Gyógyhír Magazin 2016-10-03

Férfimeddőség – rajtunk is múlhat


A férfiak megtermékenyítő képességének csökkenését a legtöbbször az alacsony spermaszám, a spermiumok mozgékonysága, valamint alaki elégtelensége okozza, továbbá hatással lehetnek rá negatív szokásaik, valamint életmódjuk is. Bemutatjuk a leggyakoribb okokat.1. Dohányzás

A nikotin általánosan is hatással van a teljes szervezetre, gyengíti az immunrendszert, károsítja a sperma DNS-ét, és energiákat von el fontos élettani funkcióktól.

2. Túlzásba vitt alkoholfogyasztás

A túlzott alkoholfogyasztás csökkenti a tesztoszteronszintet, és a férfiak merevedési képességét.

3. Magas herehőmérséklet

A hosszú ideig fennálló magas hőmérséklet a herék és a spermiumok károsodását okozhatja. Érdemes kerülni a hosszú időn át ölünkben tartott laptopot, a forró ülőfürdőket, hosszú téli utazások alatt a fűtött autósüléseket, valamint a túlöltözést.

4. Termékenységet rontó sport

Bizonyos sportok meddőségi szempontból nagyon konkrétan okozhatnak gondot. Ilyenek például a túlzásba vitt kerékpározás, és a megerőltető ülő sportok (pl. lovaglás). Jól nézzük meg, nincs-e túlzott nyomás az ágyék tájékán.

5. Környezeti ártalmak

Kiránduljunk minél többet, töltsük szabadidőnket a friss levegőn, például túrázhatunk a hegyekben. Kerüljük a mobiltelefon, a számítógép, és az egyéb elektronikai eszközök túlzott használatát. A mobiltelefon például akkor okozhat problémát, ha a nadrág zsebében, a herék mellett viselik a férfiak.

6. Helytelen táplálkozás

Terméketlenséget okozhat az emésztési rendellenesség, a gluténérzékenység. Érdemes tudni, hogy a spermiumok egészséges kifejlődéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű antioxidáns, vitamin, és ásványi anyag tartalmú étrend kialakítása, melyek klinikailag igazoltan fokozzák a férfi termékenységét és a spermaszámot.

7. Túl kevés szex

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a spermiumok mozgékonysága – azaz az a képességük, hogy a női ivarszerveken át eljussanak a petesejtig – folyamatosan csökken, ahogy a sejt öregszik. Ha ritkán ejakulál egy férfi, akkor öregebb spermiumokat juttat a nőbe, ha azonban rendszeresen ejakulál, akkor nincs ideje a spermiumoknak elöregedni. Heti legalább két ejakuláció esetén megőrizhető a spermiumok frissessége és mozgékonysága. 35 éves kor alatt a férfi meddőség kérdésével csak akkor kell foglalkoznunk, ha egy év alatt rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális élet mellett sem következik be terhesség.

60%-ban a férfiak a „felelősek”

Magyarországon kifejezetten kritikus értéknél tart a termékenységi arányszám. A probléma egyik fő oka a nagyszámú nem-funkcionális férfimeddőség, amelyen lehet segíteni, ám az érintettek sokszor nem is tudják, hogy mit tehetnének – mondja Dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia nagydoktora. Történelmi távlatában nézve a hazai, de akár az európai nemzeti népszaporulat csökkenését, igen borús képet látunk. A termékenységi arányszám – ami megmutatja, hogy hány gyermeket szül átlagosan egy nő élete folyamán – kritikus értéknél tart hazánkban (jelenleg 1,28-1,3), ami a nemzet fogyását vetíti előre. A nyugati országokban is csak pár tizeddel magasabb (1,6%). A meddőnek vélt párok esetében 60%-ban a férfiak „felelősek” a terméketlenségért és csak 40%-ban a nők. A magyar férfiak megtermékenyítő képessége 20 éves távlatban a „megtermékenyítésre alkalmatlan” szint felé mutat, és már most is minden ötödik fiatal férfit érint. A tavalyi mindössze 153, spermát felajánló jelentkezőből csak kettő lett alkalmas donor.

Hollauer Tibor 

 


Cikkajánló


Nagy terhesvitamin-dilemma: Mit, mikor és miért? Gyógyhír Magazin
Hinni önmagunkban, a vágyainkban – ez az örök nőiesség titka Gyógyhír Magazin
Több házimunka, kevesebb szex? Gyógyhír Magazin
A házasság egészséges Gyógyhír Magazin
Férfibajok: vélekedés és valóság Gyógyhír Magazin
Így szeret a magyar! Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6805036 látogatónk volt eddig