Gyógyhír Magazin 2017-03-01

A tájékoztatáshoz való jog
Dr Tiszavári Klára rovata


„Nem a betegséget, hanem a beteget kell gyógyítani” (Hippokratész) A januári számban bemutatott betegjogok közül először a tájékoztatáshoz való joggal szeretném megismertetni részletesebben Önöket, mivel az egészégügyi ellátással kapcsolatos vitás helyzetek jelentős része ehhez kapcsolódóan alakul ki.A beteg jogosult a számára egyéniesített formában– érthető módon – megadott teljes körű tájékoztatásra, melynek ki kell terjednie (1) a beteg egészségi állapotára, (2) a javasolt vizsgálatokra, beavatkozásokra, ezek elvégzésének, illetve elmaradásának kockázataira, a (3) vizsgálatokhoz, beavatkozásokhozszükséges döntési jogokra, (4) a lehetséges alternatív eljárásokra, (5) az ellátás folyamatára és várható kimenetelére, valamint (6) a javasolt életmódra, gyógyszerek szedésére. A beteget megilleti a további kérdezés joga is. A tájékoztatás történhet szóban és/vagy írásban, azonban, ha egy beavatkozáshoz szükséges a beteg hozzájárulása, az csak írásban kérhető. Az ellátás során a beteg részére átadott általános ismertető anyagok nem váltják ki a szóbeli felvilágosítást, ilyen esetben is lehetőség van további információ kérésére. Az érintettnek joga van megismerni az egyes vizsgálatok eredményét, esetleges sikertelenségét, ennek okait, az ellátásban közvetlenül közreműködő személyek nevét, szakképesítését és beosztását.

A tájékoztatás a kezelőorvos kötelezettsége, aki adott esetben lehet a háziorvos, járóbeteg szakellátás orvosa vagy fekvőbeteg gyógyintézet erre kijelölt orvosa. Az egészségügyi ellátás során a szakápolótól, a gyógytornásztól és más egészégügyi dolgozótól az ő tevékenységükhöz kapcsolódó információkat kérhetünk.

Kiskorú gyermekkezelése során a szülőnek/törvényes képviselőnek van joga a teljes körű tájékoztatásra. Fontos, hogy magát az érintett gyermeket szinténinformálni kell állapotának, életkorának megfelelően, ilyenkor mindez a szülő jelenlétében zajlik.

A lakossági gyógyszerellátás során is érvényesülez a jogosultság,a kezelőorvos vagy a gyógyszerész által a mellékhatásokról, a készítmények támogatott vagy támogatás nélküli áráról, a gyógyszerek kölcsönhatásáról adott információkkeretében.

Az érintett a megfelelő tájékoztatás birtokában válik képessé arra, hogy ellátása során megalapozott döntést tudjon hozni kezelésébe való beleegyezéséről vagy annak visszautasításáról. Kiküszöbölhetővé válnak a „Ha tudtam volna, hogy …” szituációk.

Kivételek a tájékoztatási kötelezettség alól

Nem kell tájékoztatni a magatehetetlen beteget(helyette hozzátartozóját kell), valamint a sürgős szükség keretében ellátott személyeket, tekintettel arra, hogy az azonnali orvosi beavatkozás közvetlen életveszélyt hárít el vagy maradandó egészségkárosodást előz meg.

A beteg tájékoztatáshoz való jogáról lemondhat. Lemondás ellenére is megfelelő ismeretekkel kell ellátniazokat, akiknek állapota mások életét, egészségét veszélyezteti.

A következő lapszámban az egészségügyi ellátáshoz való jogról és az emberi méltósághoz való jogról szólok részletesebben.

dr. Tiszavári Klára


Cikkajánló


Betegjogok a gyermekek ellátása során Gyógyhír Magazin
A betegek kötelezettségeiről Gyógyhír Magazin
Jogaink a gyógyszertárban Gyógyhír Magazin
Mik is azok a betegjogok? Dr. Tiszavári Klára rovata Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6762822 látogatónk volt eddig