Gyógyhír Magazin 2015-11-08

Új eredmények az emlőrák gyógyítáaban


A kíméletesebb eljárással jelentősen rövidülhet a kezelési idő Az Országos Onkológiai Intézet munkatársainak együttműködésével, az eddigi legnagyobb, több központban végzett (multicentrikus) emlő brachyterápiás tanulmány eredményeit nemzetközileg is elismerték. A Lancet folyóiratban 2015. október 20-án tették közzé a multicentrikus (prospektív, randomizált, III-as fázisú) vizsgálat eredményeit, amely a szövetközi brachyterápiával végzett célzott és rövidített (ún. akcelerált), részleges emlő radioterápiát (APERT) hasonlítja össze a teljes-emlőbesugárzással (TELJES RT). A vizsgálat eredményei alapján a szövetközi brachyterápiával végzett részleges emlő besugárzás klinikailag egyenértékű a teljes-emlőbesugárzással az emlőrák korai szakaszában.A tanulmányt az Európai Brachyterápiás Társaság (GEC-ESTRO) Emlőrák Munkacsoportja végezte. Az eredmények azt igazolják, hogy a 0-II-es stádiumú, válogatott emlődaganatos betegek esetében az emlőmegtartó műtét után brachyterápiával végzett APERT-val kezelt betegek teljes túlélése (OS), betegségmentes túlélése, illetve a helyi és regionális daganatmentesség aránya megegyezik a hagyományos TELJES RT-val kezelt betegekével. Az APERT adatai a TELJES RT adataival szemben szintén pozitív trendet mutatnak a bőr mellékhatások (toxicitás) és hegesedés (fibrózis), valamint egyéb mellékhatások tekintetében beleértve az emlőfájdalmat is.
A vizsgálat eredményeit az Amerikai Sugárterápiás Társaság (ASTRO) San Antonio-ban rendezett éves kongresszusán 2015. október 19-én jelentették be a szerzők. A multicentrikus vizsgálatot 16 vezető egészségügyi központban végezték. A résztvevő országok: Ausztria, Csehország, Németország, Magyarország, Lengyelország, Spanyolország és Svájc voltak.
„Nagy örömünkre szolgál, hogy ezeket a fontos adatokat megoszthattuk kollégáinkkal. Az eredmények a már meglévő és egyre növekvő klinikai bizonyítékok megerősítéseként szolgálnak és alátámasztják, hogy a brachyterápiával végzett APERT egy biztonságos és hatékony alternatívája a teljes-emlőbesugárzásnak” – mondta Prof. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Központjának vezetője, a GEC-ESTRO vezetőségi tagja, a klinikai vizsgálat egyik vezetője. „Az eredmények mindamellett, hogy bizonyítják az APERT és a teljes-emlőbesugárzás klinikai hatékonyságának egyenértékűségét, mérföldkőnek számítanak, mivel elsőként nyújtanak egyes szintű tudományos bizonyítékot, ami alapjána 40 év feletti, korai emlődaganatos nők kezelési paradigmája alapvetően megváltozhat”.
A kutatók 1184 negyven éves és afeletti beteget vizsgáltak. A bevont betegek medián életkora 62 év volt és közel felük 60 évesnél fiatalabb volt. A betegek eleinte háromhavonta, majd 60 hónap elteltével évente vettek részt kontroll vizsgálaton. Az utánkövetési idő középértéke 6,6 év volt.
A vizsgálati eredmények megerősítik, hogy korai stádiumú, válogatott betegeknél az emlőmegtartó műtét után végzett rövidített, részleges emlő brachyterápianem jár rosszabb eredménnyel („non-inferior”), mint a teljes-emlő besugárzás.
„A korai stádiumú emlőrák továbbra is olyan betegség, amely megoldatlan egészségügyi szükségleteket hoz létre, így hatalmas fizikai, érzelmi és gazdasági terhet ró a nőkre, a családokra és az egészségügyi rendszerekre” − jegyezte meg Prof. Dr. Vratislav Strnad, a GEC-ESTRO Emlőrák Munkacsoport elnöke, a németországi Erlangeni Egyetemi Kórház Intervenciós Sugárterápiás Osztályának vezetője. „Várakozásaink szerint ezen adatok jelentős változásokat hoznak majd a klinikusok szemléletmódjában a korai stádiumú emlőrák kezelését illetően a 40 éves és idősebb nőbetegeknél, és az APERT-brachyterápiát mint elfogadott, standard alternatívát helyezik majd a teljes-emlőbesugárzás lehetősége mellé”.

Az APERT-brachyterápiáról

A célzott és rövidített (akcelerált), részleges (parciális) emlő radioterápia brachyterápiával (APERT-brachyterápia) egy nagy dózisteljesítményű sugárkezelés, rövidített eljárás a korai stádiumú emlőrákos betegek részére, ahol a besugárzás közvetlenül a tumorágyra (az előzetesen kimetszett daganat helyére) irányul. Az APERT-brachyterápiát az emlőmegtartó kezelés részeként végzik, amely az emlődaganat kimetszéséből (lumpectomiából) és az azt követő sugárkezelésből áll.
Az emlőmegtartó kezelés részét alkotó sugárkezelés a hagyományos megközelítésben minden esetben a teljesemlő-besugárzás (TELJES RT) volt. A TELJES RT háromtól öt hétig tartó napi kezelést jelent, amikor a besugárzást külső sugárforrásból végzik. Az APERT-brachyterápia esetében, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy a TELJES RT számos hátrányát kiküszöbölje, a besugárzás csak a műtét üregére és a közvetlen környező szövetekre irányul, a sugárzó izotópokat időlegesen közvetlenül a tumorágyba juttatják.
Az APERT-brachyterápia három jelentős előnyt nyújt a TELJES RT-hoz képest: a besugárzott ép szövetek kímélése, különös tekintettel a szívre, a tüdőre és a bőrre, a kezelési idő jelentős lerövidítése és a brachyterápiás katéterekkel végezhető igen precíz, célzott sugárkezelés lehetőségét. Bevezetése óta az 1990-es évek végén, az Amerikai Egyesült Államokban több mint 100 000 nő kapott különböző típusú APERT-brachyterápiát.

 


Cikkajánló


Trükkös vírust szabadítottak a rákos sejtekre Gyógyhír Magazin
A gyógyulás egyik kulcsa Gyógyhír Magazin
Nagy lépés a mellrák megismerése felé Gyógyhír Magazin
Kómába küldenék a rákos sejteket Gyógyhír Magazin
Zöldségek a daganatos megbetegedések ellen Gyógyhír Magazin
Az allergia és a rák Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6404052 látogatónk volt eddig