Gyógyhír Magazin 2017-05-16

Asztma: még mindig sok a nem diagnosztizált beteg


Minden év májusának első keddjén tartják az Asztma Világnapot, amelynek célja a tájékoztatás és figyelemfelhívás a népbetegségnek minősülő asztmára, a betegség tüneteire és a lehetséges gyógymódokra. Magyarországon a 18 év alatti gyerekek 4-8%-a asztmás, az asztmás betegek 90%-ának gyermekkorban alakul ki a betegsége. Az Asztma Világnap egy olyan betegség világnapja, amely világszerte már 300 millió embert érint. A népbetegségnek számító asztma Magyarországon is meglehetősen gyakori, a diagnosztizált betegek száma megközelíti a 300 ezret, azonban az érintettek száma ennél minden bizonnyal nagyobb: az asztmában szenvedők jelentős része még csak nem is tud a betegségéről.

Magyarországon a 18 év alatti gyerekek 4-8%-a asztmás, az asztmás betegek 90%-ának gyermekkorban alakul ki a betegsége. Míg gyerekkorban azonban inkább allergiás eredetű a megbetegedés, addig felnőttkorra ez kevésbé jellemző, ráadásul a nem allergiás eredetű asztma kialakulásának okát nem ismerjük.

Mit tegyünk, ha asztmára jellemző tüneteket észlelünk?

Az asztmás beteg légútjai nagyon érzékenyek. Számos inger – virágpor, allergia, légúti fertőzés vagy akár fizikai terhelés – kiválthatja a légutak begyulladását, a nyálkahártya megduzzadását, aminek hatására a légutak beszűkülnek, s ez okozza a kellemetlen tüneteket. Az asztma jellegzetes tünetei a légszomj, gyakori köhögés, mellkasi szorítás, zihálás, sípoló légzés. Ha ezeket a tüneteket észleljük magunkon, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Milyen vizsgálatokat végez az orvos a diagnózis felállításához?

A fenti tünetek más betegségekre is jellemzőek lehetnek, ezért akár többféle vizsgálat is szóba jöhet. A fizikális vizsgálatot, az allergiavizsgálatot és vérvételt követően a tüdő állapotát méri fel az orvos. A hörgők szűkületére utaló értékeket légzésfunkciós vizsgálattal állapítják meg. A csúcsáramlást mérő készülékkel az asztmás beteg naponta követheti állapotváltozását. Ezek a vizsgálatok az esetek többségében már eredményre vezetnek, azonban ha ezen mérések alapján sem diagnosztizálható egyértelműen az asztma, de a tünetek fennállnak, további vizsgálatokra lehet szükség.

Mit tehet az, akiről kiderül, hogy asztmás?

A vizsgálatok eredményeire támaszkodva az orvos megállapítja az adott betegség súlyosságát és előírja a megfelelő terápiát. Nagyon fontos, hogy az orvos és a beteg együttműködjön a betegség kezelése során, a beteg pontosan betartsa az utasításokat és rendszeresen részt vegyen a kontrollvizsgálatokon.

Az asztma krónikus, vagyis jól kezelhető, de az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható betegség. A megfelelő kezeléssel szinten tartható, és a beteg számára jó életminőség érhető el. A terápiás lehetőségek, eszközök folyamatosan fejlődnek, így léteznek ma már könnyen használható, tartós hatású inhalációs hörgőtágító készítmények is, amelyek igen komoly segítséget jelentenek abban, hogy az asztmás beteg teljes értékű életet élhessen.

A betegségtudat lelkileg megterhelő lehet, ezért érdemes felkeresni olyan betegszervezeteket, ahol az érintettek kicserélhetik tapasztalataikat, megtanulhatják, hogy milyen életmódváltással segíthetik a tünetmentességet, ötleteket és inspirációt kaphatnak egymástól.


Cikkajánló


Orrdugulás, orrfolyás Gyógyhír Magazin
A tüdőrák és a B-vitamin
Az idő kulcsfontosságú tényező! Gyógyhír Magazin
Vészelje át a kritikus időszakot! Gyógyhír Magazin
Tudja, mi az a COPD? Gyógyhír Magazin
Leszokni újévkor sem egyszerű Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6404140 látogatónk volt eddig