2016-12-13

Magyarország nem hisz az orvostudománynak


A magyarok többsége hatásosabbnak tartja az alternatív gyógyítási formákat, mint a hivatalos orvostudományt, gyűlöli a gyógyszergyárakat, és szilárdan hisz többszörösen megcáfolt egészségügyi téveszmékben – ezek a főbb tanulságai a Závecz Research által az Index megbízásából végzett, és az index.hu-n közölt országos, reprezentatív közvélemény-kutatásnak. Ijesztően magas az oltásellenesség támogatottsága, a homeopátiában viszont meglepően kevesen hisznek.A megkérdezettek közel kétharmada szerint sok alternatív gyógyítási módszer van, amelyek hatásosabbak a hivatalos orvoslásnál – az ilyen módszerekkel szemben teljesen szkeptikusak aránya bőven 20 százalék alatt van. A „gyógyszerlobbi” pedig valóságos szitokszónak számít: 68 százalék gondolja úgy, hogy a gyógyszergyárak a profitjukat féltve ellehetetlenítenek természetes és olcsó gyógymódokat. Mindez azt mutatja, hogy óriási az igény a hivatalosan támogatott, a tudomány által elismert módszereken túli, alternatív megoldásokra, az orvostudománnyal, az egészségüggyel kapcsolatban pedig még nagyobb a bizalmatlanság és az elutasítás.

A teljes statisztika szerint Magyarországon a lakosság fele támogatja az alternatív medicinát (a hatból legalább négy kijelentéssel egyetértett), csak 13 százalékuk szkeptikus (legfeljebb egy igenlő válasz), bő harmaduk pedig ambivalens módon közelít a témához (az összes többi). Ez jó illusztrációja annak a csúnya csapdahelyzetnek, amiben vagyunk: egyik oldalról ott a siralmas állapotban levő magyar egészségügy, a másikon az alternatív medicina világa, ahol csak úgy hemzsegnek a csalók, kuruzslók, a megalapozatlan, sokszor egyenesen veszélyes csodamódszereikkel.

Oltások és vizezett víz

Az oltásellenességnél a többi kérdésekhez képest, első látásra látványosan alacsony a támogatók aránya, és magas a teljesen szkeptikusoké. Azért ehhez vegyük hozzá, hogy az oltástagadás Magyarországon konkrétan illegális, a jog „fertőző betegségek elleni védekezés elmulasztása” néven ismeri, és pénzbüntetést lehet kiszabni rá. De ha az „inkább egyetért” választ adókat is idevesszük, máris 27 százalékra emelkedik azoknak a köre, akik szerint a védőoltás több bajt okoz, mint amennyi hasznot hajt. Ez pedig irtózatosan sok. Még a felmérés hibahatárával együtt is azt jelenti, hogy Magyarországon több mint kétmillió ember egyszerűen nem hiszi el, hogy a védőoltás hasznos dolog.

Egészen meghökkentő, de a homeopátia szilárd támogatóinak aránya alacsonyabb, mint a hardcore oltástagadóké. Pedig a tévében hirdetik, gyógyszertárak specializálódnak rá, és rengeteg valódi orvos is támogatja – annak ellenére, hogy tudományosan teljesen értelmezhetetlen alapelvekre épül, és minden kutatás szerint csak a placebo szintjét éri el a hatása. Érdekes, hogy messze itt volt a legmagasabb a „nem tudom” választ adók aránya, úgy tűnik, hogy maga a homeopátia fogalma nem annyira közismert az országban, mint gondolnánk. Ezzel együtt a legtöbben az „inkább egyetért” véleményen voltak azzal kapcsolatban, hogy a homeopátiás szerek jobbak, mint a hagyományos gyógyszerek. Závecz Tibor szerint elképzelhető, hogy „ha valaki ilyen markánsan megfogalmazott állításokkal »inkább egyetért«, azért ő is hisz a dologban, csak talán kontrollálja egy kissé magát válaszadás közben” – ez pedig nem csak a homeopátiás kérdésnél, de az összes többinél is sötétebbre árnyalja kicsit a helyzetet.

Ragadós téveszmék

Népszerű tévhit és a természetgyógyász-biznisz örök slágere a méregtelenítés. Lássuk a tudomány álláspontját: méregtelenítés olyan értelemben létezik, hogy a máj, a vese, az epe folyamatosan kiüríti a szervezetünkből a káros anyagokat. Olyan értelemben, hogy valamilyen speciális étrenddel vagy kúrával segítsük, felpörgessük – na, ilyen nincs, de igazából nincs is rá szüksége a szervezetünknek. Nos, a tudomány álláspontját a felmérésünk szerint ebben az esetben az embereknek kevesebb mint 7 százaléka hiszi el teljesen.

A megkérdezettek pontosan háromnegyede viszont valamennyire hisz abban, hogy az egészség záloga a rendszeres méregtelenítés.

Több mint 40 százalék ért teljesen egyet azzal, hogy a betegségek nagy része lelki eredetű, és a gyógyszerekkel, orvosi beavatkozásokkal félrekezelik őket. Ha az „inkább egyetért” csoportot is idevesszük, az arány közel 80 százalékra nő, vagyis a magyarok elsöprő többsége egyetért ezzel. Miért gond ez? Hiszen pszichoszomatikus, vagyis legalább részben lelki eredetű betegségek, illetve tünetek valóban léteznek.

A probléma az, hogy az áltudományos kuruzslók kedvelt módszere, hogy valóban létező alapok félremagyarázására építik a maguk bizniszét. Esetünkben a lejtő végén az Új Germán Medicina és a biologika áll, amelyek azt állítják, hogy vírusok, baktériumok, testi rendellenességek, környezeti hatások egyáltalán nem léteznek, minden betegség pszichés eredetű, és ennek megfelelően kell kezelni. A felmérés szerint itthon a többség ennek a lejtőnek a közepén jár, vagyis nagyon-nagyon hatékonyan meg van ágyazva az agyakban a legveszélyesebb áltudományos átveréseknek is.

Az oktatás egy csődtömeg

Eddig is zavarba ejtőek voltak az eredmények, de a java csak most következik: megnéztük ugyanis a statisztikában, hogy kik az alternatív medicina támogatói. Az ember azt gondolná, hogy minél magasabb az iskolai végzettsége valakinek, annál inkább hisz a tudománynak – de az eredményeink ezt nem támasztották alá. Sőt. A diplomások között egy kicsit még magasabb is az alternatív medicinát támogatók aránya, mint a legfeljebb 8 általános végzettségűeknél. Ez pedig a természettudományos oktatásunk totális csődjét mutatja.

Rákérdeztünk a foglalkozásra is, és a válaszok tovább árnyalják a képet: a tanulók körében nemcsak az elfogadók, de a szkeptikusok aránya is kimagasló volt, és szinte semmi nem maradt a kettő között. Az alternatív medicina jellemző támogatói még rajtuk kívül a munkanélküliek-inaktívak, illetve a gyesen/gyeden levők. Utóbbi tökéletesen egybevág a népi megfigyeléssel, miszerint az ezoterikus kuruzslók legfontosabb vadászterülete a kisgyerekes anyák rétege.

Szembemegy a sztereotípiákkal az életkor szerinti eloszlás is: a fiatalabb korosztályokban magasabb az alternatív módszerek elfogadottsága, úgy tűnik, az egészségügyi problémák gyakoribbá válásával, idősebb korban térnek meg az emberek a hivatalos orvosláshoz, és hagynak fel az alternatívák keresésével. Míg a 18–29 év köztieknél 65 százalék az alternatív medicina elfogadottsága (és csak 6 százalék a szkeptikusoké), ez 60 év felettre 37-re csökken, miközben a szkeptikusoké 16-ra nő, vagyis bőven megduplázódik.

A lakóhely semmit nem számít a felmérés szerint, a nem viszont igen: bár a támogatók aránya szinte pontosan megegyezik a férfiak és nők között, előbbieknél látványosan több a szkeptikus, utóbbiaknál pedig az ambivalens. Összevetettük a válaszokat a vallási meggyőződéssel is, és itt végre az előítéleteknek megfelelő eredmények jöttek: a nem vallásos vagy kimondottan ateista rétegben kiugró volt a szkeptikusok aránya, míg az egyház tanítását nem követő, de azért magát a maga módján vallásosnak tartók rétegében a legmagasabb az orvostudománnyal szemben állók aránya.

Rákérdeztünk a pártszimpátiára is, és kiderült, hogy ebből a szempontból a Fidesz és az MSZP hívei szinte centire megegyeznek. Látványos viszont, hogy a Jobbik támogatóinál messze a legjellemzőbb az orvostudomány elutasítása, és a DK táborában van a legtöbb szkeptikus az alternatív gyógymódokkal szemben (az átlaghoz képest két és félszeres, a jobbikosokhoz képest majdnem ötszörös arány). (Forrás: index.hu)

Az eredményekről bővebben olvashat ide kattintva.


Cikkajánló


Tudta? Az utazási betegség több mint émelygés Gyógyhír Magazin
Veszélyes hólyagok Gyógyhír Magazin
Karácsonyi ínyességek Gyógyhír Magazin
Védekező rendszerünk épségéért Gyógyhír Magazin
Gyógynövénykivonatot tartalmazó krémek – mi a hosszú minőségmegő... Gyógyhír Magazin
Ahogy a környezet, úgy a gyermek Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6727498 látogatónk volt eddig