Gyógyhír Magazin 2017-11-10

Tisztán vagy messzire?


Szokták mondani, hogy nem érdemes bizonyos dolgokkal kampányszerűen foglalkozni, mert akkor az emberek azt gondolják, hogy elegendő, ha az évnek csak egy-egy szakában figyelünk jobban egyes testrészeinkre, vagy életmódunkra. Ez részben igaz, mindenesetre az, hogy október a látás hónapja, egyre inkább befészkeli magát a köztudatba, és így egyre több szó esik szemünkről.A környezetünkből származó információk jó részét a szemünk továbbítja az agyunknak, rajta keresztül észleljük gyermekeink arcvonásait, szeretteink mosolyát. Butaság lenne a legfontosabb testrésznek titulálni, hiszen a szervezetünk komplex egészként működik, mégis hajlamosak vagyunk így gondolni. A magyar szólások és a költői hasonlatok is megerősítik, hogy mennyire fontos ez az érzékszerv. A „szemünk fénye” – mondjuk a leginkább féltett gyermekre. Óvjuk-e, védjük-e megfelelőképpen?
A látás hónapja kapcsán sok szó esett arról, hogy milyen fontosak a szűrővizsgálatok, mennyire lényeges, hogy enyhe, de nem szűnő fejfájás, vagy bizonytalan közérzet esetén nézessük meg: nincs-e szükség szemüvegre, vagy a már meglévőt nem kellene-e korrigálni. Tudjuk, hogy sokan vannak közülünk, akiknél genetikailag kódolt, hogy kicsi kortól szemüvegesek legyenek, mások életük során válnak azzá. A címben feltett kérdésre a helyes válasz az, hogy lássunk tisztán és messzire.
Egyes felmérések szerint az elmúlt 15 évben drámaian nőtt a myopia, vagyis a rövidlátás gyakorisága. Különösen a fiatal korosztályt érinti ez, hiszen elsősorban ők azok, akik a szemet egyfolytában és intenzíven folyamatos közelnézésre kényszerítik: például a számítógép, az okostelefon, a tablet, az iPad túlzott használatával. De a középkorosztály is veszélyeztetett, hiszen sokaknak már munkaeszköze a számítógép. Jó tudni, hogy elsősorban nem a képernyő, hanem maga a távolság okozza a gondot, ami az eszköz és a szem között van. Ebből pedig az következik, hogy tudatosan és okosan kell a szemet is terhelni és pihentetni. Természetesen akkor cselekszünk a legjobban, ha rendszeresen ellátjuk szervezetünket az egészséges látásban szerepet játszó fontos tápanyagokkal, mint amilyen a cink, az A- és a B2-vitamin. Praktikus, ha a közelre való nézést gyakorta szakítjuk meg azzal, hogy felállunk a gépek elől, és gyermekeinket is rávesszük erre.

Szemünk túlterheltségét azzal is megelőzhetjük, ha többet tartózkodunk szabad levegőn. Ez általában is jót tesz az egész szervezetnek, de a természetes fényben eleve többet nézünk távolabbra, mint közelre, és ez jótékony hatással van látószervünkre.

V. K.


Cikkajánló


Gyógyítható-e a szürkehályog? Gyógyhír Magazin
Könnyes ügyek Gyógyhír Magazin
Áfonyát a szemnek! Gyógyhír Magazin
Szemünk védelméért Gyógyhír Magazin
Ezekkel a szembetegségekkel vigyázzon 50 felett Gyógyhír Magazin
Szürkehályog nélkül - Mire érdemes figyelni a műtét előtt és után... Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6727311 látogatónk volt eddig