Gyógyhír Magazin 2014-08-20

Leégni vagy barnulni? Így napoznak a magyarok


Már érzékelhető az elmúlt évek felvilágosító kampányainak pozitív hatása: a magyar strandolók többsége tart a túlzott napozás okozta bőrráktól, és háromnegyedük tudatosan figyel arra, hogy elkerülje a leégést – derül ki a CIG Pannónia strandolók körében végzett felméréséből.[1] Ugyanakkor a válaszadók mindössze harmada járt az elmúlt egy évben anyajegyszűrésen. De ha már bekövetkezik a legrosszabb, a rosszindulatú bőrdaganatok eredményes kezelésében legfontosabbnak azt tartják a magyarok, hogy a lehető legjobb orvoshoz kerüljenek.A CIG Pannónia kutatást végzett a strandlátogatók körében, amely meglepő eredményeket mutat. A megkérdezettek egyötöde tekinthető napimádónak, aki kifejezetten azért megy strandra, hogy napozzon. Többségük nő, és a 20-as éveiben jár. A válaszadók fele mondta azt, hogy ugyan nem kifejezetten napozni megy a fürdőhelyekre, de ha már ott járnak, szeretnének lebarnulni. Nagyjából 22%-nyian vannak azok, akik nem szeretnek napozni, bár nem is kerülik a napot. Ebben a csoportban az 50 év felettiek aránya kimagasló. Az összes válaszadó csupán 8%-a marad lehetőség szerint az árnyékban.
A strandolók többsége ugyanakkor tart a napsugarak káros hatásaitól: legtöbben a bőrrák kialakulásától (55%) félnek, de hasonló arányban említették a leégéssel járó fájdalmat is (52%). A súlyos bőrbetegségtől való félelem azért sem indokolatlan, mert a válaszadók közel egyharmada számolt be arról, hogy családja, vagy barátai körében előfordult már bőrrák.

A válaszadók jelentős többsége (76%) tudatosan tesz az ellen, hogy elkerülje a leégést. Közülük kevés kivétellel mindenki használ naptejet (93%). Több mint egyharmaduk arra is odafigyel, hogy az magas faktorszámú legyen. Sokan figyelnek a napon töltött idő mennyiségére és minőségére is: a leégést tudatosan kerülő strandolók 39%-a 10 és 16 óra között a lehető legkevesebb időt tölti a napon, 28%-a pedig figyel arra, hogy ne legyen egyszerre hosszú ideig közvetlen napsugárzásnak kitéve.

A CIG Pannónia kutatásából az is kiderült, hogy a strandolók kevesebb, mint egyharmada tudja eredményesen elkerülni a leégést: 48% ritkán, 21% pedig nagyobb rendszerességgel szokott napégést szenvedni. A válaszadók 58%-a fordulna azonnal orvoshoz, ha ismeretlen elváltozást fedezne fel a bőrén, egynegyedük viszont – internetes kereséssel vagy ismerős megkérdezésével – először maga próbálná kideríteni, hogy mi lehet probléma. A káros bőrelváltozások eredményes kezelésében a legfontosabbnak azt tartják a válaszadók, hogy a lehető legjobb szakorvoshoz kerüljenek. (1-től 5-ig terjedő skálán átlagosan 4,7-re értékelték ennek fontosságát), a kiegészítő egészségbiztosítás jelentőségét viszont kevesebben ismerték fel (2,3).

„Magyarországi statisztikák szerint évente mintegy 2000 melanomás beteget diagnosztizálnak és kb. 10 ezer az egyéb újonnan felfedezett rosszindulatú bőrdaganatok száma.[2] Ezért is fontos, hogy felmérésünk eredményei szerint a strandolók jelentős része tudatosan figyel arra, hogy a napozás káros hatásait elkerülje. A válaszadók tisztában vannak azzal, hogy a gyógyulás esélyeit nagyban befolyásolja, hogy – akár nemzetközi szinten is – a legjobb szakorvos kezelje őket. Ez ma már nem elérhetetlen, hanem megfizethető egy átlagos magyar számára is, amennyiben kiegészítő egészségbiztosítást köt.” – értékelte a kutatás fő megállapításait Dr. Kádár Gabriella, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vezérigazgatója.


Cikkajánló


Szépségápolás a hidegben Gyógyhír Magazin
Csak természetesen! Gyógyhír Magazin
Ők aztán sosem csípik ki magukat Gyógyhír Magazin
Napra-nap természetesen! Gyógyhír Magazin
Erre figyeljen, ha vízpartra megy Gyógyhír Magazin
A herpesz nyáron is támad Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6725594 látogatónk volt eddig