Gyógyhír Magazin 2017-08-10

Félreértések, tévhitek, hiányos információk - az oltásokról


Újra és újra felbukkan az a vélemény, hogy nincs szükség az oltásokra, és – hatalmas károkat okozva – újabb híveket hódít. Hiába létezik például a HPV vagy a rotavírus ellen vakcina, egy friss kutatás szerint a megkérdezett szülők fele nem adatta be a gyermekének, és a jövőben sem tervezi. Pedig a rotavírus okozta kiszáradás világszerte csaknem félmillió áldozatot követel minden évben, a HPV okozta méhnyakrákkal pedig évente 500 000 fiatal lányt és nőt diagnosztizálnak világszerte.Tudta?

Évente csaknem 3 millió ember életét köszönhetjük az immunizációs programoknak, és további másfél millió gyermeket menthetnénk meg az átoltottság növelésével!

 

A hiányos vagy téves információ következménye akár emberéletekben is mérhető. „Az aggodalmak forrása gyakran az a tévhit, hogy a vakcinák élő vírust tartalmaznak, és a védeni kívánt szerven fejtik ki a hatásukat. Pedig az oltások az adott vírusnak csupán a legyengített változatát vagy egy kórokozóhoz hasonlító anyagot tartalmaznak, ami képes megtanítani az immunrendszert a védekezésre. Saját bevallásuk szerint a szülők többsége gyermekorvostól vagy védőnőtől kér tanácsot, mégis azt tapasztaljuk, hogy továbbra is rengeteg a téves információ a betegségekkel vagy épp a védőoltásokkal kapcsolatban. A HPV-ről például tízből négyen azt hiszik, hogy kizárólag nőkre veszélyes, pedig a férfiaknál is okozhat nemi szervi szemölcsöt, sőt, rákos elváltozásokat is. Az állami oltóprogramnak köszönhetően az elmúlt években több ezer 12 éves, 7. osztályos általános iskolás kislány kaphatta meg ingyenesen a vírus elleni vakcinát, de fontos hangsúlyozni, hogy a 2-, 4- vagy 9-komponensű HPV-oltás fiúknak és férfiaknak is adható. Felelős szülőként fektessünk nagyobb hangsúlyt a felvilágosításra, és tudjunk meg mi is többet a megelőzésről” – fejtette ki Dr. Muzsay Géza, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének alelnöke egy figyelemfelkeltő sajtóeseményen.

Nem tudnak eleget
Sokan tévesen mérik fel egy-egy fertőzés kockázatát, a szülők fele még mindig azt hiszi, hogy a bárányhimlő csak azért veszélyes, mert az elvakart hólyagok után hegek maradhatnak a bőrön. Pedig nem így van: a bárányhimlő akár kórházi ellátást igénylő tüdőgyulladást, agyvelő- és agyhártyagyulladást vagy idegrendszeri szövődményeket is okozhat, és komoly veszélyt jelent a kismamára és a magzatára is. „Prevenció helyett a szülők többsége inkább beviszi a gyermekét az óvodába, ha épp bárányhimlőjárvány tört ki, hogy minél hamarabb elkapja a gyerek a betegséget, és túlessen rajta. Az esetleges szövődményekre azonban nem gondolnak, ahogyan arra sem, hogy a második vagy harmadik családtag fertőzése általában súlyosabb lefolyású” – tette hozzá a szakértő.

Hiányzik a felvilágosítás
Léteznek olyan vírusok is, amelyeknél nem csak a tájékozatlanság vagy a tévhitek állnak a prevenció útjába, hanem a prüdéria is. A daganatos elváltozásokért is felelős HPV elsősorban nemi úton terjed, ezért a családok többségénél szóba sem kerül a fertőzés vagy a vírus elleni védőoltás, hiszen a felmérések alapján nem is tudják, hogyan kezdjenek hozzá egy ilyen beszélgetéshez. Pedig a vakcinával olyan betegségek is megelőzhetők, mint a méhnyakrák, amely az egyik vezető haláloknak számít a nők körében. „Sok szülő még mindig homokba dugja a fejét, ha felvilágosításról van szó, pedig a HPV-ről nehéz beszélni, ha csak méhecskékben és virágokban gondolkozunk - vagy abban sem. Sajnos legtöbbször az iskolában sem kapják meg a gyerekek azt a tudást, ami a felelős szexuális élet megalapozásához szükséges, és a nemi betegségekkel kapcsolatos prevenció szinte teljes mértében a szülőkre marad” – hangsúlyozta Dr. Belső Nóra, pszichiáter a sajtóeseményen. A magyar családok többségénél azonban nincs meg a kellő bizalom a felvilágosításhoz: a 19 év alattiak fele egyáltalán nem beszél a szüleivel a szexről, sem az első együttlét előtt, sem később.

Újra megjelenhetnek a legyőzött vírusok
Minden évben csaknem 130 millió gyermek születik világszerte, közülük 30 millióan az alapvető oltásokat sem kapják meg. A fejlett országokban a vakcinákat övező tévhitek vagy épp anyagi megfontolás miatt utasítják el a védőoltásokat. Pedig az oltásokkal kapcsolatos kockázatok jóval alacsonyabbak és ritkábbak, mint maguk a fertőző betegségek és azok szövődményei. Egy-egy oltás megtagadása pedig nem csak az érintett család számára lehet veszélyes, hanem a környezetükre is, hiszen így olyan vírusok is újra megjelenhetnek, amelyeket korábban már legyőztünk. 


Cikkajánló


Az utazók betegségei Gyógyhír Magazin
Bosszantó vírus – a herpesz Gyógyhír Magazin
Kullancsjelszó: támadás fentről és lentről! Gyógyhír Magazin
Tévhitek a bárányhimlővel kapcsolatban Gyógyhír Magazin
Zika: veszélyes a várandósokra, illetve a magzatra Gyógyhír Magazin
Magyarországon alacsony az Ebola-kockázat Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6725648 látogatónk volt eddig