Gyógyhír Magazin 2017-10-31

Egy nélkülözhetetlen mikroelem: a vas


Szervezetünk tömegének 4-5%-át ásványi anyagok alkotják; ezek közül mikroelemeknek nevezzük azokat, amelyek egészen elenyésző mennyiségben (kevesebb, mint 0,005%) vannak jelen testünkben. Utóbbiak közé tartozik a vas is, amelynek hiánya komoly betegségekhez vezethet.Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization; WHO) adatai szerint a vashiányos állapot szerte a világon a legelterjedtebb táplálkozási rendellenesség. Statisztikáik szerint a Föld lakosságának több mint 30%-át, összesen 2 milliárd embert érint. A legtöbb érintett a fejlődő országokban élő nő és gyerek, de mint a WHO szakemberei figyelmeztetnek: ez az egyetlen hiánybetegség, amely tömegesen érinti a fejlett ipari országok (köztünk hazánk) lakosságát is. A szegényebb államokban a vashiány egészen drámai méreteket ölt: a szervezet szerint minden második terhes nő, illetve a 6 évnél fiatalabb gyerekek 40%-a szenved tőle. Ha nem jut elegendő mennyiség a szervezetünkbe ebből az elemből, annak elsődleges következménye a vérszegénység (anaemia), hiszen a vas egyik legfontosabb élettani szerepét a vérkeringésünkben tölti be, az oxigénszállításért felelős hemoglobin összetevőjeként.

Rontja az életminőséget
A fejlődő országokban az anaemia súlyosbítja az olyan fertőző betegségek következményeit, mint például a malária, a tuberkulózis vagy a HIV. A fejlett államokban ilyen következményekkel nem kell számolni ugyan, ezzel együtt a fel nem ismert vashiány enyhébb formája is ronthatja a páciens életminőségét, munkaképességét. Ezért is fontos, hogy időben felismerjük az anaemia tüneteit. Legáltalánosabb ezek közül a halvány bőr és kötőhártya. Szintén jellegzetes szimptóma a fáradékonyság, alacsony teljesítőképesség, ingerlékenység. Jelentkezhet ezeken kívül álmatlanság, csökkent koncentrációs képesség, fejfájás, fülzúgás stb.
Ha felmerül a betegség gyanúja, érdemes azonnal szakemberhez fordulni, hiszen az anaemia nemegyszer egy másik, súlyosabb baj (például vese- vagy májbetegség) következménye lehet. Lényegesen gyakoribb viszont, hogy egyszerűen étrendi változtatással, vastartalmú tabletták, táplálék-kiegészítők kúraszerű fogyasztásával orvosolható a hiánybetegség. Ilyen esetekben a kezelés megkezdése után akár már hetekkel megszűnnek a tünetek, és helyreáll a szervezet normál állapota.

D. B.


Cikkajánló


Mit kell tudnunk a vashiányról? Gyógyhír Magazin
Mikor figyeljünk oda fokozottan a vasbevitelre? Gyógyhír Magazin
Hogyan küzdjünk hatékonyan a vashiány ellen? Gyógyhír Magazin
Egy hiánybetegség, ami felett gyakran átsiklunk Gyógyhír Magazin
Felismerni és megelőzni a vashiányt Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6727421 látogatónk volt eddig