Gyógyhír Magazin 2016-10-05

Interjú


Soha nem éreztem magam kirekesztve...Trexler ErikNem sok annál nagyobb tragédia van, mint amikor egy baba agyvérzéssel születik, és emiatt mozgássérült lesz. A most 18 éves Trexler Erikkel ez történt, de ő olyan napsugaras lélek, hogy a rosszból is lehető legtöbbet hozza ki. Előadásokat tart arról, milyen fogyatékkal élni, és tele van tervekkel.Tizennyolc éves vagy, alig kezdted el az életet. Másnak ilyenkor még nem sok mesélnivalója van. És neked?

- Az én életem kicsit más, mint a többieké. Agyvérzésem volt, amikor születtem, és mozgássérült lettem. A szüleim gyógytornára vittek, később pedig a Pető Intézetbe kerültem, csak hétvégén voltam otthon. Az intézetben sokat fejlődtem, megtanultam háromágú bottal, később pedig bot nélkül járni. Csupa pozitív emlékem van.

A családban hogyan bántak veled? Körülötted forgott minden, elkényeztettek? 

- Dehogy, erről szó sem lehetett, hiszen négyen vagyunk testvérek. Van egy ikertestvérem – egypetéjűek vagyunk – és egy húgom és egy öcsém. A családom sokat segített, de nem volt kivételezés: én éppen ugyanúgy kivittem a kutyát, mint a többieknek, és engem is leszidnak, ha nem csinálom meg, amit megígértem.

Az iskola?

- Csolnokon lakunk, ott jártam általános iskolába. Nem ismertek korábban, mégis azt fogadták el természetesnek, amilyen vagyok. Miattam akadálymentesítették az iskolát, külön kulcsot is kaptam. Ha az osztály fellépett, én verset mondtam, soha nem éreztem, hogy ki vagyok rekesztve. Sokáig lovagoltam és úsztam. Középiskolába Dorogra kerültem, a Zsigmondy Vilmos Gimnázium és Informatikai Szakközépiskolába. Csak jókat tudok mondani róla, mindenki segített.

Nagyon pozitív képet festesz a világunkról. Valójában azt hiszem, te vagy olyan, aki mindent szépnek lát, csak azt nem tudom, mitől, és miért reagál így rád a világ. Talán mert nem sokat kérsz, inkább adsz? Hogyan kezdtél előadásokat tartani?

- EU-s pénzből szerveztek egy érzékenyítő előadást a suliban. Megkértek, hogy szólaljak fel én is, és annyira tetszett, hogy folytattam: 2015. június 4-én tartottam az első előadásomat. Nemrég összeszámoltam: mostanra több mint ezer embert értem el.

Mik a terveid? 

- A színészeten vagy a műsorvezetésen gondolkodom. Van már egy kis tapasztalatom ezen a téren, hiszen az M1, a Petőfi Rádió műsorában is szerepeltem már. A TV2-nek volt egy társadalmi felelősségvállalással foglalkozó programja, a Süss fel nap! 2015-ben sikerült bejutnom a legjobb tízbe. Nem nyertem, de a TV2 dolgozói megleptek egy 250 ezer forintos különdíjjal. Kárpáti Rebeka lett a mentorom, aki a „Jóban, rosszban” című sorozat színésznője. Tetszett az a világ, el tudnám képzelni az életemet például műsorvezetőként, színészként.  

Viselkedési kódex mozgássérültekhez

  • Kérdezzék meg, hogyan segíthetnek a mozgássérültnek!
  • Ne bámulják meg!
  • Ne sajnálják!
  • Ha egy kisebb gyerek megkérdezi: „Anya, ennek a bácsinak mi baja van?”, válaszoljanak neki őszintén, természetesen.
  • Ne aggódjanak miatta. Ha sport közben elesik, majd feláll, mint a többiek. 

 

Trexler Erik következő, A világ más szemmel című előadása 2016. november 30-án 18 órakor lesz a Barabás villában
(1122 Budapest, Városmajor utca 44.) 

Bővebben itt olvashat az eseményről. 


Cikkajánló


Kodály-módszer és női beat zenekar Gyógyhír Magazin
Aki magyarul tanította Freddie Mercuryt Gyógyhír Magazin
„Édesapám elment, de soha nem hagy magamra” Gyógyhír Magazin
„A szakmai alázat csak még nagyobbá tesz egy művészt” Gyógyhír Magazin
„Úgy élek, mint egy vállalkozó férfi” Gyógyhír Magazin
A művészet sok mindent megőriz a világból Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6731697 látogatónk volt eddig