Gyógyhír Magazin 2017-01-17

Interjú


A lakossági gyógyszerellátás őre vagyok!2016. október 1-től dr. Mike László az Országos Tisztifőgyógy-szerész. Vajon mik a feladatai ezen a poszton, és tevékenysége hogyan szolgálja a betegeket, gyógyszertárlátogatókat? — kérdeztük nem sokkal beiktatása után a szakembert.- Az Országos Tisztifőgyógyszerész melyik szervezet alkalmazottja?

– Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatójának, dr. Pozsgay Csillának a beosztottja vagyok, az Intézet Tisztifőgyógyszerészeti Főosztályának vezetőjeként. A Főosztályhoz tartozó tisztigyógyszerészek jelenleg több, mint 4000 gyógyszerárusító hely – közforgalmú patikák, háziorvosok kezelésében lévő kézi-, illetve kórházakban működő intézményi gyógyszertár, illetve a vény nélküli termékeket forgalmazó drogériák, benzinkutak - szakmai felügyeletét látják el.

- Miben nyilvánul meg ez a szakmai felügyelet, a gyógyszerárusító helyek helyszíni ellenőrzésében?

- Valóban, tevékenységünk legfontosabb eszköze a helyszíni ellenőrzés, melyet a megyei- és fővárosi tisztifőgyógyszerészek és tisztigyógyszerészek végeznek. Persze nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy magának a működésnek a megkezdéséhez is szükség van egy szigorú engedélyezési eljárásra, amely szintén a mi feladatunk.

- Hány szakember végzi ezt a munkát, hányan őrködnek az ország gyógyszerellátásának biztonsága fölött?

- A jelenlegi létszámunk 25 fő, amit én mindenképpen növelni szeretnék, hiszen az említett, 4000-nél is több gyógyszerárusító hely folyamatos szakmai kontrollja csak egy nagyon felkészült, és megfelelő létszámú szakembergárdával lehetséges. A magam részéről tisztifőgyógyszerészként nagyon eltökélt vagyok abban, hogy egy segítőkész, a piaci verseny követelményeit is szem előtt tartó, ugyanakkor emberséges, szolgáltatói szemlélettel rendelkező, hatékony és eredményes tisztigyógyszerészi rendszer működjön Magyarországon. Ebben reményeim szerint segíteni fog, hogy 2001-től közel másfél évtizeden keresztül gyógyszertári, „tára mellett” dolgozó gyógyszerészként pontosan ismerem a betegek elvárásait, s azokat a körülményeket is, amelyek között a gyógyszerész társadalom igyekszik a lehető legszínvonalasabban eleget tenni ezeknek az elvárásoknak.

- Van-e, kell-e kapcsolatnak lennie a betegek, patikalátogatók, illetve a tisztigyógyszerészi hálózat munkatársai között?

- Tudni kell, hogy a gyógyszertárak panaszkönyveibe tett bejegyzések kivizsgálása a Fogyasztóvédelem feladata, mi alapvetően a gyógyszerellátást felügyeljük és ellenőrizzük, ami persze nem jelenti azt, hogy ne lennénk nyitottak a betegek megkereséseire is. Ezek egyébként most is folyamatosak, rendszeresen keresnek meg bennünket a betegek pl. a gyógyszerek reklámozásával, vagy éppen a patikai ügyelettel kapcsolatos jelzéseikkel, javaslataikkal, főként az OGYÉI elérhetőségein keresztül. Rendszeresen felvetik például, hogy vajon milyen gyógyszereket köteles egy gyógyszertár készleten tartani? Ezzel kapcsolatosan nem árt tudni, hogy jelenleg több, mint 15.000 gyógyszer van törzskönyvezve Magyarországon, és ezeket nyilván lehetetlen egyidejűleg raktáron tartani. A túlnyomó többségüket a patikáknak szükség esetén 24 órán belül kell tudniuk biztosítani, persze vannak olyan termékek – pl. a tetanusz injekció – amit folyamatosan tartaniuk kell.

- Említette, hogy az ügyelettel kapcsolatosan is vannak felvetések. Ez Önökre tartozik?

- Igen, s véleményem szerint egy új ügyeleti rendszert kell felállítanunk, természetesen együttműködve és egyeztetve a gyógyszerészi érdekképviseletekkel. A lakosság számára átlátható, működőképes, ugyanakkor ésszerű, és a valós igényekhez igazodó ügyeleti rendszer kidolgozását és működtetését személyes feladatomnak tartom, hiszen a lakossági gyógyszerellátás felügyeletének őre vagyok.

- Ön miben látja a magyarországi gyógyszerellátás erősségét?

- A világot elöntik a hamis gyógyszerek, amelyek rengeteg egészségügyi problémát, adott esetben halált is okozhatnak. A magyarországi hivatalos gyógyszerellátó rendszer ugyanakkor 100%-ig biztonságos, senkinek nem kell tartania attól, hogy ezen keresztül hamisított gyógyszer kerül a kezébe. Erre többek között a tisztigyógyszerészi szolgálat tevékenysége is garancia.

 

Névjegy­­

dr. Mike László

gyógyszerész, jogász, egészségügyi szakmenedzser

Gyógyszerészi diplomáját 1998-ban a Szegedi Egyetemen szerezte, ezt követően tett szert jogi végzettségre. Gyógyszerészként, majd az Országos Gyógyszerészeti Intézet gyógyszerész-jogi szakmai tanácsadójaként dolgozott. Az elmúlt 10 évben  az automatizált gyógyszerellátás, illetve a közös kórházi  beszerzési rendszerek projektmenedzsere volt. 42 éves, három gyermeket nevel. Hobbija a futás, kerékpározás.


Cikkajánló


A művészet sok mindent megőriz a világból Gyógyhír Magazin
A szívem a gyerekeké, a lelkem a felnőtteké Gyógyhír Magazin
Az utolsó földi Paradicsom Gyógyhír Magazin
Húsz év után újra a képernyőn! Gyógyhír Magazin
Az életet adó, a felnevelő és az elengedő szeretet Gyógyhír Magazin
„Ha az emberre ráköhögnek, azt nem lehet kivédeni” Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6542573 látogatónk volt eddig