Medicalnewstoday.com 2016-08-30

A kávéfogyasztás és a gének


Ön hány csésze kávét iszik meg egy nap? Azt hiszi, hogy ezt Ön dönti el? Valójában nem: egy friss kutatás szerint a génjei határozzák meg, egészen pontosan az, a PDSS2 génnek melyik variációja található meg a szervezetében.Korábbi kutatások is utaltak arra, hogy a fogyasztási szokások eltérései arra vezethetőek vissza, hogy hogyan tudja a szervezet lebontani a koffeint, de eddig nem tudták, mi áll emögött. Gyanakodtak arra, hogy a génekben kell keresni a magyarázatot, 2014-ben például egy olyan tanulmány jelent meg a MolecularPsychiatry című lapban, amely egy sor gént összekapcsolt a koffein emésztésével. Dr. Pirastu,az edinburgh-i egyetem Usher Intézetének munkatársa és kollégái a ScientificReports című újságban publikálták tanulmányukban azt állítják, azonosítottak egy génvariánst, amely megmagyarázhatja, miért isznak egyesek kevesebb kávét, mint mások. Először 1213 olasz genetikai adatait elemezték.
Előzőleg minden résztvevő kitöltött egy kérdőíve, amelyben meg kellett adniuk, mennyi kávét isznak. Arra a következtetésre jutottak, hogy napi egy csészével kevesebbet fogyasztanak azok, akiknek a szervezetében felfedezték a PDSS2 génvariánst – azokhoz képest, akinél nem találták meg ezt a gént. A kutatók úgy vélik, a PDSS2 gén csökkenti a sejteknek azt a képességét, hogy lebontsák a koffeint, és így meghosszabbítja azt az időt, ameddig a stimuláns a szervezetben marad, tehát azoknak, akik rendelkeznek ezzel a génnel, nem kell olyan sok kávét inniuk, mint azoknak, akik nem. Végeztek egy ellenőrző felmérést, amelyben 1731 hollandot vizsgáltak.
Hasonló eredményre jutottak, bár nem volt olyan szoros az összefüggés. A kutatók szerint ez a két nemzet eltérő kávéfogyasztási szokásaival magyarázható. Az olaszok általában kisebb csészéből isszák a kávét, míg a hollandok általában nagyobb bögréket használnak, amelyben több a koffein. (medicalnewstoday.com)


Cikkajánló


Mit gondol a lakosság a háztartási gyógyszerhulladékokról? Gyógyhír Magazin
Parányi jótevők – amit a mikrobiomokról tudni kell Gyógyhír Magazin
Ezért nélkülözhetetlen a magnézium Gyógyhír Magazin
„Legyőzte a kórt, de nem győzte meg a kort” Gyógyhír Magazin
Az indiánok főtt tujalevelétől az aszkorbin-savig – kis C-vitamin-t... Gyógyhír Magazin
„Az egészség nem minden, de egészség nélkül minden semmi.” Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6725636 látogatónk volt eddig