Gyógyhír Magazin 2017-06-09

Kilencezer pislogás naponta


Az ember nem is gondolná, hogy pusztán a pislogás mennyire igénybe veszi a bőrt, pedig így van – az úgynevezett mimikai ráncok kialakulásában például jelentős szerepe van. Arcunkkal fejezzük ki érzelmeinket is: csodálkozunk, örülünk, aggódunk, sírunk és nevetünk – ezek mind-mind megpróbáltatást jelentenek a bőrünk számára. S minél jobban halad velünk előre az idő, egyre jelentősebb és látványosabb lesz a változás…


Tudta?
Egy átlagos, mintegy hat órás alvás utáni napon kilencezret pislogunk.

 

Mire van szüksége az idősödő bőrnek?

Az életkor előrehaladtával a bőr vékonyodik, szárad, veszít a rugalmasságából. Szerencsére ellensúlyozhatjuk a káros folyamatokat: kívülről zsírozással, hidratálással,  belülről pedig a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztásával támogathatjuk  bőrünket. Olyan krémeket kell keresnünk, amelyekben sok a természetes anyag, minél természetesebb, minél táplálóbb, annál jobb. Van benne például Q10,  kollagén tartalma magas, A-vitaminban gazdag. Nagyon jótékonyak a mézes, olívás krémek is. Az idősödő embernél talán a legnagyobb probléma, hogy egyre kevesebb folyadékot vesz magához, pedig a napi másfél-két liter víz alapvetően szükséges. Ebbe a mennyiségbe nem szabad beleszámolni a kávét vagy az alkoholt, amitől amúgy is jobb, ha tartózkodunk.

A bőr felépítése
A bőr rétegeinek eltérő összetétele miatt a hatóanyagok bejuttatását előre el kell terveznünk – mondja dr. Szabó Alexandra gyógyszerész. Bőrünket három fő réteg alkotja: a felhám, az irha és a bőralja. A rétegek szerkezete jelentős eltérést mutat. A hámréteg (stratumcorneum) egy lipidekből álló kettős réteg, melyen csak a zsíroldékony hatóanyagok képesek átjutni. Az irha és a bőralja rétegben a hatóanyag eloszlásához viszont vízoldékonyság szükséges. Ezért kell szakembertől tanácsot kérni, hogy  - a saját bőrtípusunknak megfelelően -  hogyan juttassuk be a hatóanyagokat annak rétegeibe.
A bőrápolás elsődleges szempontja: a hámréteg megfelelő víztartalmának biztosítása.  Ez a réteg egy egészséges fiatalnál 20 % vizet tartalmaz, ami azonban 25 éves korunktól kezdve folyamatosan csökken. A vízmegtartásáért  az „intercelluláris lipid kettős réteg”  felelős, amely meggátolja a víz párolgását a bőr felszínén. Ez az úgynevezett  természetes hidratációs faktor, melynek védelme  idős korunkra fokozott figyelmet igényel.

Bőrproblémák intim helyeken
Idős korban gyakoriak a vizelet- visszatartási panaszok, ami önmagában is igen kellemetlen jelenség, ráadásul azzal is szembe kell nézni, hogy az állandóan nedves környezetben a bőr könnyen sérül,  az idős bőr pedig  nehezebben regenerálódik, mint a fiatal. Ennek következtében állandósulhat a maró érzés és  a visszatérő gombás fertőzés, amin nem segít a gyakori mosakodás sem, mivel az meg túlszárítja, repedezetté teszi a bőrt. Megoldást  a rendkívül körültekintően és kifejezetten erre a célra készített és megválasztott semleges Ph-értékű intim lemosó és ápolókrém jelenthet. 

Rosacea – a tavasz első erősebb napsütésével „érkezik”
Az orvostudomány mai állása szerint a rosacea egy olyan bőrbetegség, melynek számos kiváltó oka lehet, a szó klasszikus értelmében nem gyógyítható, de tünetmentessé tehető. Sajnos általában az első erősebb napsütésnél előjön. Hátterében örökletes tényezők vagy egyéni hajlam állhat, de kiváltó okai az életmódban  is kereshetők. Megjelenése gyakori például szolárium használata után, alkohol, kávé fogyasztásakor, stresszt okozó helyzetekben. Az erek kitágulnak, a bőrön erős pirosodás figyelhető meg. A rosaceás tünetek szempontjából legbiztonságosabb az alkoholtartalmú italok teljes elkerülése. A kávé, az alkohol, a dohányzás rosaceás stresszt és kiszáradást okozhat az arcbőrön. Ezek fogyasztása csak nagyon kis mennyiségben, kis kortyokra elosztva, illetve  sok víz kíséretében tanácsos.
Ugyanez érvényes az úgynevezett dermatitiszes problémák esetében is. Ekcémának nevezünk számos bőrbetegséget, amely a bőr kivörösödésével és viszketésével jár. Ilyen például az igen gyakori szeborreás dermatitisz, ami sajnos örökölhető, és aamit a  faggyúmirigyek túlműködése okoz. Leginkább a fejbőrön, az arcot övező hajtövekben jelenik meg, valamint a szemöldökön, fülnél, hónaljban tapasztalható. Égető, viszkető érzéssel jár együtt.
Ezt és a rosaceát is komolyan kell venni, ugyanis az állandóan irritált bőr rossz közérzetet okoz, az elhatalmasodó, főleg az arcon látható tünetek visszahúzódottsághoz, befelé forduláshoz, súlyos esetben depresszióhoz vezethetnek.

A bőr funkciói:
- mint egy pajzs: véd a baktériumok, vírusok ellen, szűri a fényt, a sugárzást és az idegen anyagokat
- mint egy antenna: rendkívül érzékeny fájdalomra, hidegre, melegre
- mint egy raktár: zsírt, vizet és tápanyagokat tárol
- mint  hőfokszabályozó: állandó hőmérsékleten tartja testünket
- mint a tükör: mutatja a testi-lelki kiegyensúlyozottságunkat, de a kóros zavarokat is
(dr. Szabó Alexandra, gyógyszerész)

 

P. Gy.


Cikkajánló


Csak természetesen! Gyógyhír Magazin
Ők aztán sosem csípik ki magukat Gyógyhír Magazin
Napra-nap természetesen! Gyógyhír Magazin
Erre figyeljen, ha vízpartra megy Gyógyhír Magazin
A herpesz nyáron is támad Gyógyhír Magazin
Nyakra - főre Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6607669 látogatónk volt eddig