Gyógyhír Magazin 2017-05-22

Mégis a szerelem a jó


Miért olyan a szerelem, mint egy hullámvasút? Így látja a pszichológus.A mi kultúránkban a szerelem az egyik legtöbbre tartott érzés. A művészek régtől előszeretettel ábrázolják, mert drámai feszültségekkel terhes: a vágyakozás, a sóvárgás, a boldogság, a testi-lelki beteljesülés ugyanúgy része, mint a kétségbeesés, a fájdalom, a kín és a szenvedés. Az utóbbi évtizedek kutatásai alapján már sokat tudunk arról, mi zajlik le a testünkben és az agyunkban, amikor ezek az érzések hatalmukba kerítenek bennünket. A vágy hatására nő a tesztoszteron és az ösztrogén szintje. A másik iránt érzett vonzalom megváltoztatja bennünk a dopamin, az adrenalin és noradrenalin, valamint a szerotonin szintet. A kialakuló kötődés együtt jár az oxitocin és a vazopresszin szint növekedésével. Az érintés, a bizalom és szex hatására oxitocin termelődik, de csökken a szintje, ha a kapcsolatot a szakítás veszélye fenyegeti. A szerelmes emberben általában alacsony a szerotoninszint, ami alapvetően szorongást okoz. Ám ha szerelmesünk felénk forduló figyelmét élvezzük, nő a szerotonin szint, így a szorongás csökken. Amikor együtt lehetnek az újdonsült szerelmesek, jutalmazó és motiváló érzéseket tapasztalnak, mert dopaminszintjük növekszik. Amikor megnevettetik egymást, endorfin szabadul fel bennük. Ezeknek az endokrin és neuroendokrin hatásoknak a változásai heves érzelmeket válthatnak ki, és jelentős mértékben okozói a szerelemes ember változékony hangulatának.

Sokakban merült már fel a kérdés: egyáltalán miért esünk szerelembe? Az evolúció kutatói szerint a szerelem segíti az emberi párkapcsolat létrejöttét és megmaradását legalább addig, amíg az utód világra jön és megerősödik annyira, hogy túlélésének már nagyobb a valószínűsége. A pszichológiai kutatások arra hívják fel a figyelmet, hogy több tényező együttes hatása szükséges ahhoz, hogy a szerelem fellángolhasson. Az intimitás (vagy vonzalom), a szenvedély (vagy vágy) és a kötődés (vagy elkötelezettség) egyidejű jelenléte feltétel. Közelebb érzünk valakit magunkhoz, ha gondolataink, érzéseink, hiedelmeink hasonlóak egymáshoz, ha már valamennyire ismerjük egymást, sok időt töltünk együtt, gondolunk a másikra, ha kölcsönösen kedveljük egymást, és a másiknak vannak számunkra vonzó külső és belső tulajdonságai. Elősegíti a szerelem kialakulását, ha a szűkebb-tágabb környezetünk elfogadja és helyesli a párválasztásunkat, amikor a partnerünk megfelel a társaságra, szexre, párkapcsolatra vonatkozó tudattalan és tudatos elvárásainknak. A valóban szenvedélyes szerelem akkor tör ki, ha a pár nagyon sok időt tud kettesben tölteni, ha mindketten találnak a másik arcán vagy testén valamit, ami nagyon megfogja őket, ha nem tudhatják pontosan, mit gondol, mit érez a másik, vagyis körüllengi a másikat valamiféle misztikum.

Lelkünkben valójában már készen állunk, amikor elér bennünket szerelem. Nem mindig tudatosul, de akkor egy ideje már nyitottak vagyunk rá. A szerelem tartósan akkor tud belénk fészkelődni, ha el tudunk köteleződni a kedvesünk mellett. Pszichológiai értelemben kockázatot vállalunk, amikor a párunkat beengedjük a szívünkbe, mert valamennyit fel kell áldoznunk a személyes autonómiánkból. Ez a „csere” akkor éri meg számunkra, ha az a vonzó másik olyan tulajdonságokkal bír, amelyeket saját magunk kiteljesedéseként élünk meg.

 

Úgy tűnik, mi emberek, a bölcs intelmek ellenére sok mindent hajlandóak vagyunk feláldozni a szerelemért. Vajon miért? A Magyar Vista Social Club nevű zenekar népszerű dalában megénekli a választ:

 

„Mindenkinek azt ajánlom

Szerelemnél jobb az álom

Az álom nyugodalom

A szerelem szívfájdalom.

De addig élek, amíg élek

Amíg bennem zeng a lélek

Zeng a lélek, zeng a szó

Mégis a szerelem a jó

Mégis a szerelem a jó!”

 

Fábián Tamás

pszichológus


Cikkajánló


Önsorsrontó szokásaink Gyógyhír Magazin
Különös szilveszter? Gyógyhír Magazin
Mi a szülő dolga az iskolás gyerek fejlesztésében? Gyógyhír Magazin
Mi a jó abban, hogy megöregszünk? Gyógyhír Magazin
Titkok a házasságban Gyógyhír Magazin
Alvás és mentális egészség Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6727434 látogatónk volt eddig