Gyógyhír Magazin 2016-10-03

Pihenés testnek, léleknek – a wellness


Wellnessnek eredetileg az egyénre szabott egészégmegőrző programok összességét nevezzük, melyeket nemegyszer különböző gyógykezelésekkel párosítanak. Egész turisztikai ágazat szerveződött a többnyire erre szakosodott szállodákban elérhető wellness-szolgáltatásokra – hogyan segítenek ezek megőrizni a pszichés és fizikai egészséget?Magyarországon a gyógy- és egészségturizmus lendületesen fejlődő ágazat, amely nemcsak itthonról, hanem külföldről is számos vendéget vonz. Ez többek között azért lehetséges, mert hazánkban világviszonylatban is kiemelkedően sok helyen található gyógy- és termálvíz: közel 400 település rendelkezik ilyen vizekre alapozó fürdővel. Mindeközben a hazai wellness-szállók száma már a százat közelíti, a felhozatal tehát bőséges.

Sport, víz, masszázs

Azt talán nem kell bizonygatni, hogy már önmagában segít megszabadulni a stressztől és ennek testilelki következményeitől, ha néhány napot megszokott környezetünkből kiszakadva töltünk. Ezt a hatást erősíti a wellness-szállók speciális kínálata, amely egészségünk, frissességünk megőrzését szolgálja. Sok helyen nyílik alkalmunk úgynevezett aerob sportokat űzni: ezek közé tartoznak a gyaloglás, kocogás, úszás, kerékpározás. A fizikai-mentális feszültséget oldják a vizes szolgáltatások is, így a fürdőzési lehetőség (esetleg gyógyvízkivonatot tartalmazó vízben), a különböző szaunák és izzasztókamrák. Kedvezően hatnak bőrünk egészségére (és szépségére) a dörzs- és a cellulitismasszázs, a különböző (például alga-) pakolások. A szív- és keringési rendszer épségének megőrzéséhez hasznos eszközök a legtöbb wellness-hotelban rendelkezésre álló úgynevezett cardiogépek: ilyenek a futó- és taposógépek, vagy az ellipszistaposó. Ezek használata egyben zsírégetéshez, fogyáshoz is hatékony.

Krónikus betegséggel óvatosan!

Ha valamilyen krónikus betegségben szenvedünk, utazás előtt mindenképp érdemes kikérni kezelőorvosunk véleményét. A szív- és keringési zavarokban szenvedőknek például általában nem ajánlják a szaunázást, mint ahogy a forró vizes fürdőzést sem. Bizonyos mozgásszervi megbetegedések, reumás panaszok esetén viszont egyes gyógyvizek kimondottan javallottak. Az is jó, ha tisztában vagyunk fizikai teljesítőképességünkkel, mielőtt jelentkezünk egy többnapos edzésprogramra. És a végére még egy jó tanács: ha már amúgy is egészségünk megőrzése a cél, igyekezzünk tudatosan étkezni a wellnessezéssel töltött napokban. Akadnak helyek, ahol ellenőrzött körülmények között vehetünk rész például léböjtkúrán, másutt igényünk szerint kérhetünk diétás, gluténmentes és diabetikus fogásokat. A legtöbb szállóban viszont bőséges büféreggelit kínálnak, és ez a napi három étkezéssel (amire, valljuk be, hétköznapokon nem mindig jut időnk) oda vezethet, hogy felszalad ránk pár kiló. És ennek biztos senki nem örül – hacsak nem kimondottan ez volt a cél…

A Magyar Turisztikai Ügynökség tavaly publikált (a Központi Statisztikai Hivatal adatain alapuló) összeállítása szerint a hazánkon belül többnapos utazást tervezők csaknem 4 százaléka kerekedik útra kimondottan azzal a céllal, hogy tegyen valamit egészsége megőrzéséért – ez összesen több mint 560 ezer utazást jelent évente.

P. B. 


Cikkajánló


Az időskori egészség titka: kevesebb ücsörgés, TÖBB MOZGÁS Gyógyhír Magazin
Téli vitaminforrásaink Gyógyhír Magazin
Hússal vagy hús nélkül? Gyógyhír Magazin
Hallgasson zenét vezetés közben! Gyógyhír Magazin
Ősi ösztönök rángatnak bele a karácsonyi vásárlásba Gyógyhír Magazin
Több mint torna – életforma Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6731629 látogatónk volt eddig