Gyógyhír Magazin 2014-11-20

Átváltoztatják a pikkelysömörrel élők életét


Budapest után, első vidéki helyszínként Pécsett indul útjára az Átváltozás program, amely a pszoriázisban, avagy hétköznapi nevén pikkelysömörben szenvedők számára biztosít térítésmentes szakmai és lelki támogatást. A jelentős lelki megterheléssel is járó, egyelőre gyógyíthatatlan bőrbetegség mintegy 200 ezer embert sújt Magyarországon. A mai napon egy új fényterápiás kabint is átadtak a pécsi bőrklinikán, ami szintén a pikkelysömörben szenvedők számára jelent nagy könnyebbséget, éves szinten több száz beteg kezelésére adva lehetőséget.Szakértelem, értő figyelem, betegcentrikusság: ez a lényege az Átváltozás programnak, amely a pszoriázisban diagnosztizált személyek számára ingyenesen biztosít szakképzett tanácsadót a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikája szervezésében. A szélesebb közvélemény számára pikkelysömör néven ismert betegség Magyarországon is óriási probléma: csak tüneti kezelés létezik ellene, a benne szenvedőket pedig a betegség tünetei mellett társadalmi előítéletek is sújtják.

A pécsi Átváltozás program szakképzett tanácsadója, Maros Tünde megtanítja az érdeklődőket és hozzátartozóikat a terápiák megfelelő alkalmazására, és ezen felül hasznos tippeket ad a lelki terhek, a stressz leküzdésére, a helyes táplálkozás és a megfelelő testmozgás kialakítására, mert csak így, a teljes életmód átalakításával lehet ennél a krónikus bőrbetegségnél látványos eredményt elérni.

„Pécsett azzal a céllal indítjuk az országban Budapest után másodikként az Átváltozás tanácsadó programot, hogy a szakképzett nővéreket és ápolókat is bevonjuk a betegtámogatásba és edukációba, valamint megteremtsük azt a fórumot, ahol a betegek félelem és szorongás nélkül kérdezhetnek és beszélhetnek az állapotukkal összefüggő problémáikról, nehézségeikről” – mondja a Bőrklinika igazgatója, Dr. Gyulai Rolland egyetemi docens.

Mindez csak az első lépés: a klinika vezetése a programot a résztvevők visszajelzései és igényei alapján továbbfejleszti 2015-ben, hogy valóban be tudja teljesíteni a küldetését, és átváltoztassa a pikkelysömörrel küzdők életét.

Az Átváltozás program elindítása mellett november 18-án adták át a PUVA fényterápiás kabint a pécsi bőrklinikán, ami szintén a pikkelysömörben szenvedők számára jelent nagy könnyebbséget, éves szinten több száz beteg kezelésére adva lehetőséget. A fényterápia kiváló kezelési mód a pikkelysömör, az atópiás eczema és más krónikus gyulladásos bőrbetegségek kezelésében, és a PUVA és az UVB terápia révén a fény gyógyító funkcióját használva biztonságosan lehet kezelni ezeket a betegségeket, különösen az őszi-téli időszakban. A klinikán átadott, országos szinten az egyik legkorszerűbbnek számító fénykabin révén a régió lakói számára is lehetőség nyílik erre az elmúlt években nem elérhető gyógymódra.


Cikkajánló


Szépségápolás a hidegben Gyógyhír Magazin
Csak természetesen! Gyógyhír Magazin
Ők aztán sosem csípik ki magukat Gyógyhír Magazin
Napra-nap természetesen! Gyógyhír Magazin
Erre figyeljen, ha vízpartra megy Gyógyhír Magazin
A herpesz nyáron is támad Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6725773 látogatónk volt eddig