Gyógyhír Magazin 2017-01-24

Miért nélkülözhetetlen a fizikai aktivitás?


Sokan az újévet, mások az ihletet várják, de változni sohasem késő. Igaz, nem megy egyik napról a másikra, de lépésről-lépésre, kitartással, elérhetjük a céljainkat.„Az vagy, amit újra és újra teszel. A kiválóság tehát nem tett, hanem szokás” – szól az Arisztotelésznek tulajdonított, valójában Will Durant amerikai filozófiatörténésztől származó mondás, amelynek bölcsességét a pszichológiai kutatások is megerősítik. Ha változni szeretnénk, akkor kis lépésekben, fókuszáltan, türelemmel érdemes haladnunk. Ha drasztikus megoldásokhoz folyamodunk például az életmódváltásban, könnyen kudarcra ítéljük magunkat, hiszen hirtelen nem bújhatunk ki a bőrünkből: beidegződéseinket csak lassan alakíthatjuk át. Amint elfogyott a bejgli és a töltött káposzta, sőt az ajándék desszertekkel is leszámoltunk, a tükör görbébb, mint valaha, a mérleg pedig igazi mumus. Nagy sóhajjal jön a fogadalom: az új évben le fogok fogyni, diétázom, elkezdek sportolni úgy igazából. Ezt a jelenséget elemzi a Pilates blog, amely mindenről szól, ami az egészséges életmódhoz kapcsolódik: sportról, mozgásformákról, étrendről, szabadidőről. Szerzője, Dávid Enikő pilates oktató és személyi edző szerint, ha az újévi fogadalmak nagy része bedől, ráfoghatjuk az akaraterőnk hiányára vagy az agyunk működésére is. „Ugyanis amíg az ígéret tárgyából nem lesz megszokás, azaz agyunkba égetett viselkedésminta, addig a „régi” beidegződések nagyon könnyen átveszik az irányítást. Tudományosan bizonyított tény, hogy 20-30 ismétlés az a határ, ahol az agyunk – életünk és szokásaink irányító központja – elkezdi egyáltalán viselkedésszámba venni a törekvéseinket. Így aztán – már ha valóban szeretnénk valami változást elérni, és nem egy újabb elfelejtett fogadalmat tenni a fiókba – elsődleges feladatunk az új rendszert beépíteni az életünkbe. Ha új étrendbe kezdünk, ne lessük a mínusz kilókat egy hét után! Ha kiválasztunk egy nekünk tetsző sportot, ne legyünk elégedettek magunkkal, ha már harmadszor is ott vagyunk: így marad el legkönnyebben a negyedik alkalom…”

A jól összeállított mozgásprogram segít

Szakértők azt tanácsolják: gondoljuk át, hogyan tudjunk az időnket beosztani, majd állítsunk össze egy mozgásprogramot. Nem véletlenül ugrik meg januárban a bérletvásárlások száma az edzőtermekben: plusz lendületet adhat a motivációnknak a tudat, hogy "elköteleztük" magunkat egy időre, és ez is átsegíthet egy-két lustább pillanaton, amikor nehéz otthonról elindulni. Bárhol a világon megosztottak a táplálkozási szakemberek és a diéta-bizniszben tevékenykedők abban, hogy melyik módszerrel lehet a legeredményesebben fogyni, de abban nincs vita, hogy akkor hízunk meg, ha több energiát viszünk be, mint amennyit felhasználunk. A testsúlygyarapodásban szerepet játszó, meghatározott biológiai tényezők ismertek, azonban megfelelő étrenddel, fizikai aktivitással kivédhetők, módosíthatók és mindez csupán az életmód függvénye. Az egészséges életmódnak egyébként is része kell, hogy legyen hetente legalább 150 perc intenzív testmozgás, ami legegyszerűbben heti 5x30 perc valóban intenzív, pulzusemelő tevékenységet jelent. Nem kell feltétlenül edzőterembe menni mindezek megvalósításához. Miért ne lehetne otthon táncra perdülni, főleg ha 10 perc – 45 kcal? Nem beszélve az olyan apró lépésekről, mint például, ha a buszról valaki egy megállóval hamarabb leszáll vagy a bejárattól messzebb parkol a bevásárláskor. Napi félóra pilates fitnesz gyakorlat otthon 172 kcal mínuszt jelent, és a dvd-t csak egyszer kell megvenni. Egy átlagos testalkatú nő fél óra futással 330 kcal-t égethet el. A lift helyett lehet a lépcsőt használni, akár otthon, akár a munkahelyen (napi 10 perc 80 kcal-t éget el). Ha valakinek éppen az jelenti az extra motivációt és úgy teremthető meg a rendszeresség, ha szervezett keretek között mozog, hasznos ajándék lehet az uszodába szóló bérlet, hiszen heti 30 perc úszás (300 kcal) nemcsak az izomzatot mozgatja át, de az elmét is felfrissíti.

Dózsa-Kádár Dóra


Cikkajánló


Az időskori egészség titka: kevesebb ücsörgés, TÖBB MOZGÁS Gyógyhír Magazin
Téli vitaminforrásaink Gyógyhír Magazin
Hússal vagy hús nélkül? Gyógyhír Magazin
Hallgasson zenét vezetés közben! Gyógyhír Magazin
Ősi ösztönök rángatnak bele a karácsonyi vásárlásba Gyógyhír Magazin
Több mint torna – életforma Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6727422 látogatónk volt eddig