Gyógyhír Magazin 2015-12-23

Teljeskörű kezelés a szegedi dialízis központban


Ma Magyarországon minden 10. ember érintett valamely vesebetegségben. E betegek életmentő kezeléséhez biztosít korszerű feltételeket a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ. A most lezárult eszközbeszerzési projektben az új helyre költöző Dialízis Központot szerelik fel teljes körűen a legmodernebb berendezésekkel és eszközökkel.A vesebetegségek gyakorisága folyamatosan növekszik. A krónikus veseelégtelenség leggyakoribb oka a magas vérnyomás és a cukorbetegség, melyek előfordulási aránya az előrejelzések szerint szintén növekedni fog. Hazánkban minden 10. ember érintett valamilyen vesebetegségben, és a betegek száma minden évben 6%-kal nő. Évente 270-300 veseátültetés valósul meg, és közel 6500 krónikus páciens életben maradását biztosítja a művesekezelés. A vesepótló kezelés életmentő orvosi tevékenység, mely a heveny és a krónikus veseelégtelenség esetén is nélkülözhetetlen a beteg életben maradásához. A hemodialízis programba kerülő új betegek száma meghaladja azokét, akiknek már nincs szüksége a kezelésre, vagyis a jelenlegi kezelőhelyek fokozatosan betelnek, újakra van szükség.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinika Nephrologia-Hypertonia Centruma kiemelt dialízis központ, valamennyi vesepótló beavatkozás elvégzésére alkalmas. Kapacitása azonban eddig szűkös és széttagolt volt, ráadásul – mivel a gépeket csak bérelte az intézmény – magas költségekkel is járt. A projekt célja az volt, hogy ezen a helyzeten segítsen. Az eddigi bérelt műszerparkot saját tulajdonú, a kor követelményeinek mindenben megfelelő eszközökre cseréljék. Az így kialakított diagnosztikai és terápiás feltételeknek köszönhetően a klinika a jövőben maximálisan meg tud felelni a régiós központtal szemben támasztott szakmai elvárásoknak.

• dialízis géppark kiépítése
A projekt során 4 kezelőhellyel bővült a krónikus kezelőhelyek száma, amely az összesen 21 állandó használatra beszerzett géppel valósul meg, további négy gépet a fertőző, hármat az akut, kettőt gyermekek kezelésére használnak majd, egy nagygépes vízműves gép az intenzív osztályra kerül. Emellett hét felnőtt és egy gyermek tartalék berendezést is kap a klinika. A gépekkel lehetőség lesz hemodialízis, hemofiltráció és pre-/posztdilúciós hemodiafiltráció vesepótló kezelés elvégzésére is.

• kezelőszékek, kezelőágyak, ágyasztalok (dialízis tálca)
A betegek jellemzően heti háromszor, alkalmanként 4 órán át részesülnek dialízis kezelésben. Azért hogy ez az idő minél kényelmesebben teljen, több irányba állítható, szabályozható kezelőszékekre, súlyosabb állapotú betegeknek kezelőágyakra és az ezekhez tartozó asztalokra is szükség van. A projekt során ezekkel is felszerelik a központot.

• 4 db mobil vértisztító berendezés és mobil vízelőkészítő berendezés
Vannak olyan esetek, amikor a beteg állapota miatt nem szállítható a dialízis központba, más osztályon kezelik, ilyenkor a beteghez telepítik a dializáló berendezést. Ezt az ellátást négy mobil eszköz fogja biztosítani, melyek alkalmasak folyamatos veno-venózus hemodialízisre, hemofiltrációra és hemodiafiltrációra, valamint magas volumenű folyamatos veno-venózus hemofiltrációra, membrán plazma szeparációra, hemoperfúzióra, lassú, folyamatos ultrafiltrációra. Működésüket egy mobil vízelőkészítő berendezés fogja biztosítani.

• 4 db APD automata
Az automata peritoneális dialízis (APD) esetében az adagolást, oldatcserét egy előre beállított automata végzi., egy ilyen berendezésre is szükség van.

• Májpótló berendezés
Gyakran előfordul, hogy a máj és a vese együtt betegszik meg. A kiemelt központoktól elvárható, hogy ilyen komplex szervpótló, méregtelenítő kezeléseket is végezzenek. Eddig azonban a klinikának nem volt erre alkalmas felszerelése. Most ezt a hiányt is sikerült pótolni. Az új májpótló berendezés albumin dialízisen alapuló technikával működik, frakcionált plazma szeparáció és adszorpció (FPSA), valamint high-flux dialízis kombinációját teszi lehetővé.

• Plazmaferezis készülék
A plazmaferezishez is az elérhető legmodernebb készüléket szerezték be, mely terápiás plazmaferezisre és a plazmacserére egyaránt alkalmas.

• 2 db testösszetétel monitor, koncentrátumkeverő rendszer
A két új hordozható testösszetétel monitorral gyorsan lehet majd mérni a beteg hidratációs állapotát. A multifrekvenciás bioimpedancia segítségével a dialízis dózist lehet majd meghatározni. A koncentrátumkeverő rendszer pedig segít a költségek visszafogásában, mivel csökkenti az egy kezelésre jutó savas koncentrátum mennyiségét.

• 30 kiállással rendelkező komplett vízelőkészítő rendszer
A dialízis centrum működése hatalmas vízmennyiség mozgatásával jár, ezért szükség volt a teljes vízkezelő rendszer komplex automatizálására. A dializáló folyadékot egy vezetékes ivóvíz felhasználásával működő, egyszerre 30 beteg kezelését lehetővé tevő gép fogja előállítani. Használatával elkerülhetők a nagyobb költségigényű meghibásodások, és takarékosabbá válik a vízfogyasztás.

• Terápiás adatkezelő rendszer
A szakszemélyzet adminisztratív teendőit egy terápiás adatkezelő rendszerrel optimalizálják. Ez is hatékonyabbá és biztonságosabbá teszi az ellátást.

• Sürgősségi és egyéb felszerelés beszerzése
A kezelőhelyiségbe újraélesztő-felszerelés (sürgősségi készlet - készenléti tálca), EKG, defibrillátor, ABMP, vérgáz-analizátor és egy kerekes szék is szükséges, amelyeket szintén a projekt során szereztek be.

A projekt azonosítója: TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0044
A projekt neve: Struktúraváltás támogatása a járó- és fekvőbeteg ellátás fejlesztésével a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban
Az Európai Unió és a magyar állam által nyújtott támogatás összege: 2.594.267.991 Ft
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


Cikkajánló


Májusban duplán segít, aki vérplazmát ad Gyógyhír Magazin
Fürdőgyógyászat – közeleg a téli szezon! Gyógyhír Magazin
Amit tudni kell az e-receptről Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
20 milliós adomány az Irgalmasrendi Kórháznak Gyógyhír Magazin
Egymillió eurót fektettek egy egészségügyi alkalmazásba Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6493204 látogatónk volt eddig