Gyógyhír Magazin 2015-12-10

Az idő kulcsfontosságú tényező!


A WHO (Egészségügyi Világszervezet) becslése szerint 2030-ra a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) lesz a harmadik leggyakoribb halálozási ok a világon, a szívbetegség és a stroke mögött. Amikorra kiderül, hogy a beteg COPD-ben szenved, tüdőfunkciójának kb. 50 %-át már elvesztette, mindennapi életében pedig nehézségekkel szembesül. Dacára annak, hogy a COPD világszerte 210 millió embert érint és kétszer annyi halálozásért felelős, mint a cukorbetegség, keveset hallani róla. A COPD progresszív, kezelhető, de sajnos gyógyíthatatlan betegség, ám időben történő felismerése és megfelelő kezelése lelassíthatja a tüdőkárosodást és hosszabb, jobb minőségű életet biztosíthat a betegek számára.“Mind a páciensek, mind az egészségügyi szakemberek tisztában kell, hogy legyenek a figyelmeztető jelekkel, hiszen a korai szakaszban károsul leginkább a tüdő. Már a COPD gyanújának felmerülésekor ugyanazon sürgősségérzetnek kellene jelentkeznie, mint a rák első jeleinél” – nyilatkozta Dr. Richard Russell, a Lymington New Forest Hospital légzőszervi szakorvosa, az Oxfordi Egyetem vezető klinikai kutatója. A COPD érdes légzést, köhögést, fokozott nyáktermelést, köpetürítési kényszert, nehézlégzést, légszomjat okoz, valamint növeli a légúti fertőzések kockázatát. Nehezíti a kilégzést, mivel alsó légúti szűkületet, visszafordíthatatlan tüdőtágulást okoz. A betegek előbb-utóbb azt tapasztalják, hogy mindennapi tevékenységeik során légzésük cserben hagyja őket, és egyre inkább korlátozza aktivitásukat.

“Sürgős és fontos a COPD-s állapot felismerése, tudatosítása és a mielőbbi terápia. A korai szakaszban történő hatékony kezelés azt eredményezi, hogy a beteg megőrizheti a normális aktivitását, azaz fel tud menni a lépcsőn anélkül, hogy légszomj miatt megállna és nem kell a betegségére gondolnia akkor sem, ha családjával, barátaival közös programon vesz részt” – tette hozzá Dr. Russell. A COPD hatékony kezelése nem csupán megfelelő gyógyszeres hatóanyagot, hanem korszerű inhaláló készüléket is igényel. A legmodernebb készülékek egyenletes, finoman porlasztott gyógyszerpermetet képeznek, amely belélegezve a tüdőbe, a legkisebb hörgőkhöz is eljut, így már kis dózis is elegendő a tünetek enyhítésére. A modern hörgőtágítók a légutak nyitva tartásával megkönnyítik a levegő áramlását, a krónikus betegségek esetében rendszeres használatuk enyhíti a tüneteket és növeli a fenntartó kezelés hatékonyságát.

A COPD nem csupán maga a beteg, de a közegészségügy számára is egyre növekvő kihívást jelent. A COPD az egyetlen olyan kiemelt halálozási ok, amelynek gyakorisága nem csökkent, hanem növekedett – így a WHO előrejelzése szerint 15 év múlva a harmadik leggyakoribb halálozási okká válhat. Európában az egészségügyi ellátási költségét és a COPD miatt kieső termelés összegét évente 48,4 milliárd euróra becsülik! A megelőzés, a felismerés és az idejében megkezdett terápia életeket menthet; ehhez elengedhetetlen a folyamatos, tudatos felvilágosítás.


Cikkajánló


Orrdugulás, orrfolyás Gyógyhír Magazin
A tüdőrák és a B-vitamin
Asztma: még mindig sok a nem diagnosztizált beteg Gyógyhír Magazin
Vészelje át a kritikus időszakot! Gyógyhír Magazin
Tudja, mi az a COPD? Gyógyhír Magazin
Leszokni újévkor sem egyszerű Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6731646 látogatónk volt eddig