Gyógyhír Magazin 2017-02-06

Prosztataszűrés - életet menthet!


Ami a nőknek októberben a ruhára tűzött rózsaszín szalagocska, az a férfiaknak novemberben a frissen növesztett bajusz: előbbi a mellrák-, utóbbi a prosztatarák szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet. Pontosabban hívná, mert míg a mellrákmegelőzés gyakori téma a médiában, a férfias problémák jellemezően a háttérbe szorulnak – talán szeméremből, talán tudatlanságból, talán érdektelenségből, de mindenképpen tévesen. Miért nem érnek célt az egészséget védő üzenetek? Külföldön már sikerült, itthon is egyre többen és többet tesznek érte.„A munka csak most kezdődik, hiszen a férfiak hozzáállását az egészséges életvitelhez és a szűrővizsgálatokon való részvételhez nem lehet elégszer tárgyalni. Szinte egy generáció gondolkodását kell megváltoztatni arról, hogy az igazi férfi az, aki nem megy el az orvoshoz.” - hangzott el a Movember Magyarország Egyesület tavalyi sajtótájékoztatóján, amikor útjára indították az egy hónapon át tartó nagy közös bajusznövesztési kampányt. A néhány éve Ausztráliából indult, azóta nemzetközivé vált mozgalom lényege, hogy a csatlakozó férfiak novemberben nem borotválkoznak, és ezzel hívják fel a figyelmet a férfiegészségre. A prosztatarák a férfiak egyik leggyakoribb tumoros megbetegedése, de ha időben felismerik, jól gyógyítható, ezért nagyon fontosak a célzott szűrővizsgálatok- hangsúlyozta lapunknak dr. Szűcs Miklós a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának főorvosa, az Onkológiai Centrum vezetője. A kor előre haladtával nemcsak a nők, hanem a férfiak hormonháztartása is átalakul, ami gyakran együtt jár a dülmirigy, vagyis a prosztata méretének növekedésével. Noha az elváltozás gyógyítható, komoly kellemetlenségeket okozhat. Kiemelt figyelmet érdemel az alattomosan kifejlődő, rosszindulatú prosztatarák, amely már korai, jól kezelhető stádiumban kimutatható. A prosztata gesztenye alakú és nagyságú, simaizomból és mirigyszövetből felépülő szerv, amely a húgycső felső két-három centiméteres szakaszát veszi körbe. A születéskor borsónyi méretű dülmirigy a pubertás idején indul növekedésnek- magyarázta a szakember.

Gyógyulj velünk!

A 75 éves Balogh Pál az urológiai tagozat vezetője a Gyógyulj velünk egyesületben. Mint mesélte, a civil szervezetet azért hozták létre, hogy felhívják a figyelmet a daganatos betegségekre és az érintetteket minden élethelyzetben támogatni tudják. A nyugdíjas közlekedési mérnök maga is egy komoly műtéten esett át hat évvel ezelőtt. Mint lapunknak elmondta, kezdetben enyhe vizelési problémái voltak, ezért hosszú ideig gyógyszeres kezelést kapott, végül egy vérvételből derült ki, hogy baj van. “Az évről-évre növekvő PSA tumormarker szintje 2010-ben ért el olyan kritikus értéket, ami már szemet szúrt egy szakorvosnak, és mintavételre küldött, amely azt jelezte: rosszindulatú daganat indult el a prosztatában.” A diagnózis után több kezelési mód is szóba került, végül egy több órás laparoszkópos műtéttel eltávolították a beteg teljes prosztatáját. Mivel áttét nem igazolódott, más onkológiai kezelésre nem volt szükség. Komoly panasza nem maradt vissza, a rendszeres kontrollokon a PSA szintje évek óta megfelelő.

Rendellenességre utaló jelek

A prosztatának jellemzően háromféle betegsége lehet: a gyulladás, a jóindulatú megnagyobbodás, és a daganat. A prosztatarák az urológiai vizsgálatkor már tapintással is azonosítható, ezért fontos, hogy a 45. életévüket betöltött férfiak rendszeresen, legalább háromévenként menjenek el urológiai vizsgálatra hangsúlyozta dr. Szűcs Miklós. A tapintásos vizsgálat kellemetlen ugyan, de semmiképpen nem fájdalmas és rövid ideig tart. Az ún. PSA szűrés segítségével már egyetlen vércseppből nagy valószínűséggel következtethetnek az orvosok a prosztata pillanatnyi állapotára, az esetleges gyulladásos- és egyéb folyamatokra. A prosztata elváltozásai nem minden esetben járnak fizikai tünetekkel. Amikor azonban már fájdalom vagy egyéb tünet jelentkezik, lehet, hogy már késő. A Magyar Rákellenes Liga adatai szerint Magyarországon évente körülbelül 4000 friss esetet diagnosztizálnak, és évente 1400-1600 férfi hal meg a betegségben.

 

A Movember mozgalom idén a Semmelweis Egyetem Antal Géza Alapítványának segít az adománygyűjtésben egy körülbelül 8-9 millió forint értékű, speciális biopsziás készülék megvásárlásához. A PSA (prosztata specifikus antigén) egy olyan fehérje, mely kizárólag a prosztatában termelődik- cél az is, hogy 2017-ben még több PSA szűrést lehessen ingyen, országos szinten végezni.

Dózsa-Kádár Dóra

 


Cikkajánló


Leggyakoribb rögeszméink Gyógyhír Magazin
Trükkös vírust szabadítottak a rákos sejtekre Gyógyhír Magazin
A gyógyulás egyik kulcsa Gyógyhír Magazin
Nagy lépés a mellrák megismerése felé Gyógyhír Magazin
Kómába küldenék a rákos sejteket Gyógyhír Magazin
Zöldségek a daganatos megbetegedések ellen Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6542492 látogatónk volt eddig