Gyógyhír Magazin 2016-03-02

Vitaminok gyümölcsszezon előtt


Télen és kora tavasszal fokozottan ügyelnünk kell arra, hogy szervezetünknek megfelelő mennyiségű vitamint biztosítsunk. Ilyenkor ugyanis ritkábban kerül olyan élelmiszer, friss zöldség és gyümölcs az asztalra, amely elegendő mennyiséget tartalmaz ezekből a nélkülözhetetlen szerves vegyületekből. Arról nem is beszélve, hogy kevesebbet tartózkodunk a szabadban, kevesebb napfény éri a bőrünket – utóbbi pedig nélkülözhetetlen például a D-vitamin képződéséhez.



Manapság a tudomány a vitaminoknak tucatnál több fajtáját különbözteti meg; majdnem valamennyiük közös jellemzője, hogy szervezetünk nem képes az előállításukra, így a táplálékunkkal kell ezeket magunkhoz vennünk. A kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás általában biztosítja a megfelelő vitaminmennyiséget, azt azonban szem előtt kell tartani: a nyersanyagok vitamintartalma önmagában még semmit nem garantál. Ugyanis a fogások elkészítés közben a vitaminok jelentős része elbomolhat. Két fő fajtájuk a zsírban és vízben oldódó vitaminok. Utóbbiaknak tizede-fele is megsemmisülhet hőkezelés hatására. A vízben oldódó vitaminok közé tartozik például a C-vitamin, más néven aszkorbinsav is. Utóbbi elnevezésben egyik ismert hiánybetegsége, a skorbut neve rejlik: ez olyan embercsoportoknál (régi időkben például a hónapokig úton lévő tengerészeknél) fordul elő, akiknek étrendjéből tartósan hiányzik a friss zöldség és gyümölcs. A skorbut tünetei közé tartozik, hogy a betegek kötőszövetei rosszul funkcionálnak, ami megnehezíti a sebgyógyulást. Ezen kívül a pácienseknél a bőrfelület, valamint az íny spontán vérzése jelentkezhet, illetve az érintettek általános fáradtságról, gyengeségről számolhatnak be. A C-vitamin kedvező élettani hatásait szinte lehetetlen felsorolni; most csak annyit emelünk ki, hogy nélkülözhetetlen a kötőszövetek fő proteinje, a kollagén előállításához, továbbá alapvető fontosságú az inak, artériák, izmok, csontok és a bőr karbantartásához. A fentieken túl erősíti az immunrendszert, segíti a kórokozók elleni védekezésben fontos szerepet betöltő, úgynevezett T-sejtek normális működését. Népszerű forrásainak számítanak a citrom, narancs és grépfrút, a zöldségek közül a paprika vagy a kelbimbó; a főzelékfélék közül magas C-vitamin-tartalmú a spenót, illetve a különböző káposzták. A vitaminok közül a zsírban oldódó változatok közé tartozik a D-vitamin; az elnevezés igazából két eltérő kémiai felépítésű, ám ugyanolyan biológiai hatást kifejtő vegyületet takar. Erősebb hatású változata, a kolekarciferol (D3-vitamin) a bőrben képződik a napfényben lévő UV-B sugárzás hatására. (Itt fontos megjegyezni, hogy a szoláriumban nagyrészt UV-A sugarak érik a vendégeket, illetve hogy az üveg nem ereszti ár az UV-fényt. Így sem a szolárium, sem az üvegen keresztül a bőrünket érő napsugár nem segíti a D-vitamin képződését.) Szélsőséges hiánybetegsége, a gyermekeknél csontfejlődési rendellenességet okozó angolkór a fejlett világban ritka; ugyanakkor a fontos vegyület szintje alacsony lehet időseknél, vese- és májproblémákkal küzdőknél, bizonyos gyógyszereket (pl. rohamoldókat) szedőknél stb. Az alacsony D-vitaminszint pedig kedvezőtlenül befolyásolhatja egyes betegségek, így a szklerózis multiplex vagy a cukorbetegség lefolyását. A tél vége felé alapbetegségek híján is sokan tapasztalják magukon, hogy fáradékonyak, a szokottnál stresszesebbnek érzik az életüket, esetleg fogászati problémákkal, például ínyvérzéssel kell szembenézniük. Ilyen esetekben érdemes figyelembe venni annak lehetőségét, hogy a tünetek mögött a két létfontosságú vegyület, a C- és a D-vitamin elégtelen bevitele áll. Ezek rendszeres szedése jó gondolat lehet olyankor, amikor természetes vitaminforrás nem áll rendelkezésre elfogadható áron és minőségben, illetve az időjárás sem csábít a szabadba. Ugyanakkor ha tüneteink az étrendkiegészítők szedésétől sem múlnak el, mindenképp érdemes szakértőhöz fordulni panaszainkkal. S. J.

 


Cikkajánló


A tavaszi megújulást a bőrrel és a hajjal kezdjük! Gyógyhír Magazin
Elkerülhetetlen az izomláz? Gyógyhír Magazin
Ezért is jók a bioélelmiszerek Gyógyhír Magazin
„A sport a test útján nyitja meg a lelket” Gyógyhír Magazin
MOZGÁSSAL az egészségért 2. rész Gyógyhír Magazin
Folyadék, rost, mozgás: előzzük meg a székrekedést! Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6304349 látogatónk volt eddig