelyekben fennáll a kockázata, hogy fertőző betegek, illetve emberi vagy állati tetemek vérével vagy más testváladékával közvetlenül érintkezik;

Ne menjen vadon élő állatok közvetlen közelébe és ne fogyasszon vadon élő állatokból származó ún. „bozóthúst”;

Mindig védekezzen, ha szexuális kapcsolatot létesít.

TUDNIVALÓK A GUINEÁBÓL VAGY LIBÉRIÁBÓL ÉRKEZŐKNEK

Ha belázasodik, ok nélkül kimerültnek érzi magát, hasmenése lesz vagy egyéb súlyos tünet lép fel Önnél a trópusi vidékről való beutazást követő pár hétben:

Haladéktalanul keresse fel háziorvosát, illetve a fertőző betegségekkel foglalkozó legközelebbi szakrendelést/szakorvost, és tájékoztassa őt korábbi utazásáról. A tüneteket pl. malária is okozhatja, de az okokat mindenképpen ki kell vizsgálni, a betegséget pedig kezelni kell.

Mielőtt elmegy a kórházba vagy a rendelőbe, jelezze telefonon érkezését, hogy az ápolószemélyzet megfelelően felkészülhessen a betegfelvételre.


Cikkajánló


Az utazók betegségei Gyógyhír Magazin
Bosszantó vírus – a herpesz Gyógyhír Magazin
Félreértések, tévhitek, hiányos információk - az oltásokról Gyógyhír Magazin
Kullancsjelszó: támadás fentről és lentről! Gyógyhír Magazin
Tévhitek a bárányhimlővel kapcsolatban Gyógyhír Magazin
Zika: veszélyes a várandósokra, illetve a magzatra Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6727458 látogatónk volt eddig