Gyógyhír Magazin 2017-08-08

Jogaink a gyógyszertárban


A gyógyszerész-beteg találkozások magas számára tekintettel — 10 millió alkalom havonta országos szinten — fontosnak tartom e téma részletesebb bemutatását. A betegek jogaira vonatkozó szabályokat nemcsak a kórházakban, orvosi rendelőkben, hanem a gyógyszertárakban is alkalmazni kell. A patikákban az egészségügyi tevékenység más jellegű, jellemzően a gyógyszerek és egyéb termékek kiadására irányul, így ebből adódóan részben más jogosultságok kapnak fontosabb szerepet.


Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat jogelődje 2014-ben együttműködési megállapodást kötött a Magyar Gyógyszerészi Kamarával a betegjogok érvényesülésének elősegítéséről. A betegjogi képviselő segítsége a gyógyszertárban a gyógyszerellátással (mely egészségügyi ellátásnak minősül) kapcsolatban felmerülő jogsérelem esetén is igénybe vehető. A nem egészségügyi ellátás keretében forgalmazott termékek körében panasszal a fogyasztóvédelemhez fordulhat a vásárló.

A gyógyszerek lakosság részére történő kiszolgálása során érvényesül az egészségügyi ellátáshoz való jog, mely a gyógyszertárak ügyeleti rendszerének működtetésével lehetővé teszi a napi 24 órás rendelkezésre állást, továbbá a beteg szabadon választhatja meg, hogy melyik patikában vásárol. A tájékoztatáshoz való jog kiemelkedően fontos, a gyógyszerész köteles felvilágosítást adni a gyógyszer adagolásáról, térítési díjáról, más gyógyszerekkel való kölcsönhatásáról, valamint köteles nevét és képzettségét jól látható módon feltüntetni stb. Amennyiben az orvos által rendelt készítmény mellett létezik olyan termék, amelyért a betegnek kevesebb térítési díjat kell fizetni, ezt a gyógyszerész köteles a beteg tudomására hozni. Az emberi méltóság védelme a patikákban elsősorban a megfelelő hangnem használatában és a megfelelő bánásmód alkalmazásában nyilvánul meg. A beteg a gyógyszervásárlás és fogyasztás területén is gyakorolhatja az önrendelkezéshez való jogát, eldöntheti, hogy melyik gyógyszert váltja ki és szedi be, felvállalva ezzel annak a kockázatát, hogy a kezelés nem hozza meg a kívánt eredményt. A beteg kötelessége, hogy az ilyen eseteket az orvos tudomására hozza.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara Etikai Kódexe alapelvként rögzíti, hogy a gyógyszerészek a betegek érdekei érvényesülésének és a vevők elégedettségének szem előtt tartásával végezzék tevékenységüket. Ide tartozik az is, hogy a szabályosan rendelt magisztrális készítményt (pl. kenőcsöt) a patikus köteles elkészíteni, azt nem tagadhatja meg és azzal nem küldheti a beteget másik patikába. A „gyógyszerészi gondozás” a tájékoztatás jogának kiteljesedése, mely a gyógyszerész által önkéntesen vállalt tevékenység. Magában foglalja a gyógyszerész és a beteg kölcsönös konzultációját, az alkalmazott gyógyszerekkel kapcsolatos problémák megoldását, életviteli, diétás és egészségmegőrzési tanácsadást, a gyógyulásig tartó folyamatos figyelemmel kísérést. Sok patika lehetőséget kínál szűrővizsgálat elvégzésére is, ami mindenképpen kedvező a lakosság számára, így érdemes ezeket igénybe venni.

Legközelebb a konkrét betegjogi sérelmekkel kapcsolatos eljárási és panaszlehetőségek bemutatásával folytatom a cikksorozatot.

Dr. Tiszavári Klára
egészségügyi szakjogász


Cikkajánló


Betegjogok a gyermekek ellátása során Gyógyhír Magazin
A betegek kötelezettségeiről Gyógyhír Magazin
A tájékoztatáshoz való jog
Dr Tiszavári Klára rovata
Gyógyhír Magazin
Mik is azok a betegjogok? Dr. Tiszavári Klára rovata Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6542571 látogatónk volt eddig