Gyógyhír Magazin 2017-04-06


        Idén 7. alkalommal ítélik oda a megtisztelő szakmai elismeréstDr. Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke a tavalyi év sikereit kiemelve beszámolt arról, hogy a korábbi évek pályázataira és pályázóira már az Év Gyógyszerésze kampányon kívül is számos szakmai fórumon felfigyeltek, előadásaikat nagy érdeklődés övezi köszönhetően az aktuális témáknak, valamint az értékes pályamunkáknak. További siker a tavalyi nyertes Innovációs Nagy Díj győzelme, melyet az Év Gyógyszerésze 2016 pályázaton bemutatott munkájával érdemelt ki.

Az idei témakörök alapvetően két csoportba sorolhatók. Az egyik az orvosokkal és betegekkel való együttműködés, a másik jól meghatározott szakterületeken való elmélyülés. A gyógyszer alkalmazás, betegek adherenciája, gyógyszer értése, a minél nagyobb egészség nyeresége, illetve a kitűntetett betegségek gyógyszerezése állnak az idei pályázat fókuszában.

A gyógyszertári infrastruktúra folyamatosan fejlődik, ezzel is elősegítve az orvos-beteg-gyógyszerész alkotta praxisközösség hatékony együttműködését, ennek legújabb pillére az Orvosszövetséggel való együttműködés. Mindez szolgálja az egységes egészségügyi szolgáltatási tér megteremtését, a szeptembertől megjelenő E receptek hátterének biztosítását. Az általánosabb tematikák mellett olyan kérdésekre is figyelmet irányít a pályázat, mint például a szűk terápiás betegségek készítményeinek adagolása mind orvosi, mind gyógyszerészi részről- kifejezetten a véralvadásgátlók esetében tekintettel a más szedett gyógyszerekre is.  Idén is előtérbe kerül a beteg edukáció jelentősége, valamint az önmenedzselés, ellenőrzés, korai társadalmi egészség értés és fenntartás fogalmai is. Mindehhez támogató partner az Innovatív Gyógyszergyártók Szövetsége.  Az korszerű, például 3D nyomtatással létrehozható gyógyszerek gyártása a szakma legújabb fejleménye, mely hazai szinten is relevánssá válhat.

Ezek mellett olyan örökzöld tárgykör is központi témája napjaink gyógyszerészi ellátásának, mint a kisgyermekek védőoltásai. Bár Magyarország hagyományosan a WHO listáján a népbetegségek elleni fellépés és a vakcináció szempontjából is a követendő országok közé sorolt státusszal bír, mégisméltán borzolta az utóbbi időben a közérdeklődés kedélyeit.

A témák konkrétan:

  • Gyógyszerészi szerepvállalás a praxisközösségekben (gyakorlati tapasztalatok)
  • Betegek adherenciájának elősegítése
  • Együttműködés az orvosokkal a gyógyszerészi gondozásban. (lehetőségek és buktatók)
  • Véralvadásgátlóval kezelt betegek gondozásának jelentősége, protokollja
  • Önmenedzselés, önellenőrző gyors tesztek – a betegek edukációjának jelentősége
  • Kreatív és innovatív megoldások a gyógyszerellátásban
  • A gyógyszerek között fellépő, és a gyógyszer / étrend kiegészítő, valamint a gyógyszer / táplálék kölcsönhatás jelentősége az expedíció és a terápia menedzsment során. A superfoodok elterjedésének hatásai.
  • Kisgyermekek védőoltásaival kapcsolatos meglátások, tapasztalatok (pl.: meningococcus C)

 

Dr. Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft. ügyvezetője elmondta, a Roche egybaseligyökerű családi vállalkozás, melynekalapvető értékei közé tartozik a helyi szintű egészségügyet előlendítő aktivitások támogatása, ennek megfelelően a gyógyszerészi munka szakmai oldalát teljes erőbedobással erősítik, támogatják és mutatják is be a lakosságnak. Szerinte a gyógyszerészi tevékenység kereskedelmi vetülete és szakmai jelentősége közül egyértelműen a szakmai oldalra érdemes koncentrálni. A pályázat elmúlt hat év eredményei elégedettséggel töltik el, bár a lakosság egészségtudatossága terén még bőven akad tenni való. A statisztikák szerint a diplomás magyar féri lakosságának élettartam kilátásai 15 évvel meghaladják a nyolc általánost végzett társaikét. Pontosan ezért is támogatják tovább az Év Gyógyszerésze pályázati rendszert, célul kitűzve az egészségügyi szempontból perifériára szoruló vidéki magyar lakosság élettartamának növelését.

Dr. Szökő Éva, a Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke kiemelte, hogy a gyógyszerbiztonság kérdése, a gyógyszerészek gyógyszeres terápiában betöltött szerepén túl idén a beteg edukáció is fontos eleme a kampánynak. Fontosnak érzi, hogy továbbra is felhívjuk a figyelmet a gyógyszerészek rendeletben is szabályozott hatékony gyógyszerszedést segítő szerepére, orvosok és betegek vonatkozásában is. Az idei évben is érdeklődve várja a napi munka innovatív, kreatív megoldásait. Az orvosi és gyógyszerészi együttműködést segítendő szorgalmazza a szakadék áthidalását, a hagyományos jó viszonyt felelevenítendő Borsod megyében hatalmas érdeklődésre számot tartó találkozót is szerveztek március elején. A krónikus betegségek esetén kifejezetten fontosnak érzi a megfelelő gyógyszer szedést, amit elsősorban a beteg-gyógyszerész párbeszéd segíthet elő a leghatékonyabban. Visszautalva Dr. Hodossy Lajos statisztikájára, illetve a krónikus betegségek elkerülésének érdekében megerősítette, hogy a beteg edukáció elengedhetetlenül meghatározó része a napi gyógyszerészi munkának.

 

Dr. Samu Antal, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének részéről kiemelte,az eddigi évek tapasztalati alapján, a praxis közösségekben történő együttműködés, illetve a beteg és a szakemberek közötti tudatos együttműködés különböző eszközök támogatásával jelenleg az anyagi és erőforrásbeli veszteségek legjellemzőbb területe. A felírt vények 80%-a kerül csupán kiváltásra, a tartósan alkalmazandó gyógyszerek esetében ez 50% körüli értéket mutat, ami egyértelműen jellemzi az egészség veszteséget, ami miatt a praxisközösségekben történő együttműködés, illetve az adherencia program a jövő megkerülhetetlen témái. A pilottal induló Háziorvosi Szervezetekkel való együttműködés kifejezetten ezt a célt szolgálja.

Torjai Gábor, a Nero Solution Kft. ügyvezető igazgatója ismertette a pályázat technikai részleteit. A pályázatok beérkezésének határideje a megszokottak szerint augusztus 20., melyeket azt követően a zsűri anonim módon bírál el, majd az őszi Gyógyszerész Kongresszuson kerül sor, immár hagyományosan, a díjazottakismertetésére és a díjak átadására. Továbbá elmondta, hogy minden pályamunkát leadott gyógyszerész ingyenes résztvevője lehet a kreditpontokat érő, novemberben megrendezésre kerülő Év Gyógyszerésze Szemináriumnak.


Cikkajánló


Fürdőgyógyászat – kezdődik az őszi főszezon! Gyógyhír Magazin
Májusban duplán segít, aki vérplazmát ad Gyógyhír Magazin
Fürdőgyógyászat – közeleg a téli szezon! Gyógyhír Magazin
Amit tudni kell az e-receptről Gyógyhír Magazin
20 milliós adomány az Irgalmasrendi Kórháznak Gyógyhír Magazin
Egymillió eurót fektettek egy egészségügyi alkalmazásba Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6727472 látogatónk volt eddig