Gyógyhír Magazin 2017-08-03

Tegyünk a vashiány ellen!


Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization; WHO) egyik tanulmánya szerint a vashiány a világ legelterjedtebb hiánybetegsége; a szakszóval anaemiának nevezett betegség több mint 2 milliárd ember gondja. Sajnos hazánkban sem biztató a helyzet. Mit tehetünk a vashiány ellen?


A világ szegényebbik felén a vashiány a WHO szerint nemcsak az elégtelen táplálkozás miatt ölthet járványszerű méreteket, hanem az általánosan rossz egészségügyi ellátás miatt is. Az anaemia előfordulásának gyakorisága szorosan összefügg egy adott népesség általános egészségi állapotával, gyakoribb például a HIV-betegeknél, továbbá a tuberkulózisban vagy maláriában szenvedő pácienseknél. A Világszervezet szakértői azt is hangsúlyozzák, hogy a vashiány az alultápláltság minden más formájánál magasabb költségeket okoz, ha figyelembe vesszük a miatta bekövetkező korai halálesetek számát, a kieső jövedelmet stb. Az érintett országokban a járványszerűen jelentkező vérszegénység csökkenti az egyének, és így a teljes népesség munkaképességét, ezért súlyos gazdasági következményekkel járhat egész nemzetek gazdaságára. Ennek illusztrálására elég csak egy adatot idézni a WHO-tól: számításaik szerint az időben kezelt anaemia akár 20%-kal is növelhetné a szegényebb államok termelékenységét. A Világszervezet rendelkezésére álló adatok szerint a fejlődő országokban a legszegényebbeket és a legkevésbé iskolázottakat fenyegeti leginkább a vashiány.

Nem megnyugtató a helyzet
A WHO átfogó programot alkotott a vashiány megelőzésére. Ezeket a közegészségügyi intézkedéseket olyan országokban alkalmazzák, ahol a vashiány és a vérszegénység magas aránya együtt jár a malária és a többi, már említett betegség gyakori előfordulásával és céljuk a hiánybetegség és a fertőzések együttes felszámolása. (A vonatkozó anyagot angolul tudók az interneten itt olvashatják: who.int/nutrition/topics/ida/en)

A fejlett világban, (pl. Európában vagy Észak-Amerikában) így hazánkban sem jellemző, hogy a járványok és az anémia együttes hatásait kellene kivédeni, hiszen például a maláriás esetek száma a gyógyszereknek és a szúnyogriasztóknak köszönhetően elenyésző. A helyzet ezzel együtt egyáltalán nem megnyugtató: statisztikák szerint az iparosodott országokban is legalább ötöde anémiás azon pácienseknek, akik valamilyen okból kórházba kerülnek. (Ezt az adatot persze kezeljük némi távolságtartással – nem valószínű, hogy ez az arány a teljes népességet jellemezné, hiszen kórházba értelemszerűen általában nem egészséges emberek kerülnek.)

A nőknek több vasra van szükségük
A vashiányos anaemiában szenvedők 80%-a nő, nekik ugyanis a férfiakhoz képest magasabb a vasszükségletük. A vas élettani szempontból azért fontos, mert részt vesz a vörösvérsejt felépítésében – ez a sejt szállítja szervezetünkben a  nélkülözhetetlen oxigént. A nők viszont a menstruáció és más okok miatt gyakrabban vesztenek vért, mint a férfiak. Szinén nagyobb az anaemia kockázata gyermekeknél és kamaszoknál, sportolóknál, illetve egyes alapbetegségek megléte esetén (például azoknál, akik művese-kezelésben részesülnek). A rizikócsoportba tartoznak azok is, akiknek étrendje valamilyen okból nem tartalmaz elég vasat. A vegetáriánus étrendet követők például sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy bizonyos növények (például a cékla, spenót, szeder vagy ribizli) sok vasat tartalmaznak ugyan, de sokkal rosszabb hatásfokkal épülnek be szervezetünkbe, mint mondjuk a májban, vörös húsokban, tojásban stb. lévő vas.

A vashiány tünetei jellegzetesek
A vashiányos anaemia tünetei meglehetősen jellegzetesek, ám sokszor olyan lassan mutatkoznak, hogy a páciens sem veszi észre őket. A szimptómák között szerepel a bőr sápadtsága, a gyakran berepedő szájzug, a nehezen gyógyuló sebek, a viszkető, kiszáradó bőr, a hajhullás, szédülés, fáradékonyság. Mivel a tünetek ennyire sokfélék lehetnek (és az anémián kívül sok más betegséget is jelezhetnek), érdemes szakorvoshoz fordulni megjelenésükkor. Sokszor a megoldás egyszerűen annyi, hogy több vasat kell biztosítani a szervezetnek. Ezt néha étrendi, életmódbeli változtatásokkal is el lehet érni, máskor pedig valamilyen táplálékkiegészítő fogyasztását javasolják a szakemberek. Utóbbiak közül többféle is beszerezhető: akad köztük olyan is, amelynek kifejlesztésekor gondoltak a különféle ételallergiákkal küzdőkre, illetve azokra, akik a hagyományos készítményeket zavaró utóízük miatt nem szívesen fogyasztják.

A növényekből származó vas rosszabb hatásfokkal épül be szervezetünkbe, mint mondjuk a májban, vörös húsokban, tojásban lévő.


Cikkajánló


Vigyázz, kész, nyár! Gyógyhír Magazin
Egyen gombát a szellemi frissességért! Gyógyhír Magazin
A tavaszi megújulást a bőrrel és a hajjal kezdjük! Gyógyhír Magazin
Elkerülhetetlen az izomláz? Gyógyhír Magazin
Ezért is jók a bioélelmiszerek Gyógyhír Magazin
„A sport a test útján nyitja meg a lelket” Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6404123 látogatónk volt eddig