Gyógyhír Magazin 2016-08-01

Az ételmérgezések szezonja: a nyár


Akár romlott alapanyag okozza, akár a már kész fogásban elszaporodó kórokozók, az ételmérgezés rendkívül kellemetlen – és a statisztikák szerint nyáron a leggyakoribb. Mit tehetünk ellene?



Ökölszabályként azt szokták mondani, hogy a készételnek tálalás után legfeljebb 2 órával vagy vissza kell kerülnie a hűtőbe, vagy meg kell tőle szabadulni. Nos, ez a tanács legfeljebb a hidegebb évszakokban érvényes: amikor a hőmérséklet 30 C fok köré emelkedik, a határidő 1 órára csökken. A nyersanyagok közül különös óvatossággal bánjunk a halfélékkel, a tojással, tejföllel, túróval és a tejjel – utóbbi a kánikulában akár fél óra alatt megromolhat, ha elöl hagyjuk. (És természetesen már akkor is legyünk körültekintőek, amikor ezeket a piacon vagy a boltban megvásároljuk.) A felsoroltakból készült fogások is kerülendők: salátánkat célszerű például majonéz helyett ecetes-olajos öntettel dresszírozni. Legyünk különösen körültekintőek, ha a szabadban grillezünk-bográcsozunk, ilyenkor ugyanis az étel még hamarabb válhat remek táptalajjá a baktériumoknak. Célszerű a forróságban a belsőségeket is kihagyni az étrendünkből, ugyanis ezek is (máj, szív, tüdő stb.) hajlamosak hamar tönkremenni. Nyáron általában is jól tesszük, ha a húsfélék helyett inkább zöldségekre, gyümölcsökre alapozzuk a konyhát – használjuk ki, hogy ezeknek most van a szezonja. Ezen kívül lehetőleg olyan mennyiségű ételt készítsünk, ami el is fogy majd egy alkalommal. Ha az étel bármilyen tulajdonsága – íze, illata, színe, állaga – a legcsekélyebb mértékben is eltér a megszokottól, inkább szabaduljunk meg tőle. Rendszerint a következő tünetek jelzik, hogy mégis megtörtént a baj: hányás, hasmenés, általános rossz közérzet, láz, gyengeség. Ilyenkor mindenképp rögtön dobjuk ki a gyanúba keveredett ételt (hogy legalább már másnak ne árthasson), illetve az ételmérgezés áldozatát szakemberhez kell irányítani, főként a kiszáradás veszélye miatt. A terápia abból áll, hogy (ha szükséges) infúzió útján vagy szájon át a páciens elektrolitpótlást kap az elvesztett sók pótlására, továbbá csillapítják a lázát, és diétára fogják. Ennek eredményeképp a tünetek általában egy napon belül megszűnnek. P. B.



Cikkajánló


Szorult helyzetben Gyógyhír Magazin
Titok vagy tabu? Gyógyhír Magazin
Gyomorégés – okok és kezelés Gyógyhír Magazin
A jó emésztésért Gyógyhír Magazin
Őszintén a székrekedésről Gyógyhír Magazin
Tabu és titok: a székrekedés Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6404104 látogatónk volt eddig