Gyógyhír Magazin 2017-12-13

Mi bántja a szemét?


Hideg, hó, köd és szél – a tél néha alaposan próbára tesz minket. Nemcsak a bőrünket, hanem a szemünket is, hiszen alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez.Tavasszal a pollenek, nyáron a vakító napfény, ősszel az irritáló kipufogógáz, a por, télen pedig a hó és az eső… Nem csoda, ha a külső behatásoktól a szemünk elfárad, könnyezik, viszket, begyullad. A leggyakoribb téli szempanasz a szemszárazság, ami égő, viszkető vagy idegentest-érzésként jelentkezik a szemben. A problémát okozhatja a hideg, száraz kinti levegő és a szárító hatású fűtés is. Normális esetben a könny kimossa a szemből az apró idegen testeket, ellátja a szemet oxigénnel és tápanyagokkal. Ennek a nedvesítő rétegnek az összetétele azonban megváltozhat, és ilyenkor gyakrabban hunyorgunk. Ha a tünetek három nap elteltével sem múlnak el, mindenképpen kérjünk szakorvosi segítséget.
A hideg miatt hajlamosak vagyunk elfeledkezni a napsugarak esetlegesen károsító hatásáról, pedig télen is oda kell figyelni a szemek árnyékolására. A túlzott UV-sugárzásnak kitett szemben égető érzést jelentkezik, ami nagyon hasonlít a leégéskor tapasztalt fájdalomra. A kellemetlen érzés mellett akár homályos látás is felléphet, így a napszemüveg viselése télen is ajánlott, síelés közben pedig egyenesen kötelező a hó visszatükröző hatása miatt. A napfény mellett a szél a másik rizikófaktor, amivel számolni kell. A szél a szem felszíni rétegét kiszárítja, amitől az irritálttá válik, és ez könnyezéshez vezethet. A mechanikus védelem, tehát a védő- vagy napszemüveg viselése ez ellen is sokat segíthet. A szemkipirosodás illetve meglepő módon a  fokozott könnyezés ellen is a műkönny jelenthet hatásos segítséget, ami pótolja az elvesztett nedvességet és a könny hiányzó vagy csökkent összetevőit. Mielőtt kimegyünk a szabadba, érdemes belőle cseppenteni a szembe, míg lakáson belül célszerűbb párásító készüléket használni.

Ha egyre nehezebben látunk félhomályban, vagy akár vezetés közben, a legjobb, ha felkeresünk egy szemorvost. Komolyabb szembetegség is állhat a panaszok hátterében. A magas vérnyomás, a cukorbetegség amúgy is rendszeres szemészeti ellenőrzést igényel.

D.-K. D. 


Cikkajánló


Gyógyítható-e a szürkehályog? Gyógyhír Magazin
Könnyes ügyek Gyógyhír Magazin
Áfonyát a szemnek! Gyógyhír Magazin
Szemünk védelméért Gyógyhír Magazin
Ezekkel a szembetegségekkel vigyázzon 50 felett Gyógyhír Magazin
Szürkehályog nélkül - Mire érdemes figyelni a műtét előtt és után... Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6731668 látogatónk volt eddig