Gyógyhír Magazin 2015-11-11

Örökletes magas koleszterinszint


A tudomány fejlődésével egyre többet tudunk a koleszterin rendellenességek, a zsíranyagcsere zavarok és az öröklődés közti kapcsolatról. Az örökletes magas koleszterinszint minden 500. felnőttben kimutatható, és minden 20., magas koleszterinszintű beteg közül egyben előfordul. Felismerés és megfelelő kezelés nélkül ez a betegség korai, 45 év előtti korban bekövetkező szívinfarktushoz is vezethet.A SZÍVSN a magyar szívbetegeket tömörítő országos betegszervezet fontosnak tartja felkarolni és a lakosság figyelmét felhívni a korai szívhalált okozó örökletes magas koleszterinszintben szenvedő betegekre, és a potenciálisan érintettek tájékoztatására. Jelenleg becslések szerint alig 1% a felismert betegek aránya! Fontos a családi kórelőzmények ismerete is, mivel a betegség genetikai eredetű, a születéstől kezdve kimutatható a zsíranyagcsere zavara.
Az örökletes magas koleszterinszint azt jelenti, hogy a családban öröklött módon terjed egy olyan magas koleszterinszinttel járó állapot, melyben a koleszterin értéke jelentősen meghaladhatja a 8 mmol/l-t is, miközben a triglycerid szint normális, és a védőfaktor HDL-koleszterin szint is normális lehet.
A koleszterinszint emelkedése a vérben önmagában is tünetként értékelhető, ennek megállapítása laborvizsgálattal történik. Kimutatták ugyanakkor, hogy amikor a magas koleszterinszint gyakran, családon belül öröklötten halmozottan fordul elő, – ugye ez az örökletes magas koleszterinszint – olyankor időnként a szemhéjon sárgás koleszterin lerakódások is láthatóak lesznek. Ugyanez kialakulhat bőrfelületeken is, inakon, ujjak közötti hajlatokban, esetleg a térd, könyök táján.
Gyanakodni kell a veleszületett zsíranyagcsere-zavarra, ha a következetes diéta, a rendszeres mozgás és a jól betartott gyógyszeres terápia ellenére sem csökken a vér koleszterinszintje a megkívánt értékűre, sőt annak akár a többszörösét is meghaladja. Ha sovány, magas koleszterinszintű betegek vagyunk, akinek koleszterin szintje 8-10 mmol/l körül van, és a családi történetben 45 év alatti korban infarktus, agyvérzés, vagy szívhalál fordult elő, akkor feltétlenül érdemes gondolnunk kell erre az állapotra.
Az örökletes magas koleszterinszint-betegség nem gyógyítható, de jól kezelhető. A kezelést elsősorban az érelmeszesedés, és annak okán kialakuló súlyos problémák (pl. szívinfarktus, agyvérzés) kialakulásának megelőzése indokolja. A kezelés célja a vér koleszterinszintjének – elsősorban az LDL-koleszterin (az úgynevezett „rossz-koleszterin) mennyiségének – normális mértékűre csökkentése.
A kockázat öröklődik, ha az egyik szülő érintett e betegségben, gyermeke 50%-os valószínűséggel örökli, ha mindkét szülő terhelt, az öröklődés kockázata még ennél is nagyobb!

A betegségről tovább tájékozódhat a www.szivsn.hu/csaladfa oldalon.


Cikkajánló


Viszlát, székrekedés! Gyógyhír Magazin
Székrekedés – Mi állhat a háttérben? Gyógyhír Magazin
Időskori székrekedés: nem elhallgatni, hanem kezelni kell! Gyógyhír Magazin
Honnan jön a hányinger, és hogyan szabadulhatunk meg tőle? Gyógyhír Magazin
Szorult helyzetben Gyógyhír Magazin
Titok vagy tabu? Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6607640 látogatónk volt eddig