Gyógyhír Magazin 2017-05-03

Interjú


Budapesten, a Mikszáth téren, a picike patikában a gyógyszertárvezető Birinyi Péter „háta mögött” kérdeztem munkatársait, hogy miért szeretnek vele dolgozni. „Szereti, ha gondolkodunk és javaslatot teszünk akár egy folyamat, akár egy gyógyszer összetételének módosítására – megfontolja, és ha jó, elfogadja. Azt akarja, hogy csapat legyünk, hogy egymást kiegészítve, segítve tudjunk dolgozni és fejlődni a szakmában. Lendületes, nyitott az új dolgokra. Emberileg is segít, ha kell…” – Jó, ha az emberről ilyen véleménnyel vannak. A „csapat” most tényleg bizonyított. Ezt írják közleményükben: „A Mikszáth Gyógyszertár laboratóriumában hiánypótló magisztrális gyógyszerek készülnek. Ezen újonnan fejlesztett gyógyszereket a Magyar Innovációs Alapítvány jelentős innovációnak minősítette és a Mikszáth Gyógyszertár dolgozói kiemelt elismerésben részesültek. A tanúsító oklevelet az Országházban 2017. március 29-én vettük át.” Mit jelent ez a díj?

– Személyes sikernek azt élem meg, amit mondtak a kollégák rólam. Az Innovációs Alapítvány díja pedig egy összehangolt, átgondolt, kreatív közös munka elismerése. Mindig is ez a szakma, azon belül is a fejlesztések lehetősége vonzott. Ez a díj megerősítés abban, hogy annak a munkának, amit végzünk, helye van az egészségügyben, a gyógyszerészetben.

– Mi a lényege ennek a tevékenységnek?

– Azt szeretném, ha minden olyan beteg megfelelő gyógyszerhez jutna, akinek ritka betegsége van, és speciális gyógyszerkészítményre van szüksége, ráadásul elérhető áron. Mondok egy példát. Emlékszem, 2010-ben bejött egy Judit nevű páciens, gyermeket várt és elmondta, hogy Wilson-kórban szenved, és sehol nem kap rá olyan gyógyszert, amit az orvos tanácsolt, amit a terhesség mellett is szedhet. A Wilson-kór ritka genetikai betegség, amit a réz toxikus felhalmozódása okoz. Hosszú a történet, fejembe vettem, hogy megoldom Judit problémáját. Elsőként kérelmeztem a magisztrális alapanyag használatának engedélyezését, és megszereztem az OEP támogatását. 2011 óta valamennyi Wilson-kórban szenvedő beteg számára elérhető a nemzetközi irányelvek szerint egyik legkorszerűbb gyógyszer, melyet a gyógyszertárban készítünk. Ezt mi fejlesztettük ki, többek között erre kaptuk a díjat. Ma 160 féle saját fejlesztésű gyógyszerünk van, ebből 30 bele fog kerülni a szabványos vényminták gyűjteményébe, amelyeket használni fognak az ország gyógyszertáraiban.

– Ebben a 160-ban milyen betegségekre kerestek orvosságot?

– Négy tudományterület van, amivel leginkább foglalkozunk: szemészet, gasztroenteorológia, hepatológia, gyermekgyógyászat. A cél első perctől kezdve az volt, hogy más patikák is meg tudják csinálni, amit mi tudunk. Ha megosztjuk a tudást, akkor lesz valóság a filozófiánkból: értéket teremtünk a patikánkban, amitől az emberek meggyógyulnak – de nemcsak a Mikszáth tér környékén, hanem bárhol az országban. Saját pácienseinkkel, vásárlóinkkal kapcsolatban pedig a filozófiánkhoz hozzátartozik, hogy a felvilágosítást, a tanácsadást ugyanolyan értékteremtő munkának tartjuk, mint a gyógyszerkészítést. 

– A napi rutinban mit tart a legfontosabbnak?

– A lakosság biztonságos és folyamatos gyógyszerellátását tartom az elsődleges feladatomnak. Ezért lehetőségeink szerint, a kezelőorvosokkal együttműködve a hozzánk jövő páciensek gyógyszerelési problémáira, hiányosságaira mindig keressük a megoldást.

– Árulja már el, miért nem orvos lett ilyen elhivatottsággal?

– Egyszerű: nem bírom a vért és képtelen vagyok fájdalmat okozni, ami gyakran szükséges a gyógyítás során. A családban több orvos van, az első gyógyszerész én vagyok. Úgy gondolom, hogy az orvostudomány által birtokolt területeket, a biológiát, a kémiát, a fizikát gyógyszerészként hatékonyabban tudom kiaknázni. 

– Tudom, hogy nem csak a patikájába betérőket látja el tanáccsal: járt már hajléktalanszállón, iskolákban, hogy szűréseket végezzen és a Semmelweis Egyetemen a hallgatóinak adja tovább a tudását, és küldött már gyógyszeradományt határon túli magyaroknak. Mi fér még bele az életébe?

– A család. Ők a legfontosabbak. A hivatásom egyben a hobbim, és nem nyolc órában. De ugyanolyan töretlen lelkesedéssel megyek haza mindennap, és alig várom, hogy lássam őket és legfőképpen egészségesen. Tudom, közhelyes, de tényleg igaz: ha egészség van, minden van…

 

A Debreceni Egyetemen végzett, ahol azonnal katedrára került, majd folytatta tanulmányait, így lett a klinikai orvostudományok doktora. Most 35 éves, és egy 9 hónapos gyermek apukája.


Cikkajánló


Kodály-módszer és női beat zenekar Gyógyhír Magazin
Aki magyarul tanította Freddie Mercuryt Gyógyhír Magazin
„Édesapám elment, de soha nem hagy magamra” Gyógyhír Magazin
„A szakmai alázat csak még nagyobbá tesz egy művészt” Gyógyhír Magazin
„Úgy élek, mint egy vállalkozó férfi” Gyógyhír Magazin
A művészet sok mindent megőriz a világból Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6725627 látogatónk volt eddig