• 2024. március 29., péntek

Gyógyító fürdőzés támogatással


2016.03.02

Magyarországon egy speciális azonosító számot, az úgynevezett társadalombiztosítási azonosító jelet (közismertebb nevén: TAJ) használunk az egészségügyi, szociális, egészség- és nyugdíjbiztosítási rendszerek igénybe vételéhez. A TAJ igazolására egy kártya formátumú hatósági dokumentum szolgál, amelyet minden magyar állampolgárnak kiállítanak a születésekor. Talán nem mindenki tudja, de az érvényes TAJ-kártya évi két alkalommal feljogosítja tulajdonosát arra, hogy támogatással részesüljön gyógyfürdőkúrában.



Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az Egészségbiztosítási Alap kezelőjeként meghatározó szerepet játszik a magyar egészségügyi ellátórendszerben; egyik legfőbb feladata, hogy finanszírozza azokat az egészségügyi ellátásokat, melyet a vele szerződött egészségügyi szolgáltatók elvégeznek. Az OEP meghatározása szerint a fürdőgyógyászati ellátás az orvosi rehabilitációs ellátások közé tartozik, amelyet főként a krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai, illetve érbetegségek rehabilitációs kezelésénél alkalmaznak.
A vonatkozó rendelet tételesen felsorolja, milyen fürdőgyógyászati ellátásokhoz jár társadalombiztosítási (tb) támogatás. Ezek közé tartoznak a gyógyvizes gyógymedence (beleértve a hévízi tófürdő használatát is), a gyógyvizes kádfürdő, az iszappakolás, a súlyfürdő, a szénsavas fürdő, az orvosi gyógymasszázs, a víz alatti vízsugármasszázs, a víz alatti csoportos gyógytorna, valamint a komplex fürdőgyógyászati ellátás. A fentieken túl a szén-dioxid gyógygázfürdő, illetve a 18 évnél fiatalabbaknak a csoportos gyógyúszás is igénybe vehető az egészségbiztosítás keretében. Az erre jogosult orvos rendelheti el vényen az ellátásokat, amelyekhez ezen felül az orvos által kiállított kezelőlap is szükséges.
Fontos tudnivaló, hogy az OEP (ahogy részben már szó volt róla) csak a vele szerződött intézményekben végzett kezeléseket támogatja. A tételes lista megtalálható a szervezet honlapján (oep.hu//data/cms992350/Gyogyfurdok.pdf); cikkünk írásakor a felsorolás közel 100 fürdőt adott meg, melyeket szerte az országban Budapesttől Mórahalomig, Visegrádtól Parádig, Egertől Sopronig találhatunk. Természetesen maguk a fürdők is fel szokták tüntetni, ha szerződésben állnak az OEP-pel.
A fürdőgyógyászati ellátással kapcsolatos összes kérdést az 5/2004. (XI. 19.) EüM rendelet szabályozza; ennek 5. számú mellékletéből kiderül például, milyen diagnózisok meglétekor írhat vényt a szakorvos. A 15 tételből álló felsorolásban szerepel többek között a tartáshiba, az arthrosis, a reumatoid és egyéb arthritisek, az osteoporosis (vagyis csontritkulás) stb., és az is kiderül belőle, melyik betegségre milyen kezelés vehető igénybe. Ugyanezen rendelet 6. számú melléklete pedig azt adja meg, mikor javallott a 18 év alattiak csoportos gyógyúszása. A felsorolt betegségcsoportok között megtalálhatók például a szív- és keringési eredetű megbetegedések, a gerinc- és mellkasdeformitások, valamint az ízületi megbetegedések.
A rendelet a fürdőket egyébként három kategóriába sorolja: ezek az országos, a körzeti, illetve a helyi minősítésű fürdők. Ez a páciens szempontjából azért lehet érdekes, mert az OEP által biztosított támogatás mértéke némileg eltér kategóriánként. Röviden arról van szó, hogy a rendelet tételesen megadja az egyes szolgáltatásokhoz az úgynevezett közfinanszírozási árat. Ez például a gyógyvizes gyógymedencénél az országos minősítésű helyek esetében 548, a körzetieknél 480, a helyieknél pedig 424 forint. Ezekhez az árakhoz képest adják meg aztán a tb-támogatás mértékét, amely a példaként hozott szolgáltatás esetében mindhárom kategóriánál 50 százalék. Mivel viszont a fürdőszolgáltatásnál szabad ármegállapítás van érvényben, ezért könnyen előfordulhat, hogy a beteg a kezelés árának felénél többet fizet egy adott fürdőben (egyszerűen azért, mert a fürdő a közfinanszírozási árnál többet kér a szolgáltatásért, amihez joga van).
A legtöbb nagy fürdő külön feltünteti az OEP-támogatással igénybe vehető szolgáltatások árait, és sokszor külön kedvezményeket ajánlanak fel a gyógyulni vágyóknak. A nagy múltú, immár 80 éve ismert (az egyik első elemzés szerint „alkalikus-jódos-brómos-konyhasós hévizet” kínáló) hajdúszoboszlói fürdőben például 1300 Ft/nap hétköznapokon a komplex fürdőgyógyászati ellátás, egyaránt 1600 forint a kádfürdő és a termál gyógymedence, 3000 forint az öt kezelésből álló szén-dioxid kabin. Bármelyik fürdőről is legyen szó, mindig érdemes utánajárni, hol, milyen kedvezményt kínálnak a kúrára érkezőknek. Hajdúszoboszlón például jelen pillanatban a legalább 4 napra érvényes, napi 4 kezeléses csomagot vásárlóknak vasárnap ajándékba adják a fürdőbelépőt, továbbá a kezelőlappal rendelkező vendégek hétvégenként 20 százalék kedvezménnyel vehetik igénybe az élményfürdőt. (A pontos összeg megtudakolásához mindig személyesen, előzetesen kérjünk ajánlatot. Hajdúszoboszlón például bizonyos szolgáltatásokat valamivel magasabb áron kínálnak a nyári szezonban, vagyis július 1. és augusztus 31. között.)
Az ország átellenes felén, a Balatonhoz közeli Zalakaroson is már több mint fél évszázada, hogy felfedezték a mai napig tömegeket vonzó gyógyvizet. Az itteni alkáli hidrogénkarbonátos, nátriumkloridos, kénes vizek a gyakorlat alapján igen eredményesen alkalmazhatók például reumás mozgásszervi betegségekre, idült gyulladásokra. Zalakaroson év elejétől május végéig, majd pedig október elejétől év végéig kaphatnak kedvezményes belépőt a medencefürdőbe azok, akik az adott napra hármat megvásárolnak az OEP által támogatott kezelések bizonyos fajtáiból. Ugyanezzel a feltétellel lehet megvásárolni a következő kezeléseket is: súlyfürdő, szénsavfürdő, víz alatti csoportos gyógytorna. A Zalakarosi Fürdőben egyébként reumatológiai szakrendelés is működik, ahol háziorvosi beutaló alapján ingyenesen vizsgálják ki a pácienst. Miután a reumatológus szakorvos személyre szabottan összeállítja a kezeléseket, a beteg azonnal, várólista nélkül megkezdheti a kúrát.
A budai Lukács Fürdő gyógyvizéről már a XII. századból vannak feljegyzések; modern kori felvirágzása viszont akkor kezdődött, amikor 1884-ben egy magánszemély megvásárolta a helyet a kincstártól. A víz nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, jelentős fluoridion-tartalommal. Ajánlják többek között ízületi degeneratív betegségekre, ízületi gyulladásokra, gerinc-deformációra, porckorongsérvre. Néhány az OEP-támogatott szolgáltatások árai közül: a gyógyvizes gyógymedence használata 1400, az orvosi gyógymasszázs 1000 forintba kerül; az iszapkezelésért 800, a szénsavas kádfürdőért 600 forintot kérnek. Érdemes tudni, hogy a Lukácsban úgynevezett túlfürdési letétet kell fizetni a páciensnek belépéskor. Ha a beteg csupán a gyógyvizes gyógymedencét veszi igénybe, akkor két órát tartózkodhat a fürdőben anélkül, hogy elveszítené a letétet; ha egyéb kezelést is kap, akkor legfeljebb hármat.
Még egy dologgal célszerű tisztában lenni: annak érdekében, hogy más egészségügyi szolgáltatásokhoz hasonlóan a gyógyfürdő is mindenkinek elérhető legyen, az egészségbiztosítás terhére a fürdőkezeléshez is utazási támogatás vehető igénybe. Ez vagy utazási utalvány alapján történik (ilyenkor a költségeket utólag térítik meg), vagy úgynevezett utazási költségtérítési utalvánnyal: utóbbi esetben díjmentes utazásra jogosító utalványt használhat a páciens. A tömegközlekedést választók esetében a költségtérítés mértéke éppen annyi, mint a lakóhely és az egészségügyi szolgáltató között menetrend szerint közlekedő járművön a legolcsóbb menetjegy ára. (Az út tervezésekor azt is vegyük figyelembe, hogy a helyjegyek és pótjegyek megvásárlásához nem jár támogatás.) Az utalványok igénybevételét pontos (és meglehetősen bonyolult) előírások szabályozzák; ha kérdésünk van, forduljunk bizalommal a háziorvoshoz.

S. Gy.
 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Termálfürdőzés: egyre népszerűbb a magyar fiatalok körében Gyógyhír Magazin

Gyógyhír Magazin

Ne akard megúszni szárazon! Gyógyhír Magazin

Nem védjük eléggé egészségünket Gyógyhír Magazin

Fürdőgyógyászati ellátás – nem érdemes kihagyni Gyógyhír Magazin

Zalakarosi gyógyvíz - a természet meglepetése Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
márciusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter