Gyógyhír Magazin 2015-05-17

Ismerd meg a vérnyomásod!


Az Egészségügyi Világszervezet 2005 óta minden évben meghirdeti a Hypertonia Világnapját, melynek célja a az egészségesek és a betegek figyelemének felhívása a magasvérnyomás-betegség népbetegséggé válására, megelőzésének lehetőségeire és a betegség veszélyeire. A Világnap dátuma hagyományosan május 17-e.A felnőtt lakosságból mintegy 3,5 millióan érintettek e betegségben. Ráadásul a magas vérnyomásos betegek száma nem csökken hanem nő, mert az időseknél – 75 év felett – az esetek 80%-ban (az érelmeszesedés következtében is) jelentkezik a hypertonia betegség és gyakori együtt járója a cukorbetegségnek is.

A 140/90 Hgmm feletti vérnyomást nevezzük magas vérnyomásnak, ami sokszor egy-két évtized alatt alakul ki, minden látható és érzékelhető tünet és panasz nélkül. A gyakori fejfájás, a látásromlás valamint a cukorbetegség, elhízás és zsíranyagcsere zavar mindegyike felhívja a figyelmet a hypertonia kialakulásának, vagy megjelenésének veszélyére és a nem-gyógyszeres és/vagy gyógyszeres beavatkozás szükségességére. A kismértékű, de már kóros eltérések kimutatására számtalan vizsgálati lehetőségünk van, amik együttesen bizonyító, vagy kizáró erejűek (pl. EKG, boka/kar index mérés, vizelet fehérjeürítés vizsgálata).

„A legkönnyebb a legnehezebb” gondolat fogalmazza meg azt, hogy a normális vérnyomás megőrzéséhez, illetve a már kialakult magasvérnyomás-betegség egyensúlyban tartásához olyan egyszerű dolgok járulhatnak hozzá, mint például:
• a vérnyomás otthoni rendszeres mérése és a mérési érték feljegyzése, legalább havonta egy héten keresztül,
• a naponta végzett „szívdobogtató” 30 perces séta, vagy egyéb más forma a fizikai aktivitás növelésére,
• a sófogyasztás mértékének csökkentése napi 5 gramm alá,
• a túlsúly és az elhízás csökkentése a táplálkozás, fizikai aktivitás megváltoztatásával, és a haskörfogat ellenőrzésével
• a kávé fogyasztás mérséklésével, a dohányzás abbahagyásával és az alkoholfogyasztás mértékének és minőségének megváltoztatásával.
De azt is tudjuk, hogy ezen szokásaink megváltoztatása és e célok elérése a legnehezebbek közé tartoznak.


Cikkajánló


Keringésünk védelméért Gyógyhír Magazin
Vérnyomásmérés otthon Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6725624 látogatónk volt eddig