Gyógyhír Magazin 2017-12-07

Pikkelysömör kezelése


„Pár hónapja kiderült, hogy pikkelysömöröm van. A bőrgyógyász szteroidos krémet írt fel rá, amitől el is múltak a kiütések, de két hét után erősebben megjelentek újra. Nem szeretnék újra szteroidos krémet használni, van erre a betegségre valami természetes gyógymód? Mit tehetek én magam, a táplálkozás pl. segít?”Válaszol: dr. Pellion Szilvia bőrgyógyász, kozmetológusA pikkelysömör hámló betegség, nevét is legfőbb jellemzőjéről kapta. A pikkelysömör a Földön mindenhol igen elterjedt, területenként az összlakosság 1,5-3 százalékát érinti. Nyugat-Európában körülbelül ugyanannyian szenvednek – orvosi nevén – psoriasisban,  (a psora görög szó, jelentése pikkely), mint cukorbetegségben. Férfiakon és nőkön egyaránt gyakori, kezdődhet kisgyermekkorban, de előfordul, hogy csak serdülőkor után, igen sokszor csak a 40-50-es életévekben jelentkezik először.
A pikkelysömör egy krónikus, változatos lefolyású autoimmun bőrbetegség, oki terápiája még nem ismert, a kezelések legfeljebb átmeneti tünetmentességet tudnak elérni. A klinikai tünetek határozzák meg a kezelés irányvonalát, belső gyógyszeres kezelés a súlyos kiterjedésű és ízületi panaszokkal járó esetekben szükséges. A bőrgyógyász leggyakrabban lokális hámlasztó és gyulladáscsökkentő kezelést javasol. A szteroidos krémeket sokszor nem lehet elkerülni ennél a bőrbetegségnél. Kombinációban is alkalmazzák őket, amelyek tartalmaznak calcipotriolt, egy D-vitamin analógot. Nagyon jó hatású a pikkelysömörben a klimaterápia, a fényterápia, speciális formája a PUVA, illetve a narrow-band UVB terápia. A stressz rontja a tüneteket, és azt is tudjuk, hogy az egészséges életmód, minden immunológiai eredetű betegségen javít. Fontos a mozgás, az antioxidánsokban gazdag, szénhidrátokban szegény étkezés.

 


Cikkajánló


Újra és újra el kell mesélni… Gyógyhír Magazin
5 tipp viszonylag gyors fogyáshoz Gyógyhír Magazin
Régi idők karácsonyai Gyógyhír Magazin
Télvégi tisztulás - a böjt Gyógyhír Magazin
Rákbetegek járhatnak gyógyfürdőbe? Gyógyhír Magazin
A bütyök kezelése Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6493157 látogatónk volt eddig