Gyógyhír Magazin 2017-10-10

Betegjogok a gyermekek ellátása során


A betegek jogairól szóló cikksorozat befejezéseképpen a gyerekek ellátása során fókuszba kerülő jogokat mutatom be. Nem is kell részleteznem, hogy ez a terület miért érzékeny pontja a betegjogi kérdéskörnek. A törvényes képviselő, szülő vagy gyám hozzáállása, együttműködése kiemelt szerepet kap, mindamellett, hogy folyamatos jelenléte biztonságérzetet nyújt a gyermeknek. Az aggódás, a bizonytalanság csökkenthető azzal, ha a szülő/gyám tájékozott az őt és gyermekét megillető jogokkal kapcsolatban és szem előtt tartja a kötelezettségeit is.Életkor alapján a 18 évnél fiatalabb személy tekintendő gyermeknek. Cselekvőképtelen az a kiskorú, aki 14. életévét nem töltötte be, míg a 14-18 életév közötti személy korlátozott cselekvőképességgel rendelkezik. A beteg gyermek nevében eljárva a betegjogokkal kapcsolatos nyilatkozatokat a gyermek törvényes képviselője, szülője vagy gyámja tehet. A 16. életévet betöltött személy véleményét a szakmailag lehetséges mértékig figyelembe kell venni, továbbá megnevezhet olyan cselekvőképes személyt, aki jogosult helyette a kezelésbe történő beleegyezésről vagy visszautasításról nyilatkozni. A gyermek nevében eljárva azonban senki nem utasíthat vissza olyan egészségügyi ellátást, amely elmaradása esetén a gyermek állapotában súlyos vagy maradandó károsodás következne be.
A szülőnek (törvényes képviselőnek) joga van a gyermek mellett tartózkodnia a kórházi kezelés ideje alatt és természetesen igaz ez a háziorvosi vagy járóbeteg szakrendelésen történő ellátásra is. Kivételesen és ideiglenesen van lehetőség a kapcsolattartás korlátozására (pl. járványveszély). Kórházban általában egy hozzátartozó lehet a beteg mellett folyamatosan, neki azonban ellátás (pl. étkezés) nem jár.
Kiskorú önállóan nem jogosult az egészségügyi intézmény elhagyására, ezt minden esetben egyeztetni kell a törvényes képviselővel. Amennyiben a szülő szeretné egy másik fekvőbeteg intézménybe átvinni a gyermekét, a kezelőorvossal történő egyeztetést követően erre akkor van lehetősége, ha a másik intézmény a gyermeket fogadja.
A tájékoztatáshoz való jog gyermek betegsége esetén kiterjed a törvényes képviselő és a gyermek megfelelő tájékoztatására is. A törvényes képviselő/szülő a részére adott felvilágosítás alapján hozhat felelős döntést a kezelések igénybevételéről vagy elutasításáról, illetve azok elmaradásának következményeiről. Ha a gyermek számára érthető módon kap tájékoztatást, könnyebben beilleszkedik az idegen környezetbe, és kevésbé kerítheti hatalmába a szorongás. Elengedhetetlen, hogy őt is partnerként kezeljék, számára érthetően, türelemmel, részletesen és rendszeresen magyarázzák el a betegséggel kapcsolatos beavatkozásokat, a gyógyulás menetét.
A gyermekről készített egészségügyi dokumentáció kiadható annak a törvényes képviselőnek, aki szülői felügyeleti joggal rendelkezik, ugyanakkor más szervnek, pl. oktatási intézménynek nem. Hatóságok (pl. rendőrség, gyámhivatal) – a jogszabályokban meghatározott célból – kikérhetik a gyermekre vonatkozó egészségügyi dokumentációt, ez a kérés az intézmény részéről nem tagadható meg.
A betegek jogairól készített cikksorozat végén szeretnék elköszönni a kedves olvasóktól. Remélem, hogy az általam leírtak segíteni fogják az egészségügy rendszerében történő magabiztosabb eligazodást és tanácsaimat hasznosítani tudják. Végezetül szeretnék külön köszönetet mondani az Integrált Jogvédelmi Szolgálat munkatársainak, akik szakmai észrevételeikkel nagymértékben támogatták munkámat.

Dr. Tiszavári Klára


Cikkajánló


A betegek kötelezettségeiről Gyógyhír Magazin
Jogaink a gyógyszertárban Gyógyhír Magazin
A tájékoztatáshoz való jog
Dr Tiszavári Klára rovata
Gyógyhír Magazin
Mik is azok a betegjogok? Dr. Tiszavári Klára rovata Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6762861 látogatónk volt eddig