Gyógyhír Magazin 2016-01-10

Jelentkezzek vagy sem? - Klinikai kutatás a háziorvos szemével


A magyar háziorvosok 95%-ának van információja a klinikai kutatásokról, és 37%-uknak volt is olyan betege, aki részt vett ilyen kutatásban. A háziorvosok a tudomány fejlődéséhez való hozzájáruláson kívül a betegek személyes érdekét tartják a legfontosabbnak, hiszen a klinikai kutatások révén a betegek olyan terápiákban vehetnek részt, amely a magyar egészségügyben jelenleg még nem, vagy csak nagyon magas áron érhető el. Nagy szerepe van tehát a háziorvosoknak abban, hogy a betegekhez egyáltalán eljusson a klinikai kutatásokról szóló információ, és a beteg eldönthesse, hogy részt vesz-e benne – derül ki a Spicy Analytics Kft. háziorvosok körében végzett kutatásából.A klinikai kutatás mára az orvostudomány fejlődésének fontos elemévé vált. A betegségek megelőzését, diagnosztizálását, kezelését szolgáló terápiák hatékonyságát és biztonságát csakis a klinikai kutatásokkal tudják igazolni, így a klinikai kutatás minden egyes új hatóanyag, kezelési eljárás bevezetésének és általános elterjedésének alapfeltétele, az orvostudomány fejlődésének kulcsa.

Nemzetközi felmérések szerint azonban a betegek alig néhány százaléka vesz részt klinikai kutatásokban: még az USA-ban is csak a betegek 7%-ának ajánlanak fel klinikai kutatásban való részvételi lehetőséget, az Európai Unióban a betegek több mint fele pedig alig vagy egyáltalán nem hallott a klinikai vizsgálatokról. Hazánkban – bár erre vonatkozó kutatás nem áll rendelkezésre – ez az arány még kedvezőtlenebb.

A Spicy Analytics Kft. hiánypótló kutatásának* célja, hogy felmérje a magyar háziorvosok klinikai kutatásokhoz fűződő viszonyát és ismeretanyagát.

„Magyarországon a klinikai kutatások számának növelése számos lehetőséggel, előnnyel jár. Egyrészt fejlődési lehetőség a biotechnológia, a gyógyszeripar területén, ahol egyébként is élen járunk, másrészt kiváló lehetőség a magyar betegek számára olyan terápiák elérésére, amelyekhez a magyar egészségügyi ellátásban jelenleg még nem, vagy csak nagyon drágán juthatnak hozzá” – mondta el a Horváth Bence, a kutatást végző Spicy Analytics ügyvezető igazgatója. „Arra voltunk kíváncsiak, hogy a magyar háziorvosok hogyan vélekednek a klinikai kutatásokról, és esetleg mozgósításukkal növelhető-e a hazánkban végzett klinikai kutatások és az abban résztvevő egészséges és beteg emberek száma.”

A közel 100 háziorvos közül mindössze öten mondták, hogy egyáltalán nem rendelkeznek információval a klinikai kutatásokkal kapcsolatban, de jó eredménynek mondható, hogy a válaszadók 60%-ának van információja, ebből 12%-uk pedig megfelelően informáltnak tarja magát a témában (1. ábra)

A klinikai kutatással kapcsolatos attitűdök (2. ábra) közül 1-10-es skálán a legmagasabb értéket (8,8) a tudomány fejlődéséhez való hozzájárulás jelenti a háziorvosok számára, második 8,1 átlagértékkel a betegségek jobb megértése, de 7 körüli átlagértéket kapott a résztvevő betegek számára nyújtott előnyök, a jobb terápiás lehetőség, illetve az intézmények számára plusz bevételi forrás is.

A klinikai kutatásokban való részvételt a megkérdezett háziorvosok 58%-a kifejezetten biztonságosnak tartja, és 85% az, aki közepesen vagy teljesen biztonságosnak ítéli. A magas százalékos arány ellenére mindössze 37%-uk vett részt saját betegével klinikai kutatásban, ezen belül 72% egy vagy két alkalommal, és mindössze 12%-uk az, aki több mint három alkalommal vett részt betegével klinikai kutatásban az elmúlt egy évben (3. ábra).

Az elmúlt egy évben mindössze 26%-uk referált beteget szakintézményben folyó klinikai vizsgálatra, de a referálók közel 70%-a ötnél is több beteget referált (4. ábra).

A háziorvosok 36%-a mondta, hogy tudomása szerint egyetlen betege sem vett részt az elmúlt egy évben klinikai vizsgálaton, 41%-a mondta, hogy 1-5 betegéről tudja, hogy részt vett ilyenben. A válaszadó orvosok 57%-a mondta el azt is, hogy a betegei között már volt olyan, aki tanácsért fordult hozzá a klinikai kutatásban való részvétel kapcsán.
„A fenti adatok is jól mutatják, hogy a magyar háziorvosok egy része – körülbelül 1/3-a – már aktív a klinikai kutatások terén, részt vesz kutatásokban, beteget referál, illetve figyelemmel kíséri, ha a praxisában van résztvevő. Elmondható, hogy a magyar háziorvosok szinte kivétel nélkül nyitottak a klinikai kutatásokról szóló információkra is, amit szaklapokban, akkreditált képzéseken és rendezvényeken gyűjtenek be. Fontos ez az ismeretanyag, hiszen sok esetben náluk van az eszköz arra, hogy betegeik figyelmét felhívják a klinikai kutatások keretei között nyújtott lehetséges terápiás előnyökre. Ezúton is köszönjük nekik ezt a munkát, a nyitottságot, hiszen munkájukkal, közreműködésükkel jelentős mértékben járulnak hozzá az új terápiák bevezetéséhez, az emberek gyógyulásához vagy éppen életminőségük javításához” – tette hozzá Horváth Bence.


Cikkajánló


Új ERC Consolidator Grant az MTA KOKI-ban Gyógyhír Magazin
Egyedülálló térszkenner fejlesztés Gyógyhír Magazin
Szabad gyökök - tényleg tudja, mik azok? Gyógyhír Magazin
Ritka patológiai esetek 4 D-ben Gyógyhír Magazin
A GE CT-je egy szívdobbanást sem hagy ki Gyógyhír Magazin
Csökkenhet a sugárterhelés mértéke Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6404008 látogatónk volt eddig