Gyógyhír Magazin 2017-09-12

A „napfényvitamin”, azaz a D-vitamin jelentősége


A Medical News Today cikke szerint a D-vitamin bevitele fontos, de nem minden formája egyforma. A D-vitaminok szteránvázas vegyületek (szeteroidok), melyek provitaminjaikból (azaz ergoszterinből, koleszterinből) képződnek ultraibolya sugarak hatására. Ezért is hívják „napfényvitaminnak”. Aktív formái: D2-vitamin és a D3-vitamin. Tudományos alapú, de közérthető magyarázatra vállalkozott a Gyógyhír Magazin olvasói számára Guba Lilla biológus, a Forrai Gimnázium vezető szaktanára.A vitaminok legfontosabb szerepe az, hogy fokozzák a bélből a kalcium és a foszfor felszívódását, gátolják a kiürülést, ezért emelik a vérplazma kalcium-ionkoncentrációját. Így kiemelt jelentőségűek az egészséges csontozat, az egészséges fogak szempontjából. Segíti az immunrendszer és az idegrendszer működését, szabályozza az inzulinszintjét, segíti a tüdő funkcióját, és a keringési rendszer működését. A mellékpajzsmirigy által termelt parathormon hatásához nélkülözhetetlen. A parathormon növeli a csontokban a kalcium leadását, valamint a vesékben a kalcium visszaszívását, a bélcsatornában pedig a kalcium felszívódását fokozza. A májban hidroxilációval a D-vitamin 25-hidroxi-D3 vitaminná alakul, amely erősebben fokozza a kalciumtranszportot, és hatása is hamarabb érvényesül, mint a D3-vitaminnak. A D-vitamint a vesék is átalakítják a vitamin aktív formájába: 1,25-hidroxi-kolekalciferollá – ez a vese „hormonja”.

A sok és a kevés is rossz
A D-vitamin hiányában alakul ki az úgynevezett angolkór. Ilyenkor csökken a béltraktusból a kalcium-felszívás, ezért a kalciumhiány miatt a csontok nem meszesednek el, így a fiataloknál a csontok meggörbülnek, a mozgásuk károsodik. Mivel a D-vitamin zsírban oldódó vitamin (a szteroidok a lipidekhez tartoznak, és a zsírszövetben halmozódnak fel), túladagolása is előfordulhat, ez a hipervitaminózis. Túlzott mennyisége esetén a testfolyadékok kalciumszintje megnő, ez kalciumsók kiválásához vezet: az erek, a szív, a tüdő, a vesék elmeszesednek. Tünetei: fejfájás, étvágytalanság, szájszárazság, fémes íz érzése a szájban, hányás, hasmenés. Hiányában kialakulhat az osteoporózis, azaz a csontritkulás, így a csontok könnyebben eltörnek. Gyakori ilyenkor a combcsontörés és a felkarcsonttörés. Idős embereknél, menopauzán átesett nőknél is gyakori, ezért számukra különösen fontos a D-vitamin és a kalcium bevitele.
A D-vitamin hatással van az inzulin termelődésére is, így a vitamin alacsonyabb szintje a 2-es típusú diabétesz, azaz cukorbetegség kialakulásához vezethet. A D-vitamin fontos a sejtek növekedéséhez, és a sejtek közötti kommunikációhoz. A D-vitamin csökkenti a rákos daganat növekedését, így akadályozza az áttétet, azaz a metasztázist, és új véredényeket fejleszt a rákos szövetben. A  D-vitamin hiány ezeknek a betegségeknek a  rizikófaktora:

  • kardiovaszkuláris, azaz  szív-és érrendszeri betegségek,
  • magasvérnyomás-betegség,
  • szklerózis multiplex,
  • ízületi gyulladás,
  • Alzheimer-kór,
  • influenza.

D2 vagy D3 ?
Az emberi szervezetben a D-vitamin felezési ideje két hét, ami azt jelenti, hogy a szervezet D-vitamin készlete ki tud merülni, különösen télen, amikor kevés a napfény. Ha egy fehérbőrű személy napfényre megy, akkor 20 perc alatt 20.000 IU (nemzetközi egység) D3-vitamint állít elő a szervezete. Ha a gyermekek télen, 4 hónapon át 1.200 IU D-vitamint szednek, akkor az influenzafertőzés kockázata 40%-kal csökken.
Tudni kell, hogy kevés táplálék tartalmaz D-vitamint. A D2 és a D3 az oldalláncok struktúrájában különbözik egymástól. A D2 növényi forrásból, például gombából származik, a D3 pedig  állati eredetű táplálékból nyerhető, ilyen a hal. A két vitamin nem egyenértékű, mert a D3 kétszer olyan hatékony a test D-vitamin szintjének emelésében, mint a D2


Cikkajánló


Egész évben C-vitamin! Gyógyhír Magazin
A kutatók sem feledkeznek meg a C-vitaminról Gyógyhír Magazin
Élet-erő Gyógyhír Magazin
Testre szabott egészség Gyógyhír Magazin
Egészségünk és az ásványi anyagok Gyógyhír Magazin
Hogyan válasszunk c-vitamint? Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6731631 látogatónk volt eddig