Gyógyhír Magazin 2017-01-31

Mik is azok a betegjogok? Dr. Tiszavári Klára rovata


Az egészségügyi törvény alapelvként rögzíti, hogy a betegeket megilleti (1) az egészségügyi ellátáshoz való jog, (2) az emberi méltósághoz való jog, (3) a kapcsolattartás joga, (4) az intézmény elhagyásának joga, (5) a tájékoztatáshoz való jog, (6) az önrendelkezéshez való jog, (7) az ellátás visszautasításának joga, (8) az egészségügyi dokumentáció megismerésének joga és (9) az orvosi titoktartáshoz való jog. A jogalkotó a  betegek számára azonban nem csak jogokat biztosít,  hanem kötelezettségeket is előír,  például a jogszabályok és az egészségügyi szolgáltató működési rendjének, házirendjének tiszteletben tartása és az ellátásában közreműködő egészégügyi dolgozókkal való együttműködési kötelezettség. Az együttműködés egyik eleme az, hogy a beteg köteles tájékoztatást adni – képességei és ismerete szerint – minden olyan lényeges körülményről, mely a megfelelő kezelési terv elkészítéséhez szükséges, köteles a gyógykezelésével kapcsolatban kapott rendelkezéseket betartani, valamint köteles tiszteletben tartani más betegek jogait.Kiket és hol illetnek meg?

A „betegjogok” természetesen nemcsak a „beteg” embereket illetik meg, hanem minden egészségügyi ellátást igénybe vevő személyt (így például egészséges egyént szűrővizsgálata vagy betegséget megelőző kezelése során, illetve gyógyszervásárlás esetén is). A betegeket jogaik az egészségügyi ellátás valamennyi területén megilletik így az alapellátásban (pl.: a háziorvosnál, fogorvosnál) a járóbeteg-szakellátásban (pl.: szakrendelőkben) és a fekvőbeteg-szakellátásban (pl.: kórházakban) és természetesen a gyógyszertárakban is. Nemcsak a közfinanszírozott ellátórendszerben, hanem a magántulajdonban álló egészségügyi szolgáltatónál is érvényesülniük kell e  jogoknak.

Mit tehet a beteg, ha sérülnek a jogai?

Honnan kaphatunk segítséget ezen jogok sérelme esetén? Minden egészségügyi szolgáltatónál elérhető a területileg illetékes betegjogi képviselő, aki panasz esetén személyesen, telefonon, írásban megkereshető. Fontos tudni, hogy a betegjogi képviselő az egészségügyi szolgáltatótól független személy, elérhetőségét valamennyi intézményben jól látható helyen kell kifüggeszteni.

 

dr. Tiszavári Klára


Cikkajánló


Betegjogok a gyermekek ellátása során Gyógyhír Magazin
A betegek kötelezettségeiről Gyógyhír Magazin
Jogaink a gyógyszertárban Gyógyhír Magazin
A tájékoztatáshoz való jog
Dr Tiszavári Klára rovata
Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6762862 látogatónk volt eddig