Gyógyhír Magazin 2017-06-13

Védjegy a magánegészségügyben


Ahogy arról lapunk online változata is beszámolt, a hazai magánegészségügyi szektor 12 meghatározó szolgáltatójának összefogásával megalakult a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete (a résztvevőket lásd keretes anyagunkban). Az egyesület hivatalosan is bejelentette: egy védjegyet hoz létre, ami tájékoztatja a betegeket arról, hogy egy magán egészségügyi szolgáltató mennyire felel meg a betegbiztonsági követelményeknek, és mennyire működik etikusan.


Csak emlékeztetőként: az egyesületet alapító vállalatoknál tavaly több mint félmillió orvos-beteg találkozó történt, és ötmilliónál is több diagnosztikai vizsgálatot végeztek. Így saját tapasztalataik is megerősítik, hogy minden évben több és több páciens dönt a magánellátásban elérhető szolgáltatások mellett. Az egyesület tagjainak piaci jelentőségét nem csupán az egyre növekvő betegforgalom jelzi: az általuk befizetett, tekintélyes összegű adó (4 és fél milliárd forint) is mutatja, hogy komoly erőt képviselnek ágazatukban. Azt is meg kell jegyezni, hogy foglalkoztatóként is jelentős szerepet töltenek be, hiszen 3300 alkalmazottnak biztosítanak kiszámítható munkahelyet. Még néhány adat mindezzel kapcsolatban: 2014-ben szerte az országban 45%, Budapesten pedig 49% volt azok aránya, akik magánegészségügyi szolgáltatóhoz fordultak problémájukkal. 2016-ra viszont ez az arány a fővárosban például már 60%-ra nőtt. A tagok szerint az egyesület megalapítását követően eredményesebben tudnak majd párbeszédet folytatni az ágazat szereplőivel, valamint fellépni a közös ügyek érdekében, egyaránt képviselve a pácienseket, illetve a megbízhatóan működő magánszolgáltatókat.

A sajtóközlemény nyomán szerkesztőségünk megfogalmazott néhány kérdést, amelyek meggyőződésünk szerint olvasóinkat is foglalkoztatják a témával kapcsolatban.
Kérdéseinkre a következő válaszokat kaptuk Leitner Györgytől, a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesületének ügyvezetőjétől, az Affidea Diagnosztika magyarországi vezetőjétől:

- A sajtóanyagban említett védjegyet ki adja majd ki, milyen szempontok alapján? Mitől lesz megbízható ez a minősítés, tartozik-e hozzá valamilyen monitoringrendszer?
- A védjegy elnyeréséhez az ellátás minőségével, a betegbiztonsággal és a betegjogok betartásával kapcsolatos elvárásoknak, valamint a megbízható, etikus és transzparens, vagyis átlátható működést bizonyító feltételeknek kell megfelelni a pályázónak. A pontos kritériumrendszert több tanúsító cég segítségével dolgozzuk ki idén nyáron.  A minősítést bejegyzett tanúsító cég végzi. A védjegyet megszerző vállalkozásokat rendszeres időközönként átvilágítják. Amennyiben nem felelnek meg a követelményeknek, elveszítik jogosultságukat a védjegy használatára. Ebben az esetben csak egy újabb teljes körű, sikeres audit után használhatják újra a védjegyet.

- Milyen gyakran kell megújítani a védjegyet? Létezik-e ehhez hasonló védjegy más országokban; ha igen, milyen tapasztalatokkal rendelkezünk a hatékonyságukról?
- A tanúsítványt évente meg kell újítani. A megújításkor a védjegy által támasztott feltételek teljesülését az auditorcégek újra ellenőrzik.  Mind Magyarországon, mind pedig más országokban a védjegy elterjedt olyan cégek körében, amelyek kiemelt minőségi termékeikkel, vagy szolgáltatásaikkal vannak jelen a piacon. Nem tudunk arról, hogy jelenleg az egészségügyi szolgáltatók között létezne hasonló kezdeményezés Magyarországon.

- A sajtóközleményből kiderül, hogy a Primus Egyesület azt javasolja a kormánynak,  terjessze ki a magán egészségügyi szolgáltatókra is az online pénztárgép használatát. Van-e arról valamilyen adat, hogy jelenleg az ágazatban működő szolgáltatók hány százaléka használ online pénztárgépet?
- Konkrét számadatok nem állnak rendelkezésre az online pénztárgépek használatáról: jelenleg az egészségügyi szolgáltatók nem kötelezettek erre. Az iparág kifehérítése érdekében törekedni kell arra, hogy valamennyi szolgáltató (beleértve a lakásrendelőket is) legyen köteles számlát adni. Ennek az adóhivatal által is ellenőrizhető módja az online pénztárgép bevezetése.

 

A szakmai egyesület alapítói:

 • Affidea Diagnosztika,
 • Budai Egészségközpont,
 • Centrum-Lab,
 • Da Vinci Klinika,
 • Duna Medical Center,
 • Doktor24,
 • Főnix-MED,
 • Premed Pharma,
 • Pozitron-Diagnosztika Központ,
 • Róbert Károly Magánkórház,
 • Rózsakert Medical Center, Synlab Hungary,
 • pártoló tagként pedig a Quercus Consulting Group. 

 

P. Gy.


Cikkajánló


Csúcstechnológia az egészségközpontban Gyógyhír Magazin
Megnyílt az ország első magán sürgősségi traumatológiája Gyógyhír Magazin
Közel 40 millió euróból épül a Duna Medical Center Gyógyhír Magazin
Éjszakai MR-vizsgálatok a Diagnoscan Magyarországnál Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6762846 látogatónk volt eddig