Gyógyhír Magazin 2017-06-08

Minden alkalommal várakoztathat-e 4-6 órát az orvos?Rendszeres (heti) kontrollvizsgálatra visszajáró, időpontra behívott idős beteg vagyok. Minden alkalommal várakoztathat-e 4-6 órát az orvos? Mit tegyek, ha vele ezt személyesen nem sikerült megbeszélni?
Válaszol: dr. Tiszavári Klára egyéni ügyvéd, egészségügyi szakjogász
Esetünkben a betegnek az egészségügyi törvényben meghatározott emberi méltósághoz való joga sérülhet. A jogszabály szerint a beteget csak méltányolható okból és ideig szabad várakoztatni.
Kihez fordulhat a beteg? Lehetősége van az egészségügyi szolgáltatónál panaszt tenni, ekkor a vizsgálat eredményéről legfeljebb 30 munkanapon belül tájékoztatni kell a panaszost. A panasz vizsgálatának szabályait a szolgáltató belső szabályzata rögzíti.  Az intézménynél  a panasz kivizsgálását a betegjogi képviselő is kezdeményezheti, vagy segíthet a panasz megfogalmazásában. A betegjogi képviselő azonban csak akkor járhat el egyedi ügyekben, ha arra az érintettől meghatalmazást kapott.
Az anonimitás megőrzésére ez utóbbi eljárás adhat garanciát, tekintettel arra, hogy itt a betegjogi képviselő beiktatásával nem a beteg fordul közvetlenül a szolgáltatóhoz. Javasolni azt lehet, hogy amennyiben több beteg is kifogásolja a várakozási időt, célszerű akár együtt, akár külön-külön is bejelenteni ezt a betegjogi képviselő részére. Fontos azonban tudni, hogy az azonosíthatatlan személy által tett panasz vizsgálatát a szolgáltató mellőzi, azonban súlyos jog- vagy érdeksérelem esetén ilyen esetben is eljárhat.
A betegjogi képviselő elérhetősége az adott intézményben, illetve a www.ijsz.hu honlapról is megismerhető.

 


Cikkajánló


A jó, a rossz és a szénhidrát Gyógyhír Magazin
Újra és újra el kell mesélni… Gyógyhír Magazin
5 tipp viszonylag gyors fogyáshoz Gyógyhír Magazin
Régi idők karácsonyai Gyógyhír Magazin
Télvégi tisztulás - a böjt Gyógyhír Magazin
Rákbetegek járhatnak gyógyfürdőbe? Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6762912 látogatónk volt eddig