Gyógyhír Magazin 2017-11-17

A csoda néha idő előtt érkezik


November 17-én minden lilába borul a Koraszülöttek Világnapja tiszteletére. Épületeket világítanak ki ezzel a színnel, lila szalagot tűznek ki és lila ruhát öltenek mindazok, akiket megérint az idő előtt világra jött babák sorsa. „Sejtettük, hogy nem lesz negyven hét a várandósság – ikreknél általában a 36-37. héten már várható a szülés –, de koraszülésre egyáltalán nem számítottunk. Semmi jel nem utalt ugyanis erre, mint ahogyan a korábbi három babavárás is problémamentes volt.” Öt évvel ezelőtt egy nyári napon a három fiút nevelő Patak Gyöngyvér és a férje megdöbbenve tapasztalta, hogy elfolyt a magzatvíz, hamarosan megszületnek az ikerbabák. Gyöngyvér hat hetet töltött a koraszülött kisfiúkkal a pécsi PIC-en (Perinatológiai Intenzív Centrum), az ott tapasztalt pozitív élményeiről könyvet írt, majd gyűjtést is szervezett a kórház koraszülött intenzív osztályának támogatására. A "PIC-i történet" a Nagycsaládosok Országos Egyesületének idei szépirodalmi pályázatán 2. díjat kapott. A kisfiúk ma már makkegészséges óvodások, és mindenben utolérték kortársaikat.

„A könyvet azzal a szándékkal írtam, hogy a hasonló, ismeretlen és félelmetes helyzetbe kerülő szülőknek kapaszkodót adjak: mire számíthatnak, milyen hullámvölgyeken, kríziseken mentünk keresztül testileg és lelkileg. Ha tudnák a szülők, mennyit számít a baba gyógyulásában, gyarapodásában az érintésük, a fáradságos munkával lefejt anyatej, de még a puszta jelenlétük is, biztosan nem fordulna elő, hogy a legtöbb apró korababát napokig nem látogatják, vagy ha igen, akkor is csak pár perc erejéig.”

Az orvosi meghatározás alapján koraszülött az a gyermek, aki a 37. terhességi hét előtt jön a világra. November 17. róluk szól, ez a nap a Koraszülöttek Világnapja. Minden újszülött számára fontos, hogy a születése utáni időszakban minél tovább felidézhesse az anyaméh nyújtotta biztonságot, melegséget, hatványozottan igaz ez azokra a babákra, akik a vártnál korábban érkeznek – mondja dr. Kocsis István, a budapesti Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának osztályvezető orvosa. Ez a klinika az ország egyik legnagyobb születésszámú intézménye, évente átlagosan 3600 újszülött jön itt a világra, akiknek csaknem 10 százaléka koraszülött, kb.5 százalékuk pedig intenzív ellátást igényel. Ezért is különösen fontos, hogy a Korányi-projekt támogatásával megújult, több mint százéves múltra visszatekintő klinikán a legjobb ellátási szintű, 23 ágyas PIC osztály működik. Itt fogadják és gondozzák az ország egész területéről érkező veszélyeztetett állapotú kismamákat és intenzív ellátást igénylő kisbabákat. Mint az osztályvezető elmondta, a klinika elsők között hozott létre Magyarországon Baba-Mama szobákat, ahol a kissúlyú, 1300-1400 grammos, légzéstámogatást már nem igénylő koraszülött mellett a nap 24 órájában jelen lehet az édesanya, aki a közös bent tartózkodás alatt megtanulja ellátni, gondozni, etetni gyermekét. Hatalmas szemléletbeli változás az is, hogy az életképesség határán sem csak az a cél, hogy a kicsik életben maradjanak, hanem hogy minőségi életet is élhessenek. A koraszülött testsúlya mellett többek között a szülés időpontjában elért terhességi kor az, ami nagymértékben befolyásolja az életben maradás valószínűségét. A Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán a 24. héten 50%, a 25-26. héten 80% a koraszülöttek túlélési aránya, míg a 27-28. héten már 90% a minőségi túlélés esélye.

A világon minden 10. terhesség koraszüléssel végződik, hazánkban 8-9% között mozog ez az arány, mely évente 8000-9000 koraszülött világrajövetelét jelenti. Magyarországon jelenleg 21 újszülött-intenzív osztály (Perinatológiai és Intenzív Centrum – PIC) működik, a fővárosban öt kórházban. A koraszülött kisbabáknál előforduló leggyakoribb szövődmény a tüdő éretlensége, a szervezet védekező rendszerének gyengesége. Ennek ellenére is nagyon fontos, hogy az anya kapcsolatban legyen gyermekével, és lehetőség szerint anyatejjel táplálja. Figyelmeztető jelek lehetnek a terhesség alatt a hasfal feszülése, keményedése, a méh rendszeres összehúzódása. Hüvelyből származó vízszerű folyás, hüvelyi vérzés esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Mivel a hüvelyi folyás gyulladásra utalhat, és oka lehet a koraszülésnek, ezért itt is szakorvosi ellátásra van szükség. Ha valamilyen betegségben (magas vérnyomás, cukorbetegség stb.) szenved a várandós nő, akkor a megfelelő, folyamatos ellenőrzésre és kezelésre különösen fontos figyelni.


Cikkajánló


Tenyérnyi gyermekek Gyógyhír Magazin
Otthon maradni a babával… vagy inkább ne? Gyógyhír Magazin
Vigyázzunk a gyermekeinkre! Gyógyhír Magazin
Hol szorít a cipő? Gyógyhír Magazin
Mit tegyen, hogy ne legyen beteg a gyerek? Gyógyhír Magazin
Futás a babával Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6404204 látogatónk volt eddig