• 2024. április 23., kedd

Élő étel, halott étel


2016.09.06

Az elmúlt évek divatja a táplálkozásban a vegán étrenden is túllépő nyers vegán diéta, csakhogy a legtöbb szakember szerint egy egészséges étrendű ember számára a nyers koszt nem jelent előnyt, sőt az étrend  félreértelmezi az emberi táplálkozást.



A nyers hívők szerint az ételben található hasznos anyagokat csakis  főzés nélkül juttathatjuk teljes értékűen a szervezetünkbe, így a sejtjeink több tápanyaghoz jutnak. A főzés valóban roncsolja a rostokat és a nyersanyagok sejtszerkezetét, de ezzel szabadítja fel a összetevők többségét. A főtt paradicsomból ötször annyi antioxidáns szabadul fel, mint a nyersből. Egy zöldséglevesben sokszorosa van annak a tápanyag- mennyiségnek, mint amennyi egy fazék nyers zöldségben. A nyers spenótból sem tudunk annyit kinyerni vasból, cinkből és más hasznos anyagokból, mint a párolt változatból.  

A nyers vegánok szerint a főzés elpusztítja a bevitt enzimeket, és ez igaz is. Csakhogy az emésztéshez szükséges enzimek nagyobbik részét a testünk termeli meg. Emellett tudjuk, hogy a gyomorba kerülve, az ételből származó enzimeket éppen a saját gyomorsavunk pusztítja el pillanatok alatt. 

A nyers ételekből jellemzően nem nyerünk B12 és D vitamint, szelént, cinket, vasat, omega-3 zsírsavakat. Ha valaki tartósan nyers zöldségen él, előbb utóbb hiánya lehet ezekből az elemekből. Ráadásul bizonyos mennyiségű cukorra szükségünk van. A fizikai erőnlét kalóriát igényel, a bevitt cukor többségét pedig az agyműködés használja fel. 

Szintén félreértés, hogy a nyers étel természetes. Az emberi történelem során a különböző civilizációk eltérő étrendje egyáltalán nem okozott eltérő élethosszt.  Nincs rá bizonyíték, hogy az ember és ősei, a tűz felfedezése óta valaha is nyers diétán éltek volna. A modern technológia – például a hűtőgép – nélkül ez nem is volt lehetséges. 

Melyek a nyers étkezés veszélyei?  

Ismert, hogy a tisztán nyers étrenden nevelkedő gyermekek kivétel nélkül neurológiai és növekedési problémákkal küzdenek, és a felnőtteknél is jelentkezhetnek kockázatok. A kelfélék, a káposzta és brokkoli nyers formájukban golyvaképző anyagokat tartalmaznak, amelyek gyengíthetik a pajzsmirigy működést.

A nyers zöldségfélék számos emésztésre alkalmatlan anyagot tartalmaznak. Ilyen a cellulóz, amelynek lebontásához még a kérődzőknek is külön elő-gyomorra van szükségük. A legtöbb növényi rostot legjobb esetben is csak részlegesen emésztjük meg. Ha valaki tartósan nyers ételeket fogyaszt, gyengítheti az emésztőrendszerét, melynek eredménye akár súlynövekedés, tápanyaghiány, allergia és immungyengeség is lehet. 

A nyers erő 

A nyers étel nagyon is egészséges. Csak azt kell elfogadnunk, hogy a nyers és a főtt ételeket kiegyensúlyozott mixként tegyük az étrendünk részéve. A gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása nyersen nagyon is fontos a vitamin utánpótlás és más tápanyagok bevitele szempontjából, de a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében is. Tanulmányok bizonyítják, hogy bizonyos antioxidánsok, vitaminok csak nyers táplálékból vihetők be. Szervezetünknek ezzel együtt is szüksége van a főtt ételre, hiszen több százezer év alatt ehhez alkalmazkodtunk. Ez pedig azt jelenti, hogy a nyers ételek előnyeit csak akkor élvezhetjük igazán, ha főtt élelmet is fogyasztunk.  

Még egyetlen diétáról sem bizonyosodott be, hogy önmagában képes egészséget adni. Ami viszont a hagyományos és modern orvoslással foglalkozó szakemberek szerint is a legfontosabb: a nyers étrend csak nagyon kevés embernek megoldás. Ha mégis ehhez ragaszkodnánk, ne spóroljunk az egészségünkön, és beszéljünk egy hozzáértő dietetikussal.

Mi az a nyers vegán étrend?

A nyers vegánizmus olyan növényi alapú étrend, amely teljesen kizárja az ételek hőkezelését. Ez azt jelenti, hogy semmilyen nyersanyagot nem melegítenek 40 Celsius foknál magasabb hőfokra. Az ételeket frissen fogyasztják, vagy alacsony hőfokú dehidratálással, esetleg fermentációval kezelik. Az étrend központi elve, hogy a hőkezelés csökkenti az étel tápanyagtartalmát, nehezíti az emésztést, sőt bizonyos esetekben méreganyagokat termel. A követők egy része nem is nyers és főtt, hanem „élő” és „halott” ételről beszél. Az étrendben hívők szerint a nyers étel tele van életenergiával. de ezt a spirituális hitből származó információt sem bizonyítani, sem cáfolni nem lehet.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Elmúlt 50 éves? Ezekre a betegségekre figyeljen! Gyógyhír Magazin

Hajunkat is óvjuk a káros UV-sugárzástól! Gyógyhír Magazin

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Gyógyhír Magazin

Dióhéjban a makroelemekről Gyógyhír Magazin

Húsvét utáni tünetek? Hisztamin intolerancia is okozhatja! Gyógyhír Magazin

A vegetáriánusok kisebb eséllyel betegszenek meg rákban Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter