Gyógyhír Magazin 2016-09-06

Gyógyszert csak biztonságos forrásból!


Tudnivalók a  legális internetes gyógyszer-kereskedelemről1. Legális internetes gyógyszerforgalmazók Magyarországon

 

A legális patikai webáruházak listája

Magyarországon legálisan internetes gyógyszerértékesítést csak működési engedéllyel rendelkező, közforgalmú gyógyszertárak végezhetnek, ha honlapjaik címét legkésőbb a tevékenység megkezdésekor bejelentették az Országos Gyógyszerészeti és Élelemezés-egészségügyi Intézethez (OGYÉI), illetve megtalálhatók az OGYÉI hivatalos listáján:

INTERNETES GYÓGYSZERKERESKEDELMET FOLYTATÓ GYÓGYSZERTÁRAK HIVATALOS LISTÁJA

 

E listába kizárólag azon magyarországi gyógyszertárak neveit, címeit és honlapcímeit vette fel az Intézet, melyek eleget tettek a hatóságnál bejelentési kötelezettségüknek, így internetes gyógyszerforgalmazásra kizárólagosan jogosultak. A legális magyarországi patikai webáruházak honlapján kötelezően szerepel az alábbi logó:

 

 Erre a logóra kattintva megjelenik a magyarországon  legálisan működő patikai webáruházak listája,  így a kiválasztott webáruház honlapjáról is visszaellenőrizhető a tevékenység jogszerű volta.

Amennyiben a jegyzékben megtalálja azt a gyógyszertárat, amelytől gyógyszert kíván interneten keresztül rendelni, biztos lehet abban, hogy a gyógyszertár e célú tevékenysége folyamatos hatósági ellenőrzés alatt van. A hatósági ellenőrzés kiterjed a gyógyszer beszerzési forrására, a gyógyszer kiadás szakszerűségére és az azokkal kapcsolatos nyilvántartás naprakész vezetésére.

Amennyiben a jegyzékben nem találja meg azt a honlapot, amelyen Ön gyógyszert kíván rendelni, akkor megállapítható, hogy a magyarországi vállalkozás által működtetett honlap illegális, és az értékesített gyógyszer valószínűsíthetően hamis vagy nem engedélyezett! Ezek a készítmények betegséget, maradandó egészségkárosodást, életveszélyt vagy halált is okozhatnak.

 

Milyen gyógyszert lehet Magyarországon interneten rendelni?

Interneten csak vény nélkül kapható gyógyszer rendelhető!

Vényköteles gyógyszerek megrendelése interneten keresztül Magyarországon nem lehetséges, tekintettel arra, hogy ezen gyógyszerek csak orvosi előírásra, és nagy részük folyamatos orvosi ellenőrzés mellett használható.

Ki rendelhet gyógyszert interneten?

Interneten gyógyszert csak 14 éven felüli személy rendelhet.

Hogyan büntetendő az illegális tevékenység?

Az engedély nélküli gyógyszerforgalmazás szabálysértésnek minősül. E tevékenység kivizsgálására a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vámszerve jogosult.

A hamis, hamisított vagy Magyarországon nem engedélyezett gyógyszerek forgalmazása bűncselekmény, és alapesetben is három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

2. Internetes gyógyszerrendelés az EU-ból

 Az előbbiekben bemutatott logó az EU-ban működő valamennyi olyan gyógyszertár és gyógyszerkereskedő honlapján megtalálható, amely szerepel az adott ország  nemzeti hatósága által vezetett nyilvántartásban. A logón szereplő zászló azt az országot jelzi, ahol a gyógyszertár vagy gyógyszerkereskedő székhelye található. A vásárlók a fenti logóra kattintva az adott ország gyógyszerészeti államigazgatási szervének honlapján közzétett, az előírások szerint működő legális patikák listájához jut. A legálisan működő kereskedők esetében a fogyasztó biztos lehet abban, hogy a kereskedő által kínált gyógyszerek eredetiek.

Előfordulhat, hogy más, a fenti logót honlapjukon nem szerepeltető  külföldi vállalkozások kínálnak internetes értékesítésre gyógyszereket. Ezek vonatkozásában a magyarországi hatóságok nem tudják szavatolni az így megvásárolt gyógyszerek biztonságosságát, és arra vonatkozóan sem tudnak iránymutatással élni, hogy hogyan lehet megbizonyosodni az adott honlap jogszabályszerű működéséről és az értékesített gyógyszer minőségéről. Javasoljuk ezért, hogy az ilyen honlapokról ne rendeljenek gyógyszereket.

Az Európai Unió tagállamaiban a hatályos nemzeti jogszabályok miatt az online rendelhető gyógyszerek köre és szállítási feltételeik egymástól eltérhetnek .Így előfordulhat, hogy egy Magyarországon vény nélkül kapható gyógyszer egy másik országban vényköteles. Az internetes szolgáltatónak minden esetben ellenőriznie kell, hogy az adott gyógyszer a címzett országának jogszabályai szerint forgalmazható-e. Az Európai Unióban működő, nem magyarországi vállalkozások magyarországi címzett megrendelő részére legálisan csak vény nélkül kiadható gyógyszert adhatnak el. Amennyiben Magyarországi címzettnek mégis receptköteles gyógyszert adnak el, tevékenységük nem jogszerű.

Interneten más országból rendelt gyógyszer Magyarországra csak az OGYÉI által jóváhagyott, magyar nyelvű kísérőiratokkal (címke, betegtájékoztató) szállítható. Ha a külföldi szolgáltató nem így forgalmazza a gyógyszert, tevékenysége nem jogszabályszerű.

 

 


Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6808127 látogatónk volt eddig