Gyógyhír Magazin 2017-10-10

Bőrügyek – pikkelysömör és ekcéma


Az ekcéma (dermatitis) az egyik leggyakoribb bőrbetegség; hazánkban például az emberek közel 10%-át érinti. Szintén elterjedt bőrbaj a pikkelysömör (psoriasis), amelytől az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization; WHO) 2015-ös adatai szerint szerte a világon mintegy 100 millió (hazánkban megközelítőleg 200 ezer) páciens szenved. Közös a két kórban, hogy a gyógyuláshoz, vagy legalábbis a tünetek enyhítéséhez bizalmi viszony szükséges a páciens és a szakember között.Az ekcéma számos tényező miatt jelentkezhet. Az úgynevezett exogén ekcémákat kívülről, a környezetből érkező hatások okozhatják, az endogén változatokat pedig belső faktorok – például a bőrön megtelepedő gombák, baktériumok. Mindkét variáció felbukkanására a bőr kipirosodása, viszketése figyelmeztet, aztán ahogy a beteg vakarózással igyekszik megszabadulni a kellemetlen érzéstől, az érintett testfelület elsebesedik, majd pörkösödik, végül pedig hámlik. A megfelelő terápia megválasztása mindig attól függ, hogy pontosan a betegség melyik formájáról van szó. Hogy csak egy példát válasszunk, a jellemzően időseket érintő, kiszáradás miatt kialakuló ekcéma esetén a kezelőorvos arra törekszik, hogy kenőcsök, krémek alkalmazásával biztosítsa a bőr megfelelő zsírtartalmát. (A betegség e változatának kialakulása ugyanis annak tudható be, hogy a korral csökken faggyúmirigyeink aktivitása, így nem termelnek elegendőt a bőr egészségéhez nélkülözhetetlen zsiradékokból.) Az ekcéma bármely más fajtájánál is lényeges, hogy a beteg megértse: az eredményes kezeléshez sokszor hosszú idő szükséges. Nemegyszer ugyanis a viszkető, nedvező sebek miatt a páciens idővel joggal veszti el türelmét – az így keletkező stressz viszont csak ront az állapotán.

A pikkelysömör nem fertőz
A pikkelysömörről tudni kell, hogy a WHO jelentései szerint a világ sok országában a jellegzetes tünetek – viaszfehér, pikkelyszerű pörkök, más esetekben legfeljebb 0,5 cm-es, élénkvörös csomók – miatt az érintetteket sokszor hátrányos megkülönböztetés éri. (Akár a tömegközlekedési eszközök igénybevételekor, akár például egy állásinterjún.) Sokan éppen ezért szégyellnivalónak érzik tüneteiket: ezért is próbálkoznak öngyógyítással ahelyett, hogy szakemberhez fordulnának, miközben a tünetek sokszor különböző krémekkel, gyógyvizekkel stb. enyhíthetők. (Tegyük hozzá: egyelőre olyan terápiát sajnos nem ismerünk, amely véglegesen megszüntetné a betegséget.) A pikkelysömör pontos kiváltó oka nem ismert, azt azonban tudjuk, hogy a tünetek megjelenését sokszor valamilyen traumatikus élmény, fertőző, lázas betegség, stresszes időszak vagy napégés stb. előzi meg. (Még egyszer: ezek nem kiváltói a kórnak, csupán hajlamosítanak a tünetek megjelenésére.)

A pikkelysömör egészen biztosan nem fertőzés útján terjed – bár erre legtöbbször nem az érintettek figyelmét kell felhívni, hanem a velük rendszeresen érintkezőkét.

P. Gy.


Cikkajánló


Szépségápolás a hidegben Gyógyhír Magazin
Csak természetesen! Gyógyhír Magazin
Ők aztán sosem csípik ki magukat Gyógyhír Magazin
Napra-nap természetesen! Gyógyhír Magazin
Erre figyeljen, ha vízpartra megy Gyógyhír Magazin
A herpesz nyáron is támad Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6762835 látogatónk volt eddig