Gyógyhír Magazin 2017-12-13

Biztonságos ünnepet!


Szervezetünk számára különösen megterhelő lehet az év végi és év eleji ünnepi időszak. Ilyenkor gyakoribbak az epegörcsök is. Ezért teljes körűen kell felkészülnünk: legyünk mértéktartóak az asztalnál és a házi patikánkat is töltsük fel puffadásgátlókkal, emésztést könnyítő, jótékony készítményekkel, epegörcsöt oldó csillapítókkal. Jobb, ha számítunk rá, mintha megijedünk és tehetetlenek vagyunk.Az epegörcs leggyakrabban a szegycsont alatt, a has felső részénél középtájon érezhető. A másik leggyakoribb fájdalmas pont a has jobb felső része, a bordák alatt. Esetenként a fájdalom a hátban is érezhető, a jobb lapocka alsó csúcsánál. Hosszan elhúzódó, görcsoldó bevétele után is tapasztalható fájdalom esetén azonban ne kísérletezzünk, keressük fel az orvost, ünnepek alatt az ügyeletet. Az is lehet, hogy a háttérben nemcsak túlevés, de epekő is található. Persze nem kell egyből epés panaszokra gondolni, egyszerű funkcionális problémáról is lehet szó, amit diétával és sok folyadék bevitelével lehet kompenzálni. Persze könnyű azt mondani! Ki diétázik ünnepek alatt?
Hasznos a görcs oldása után valamilyen probiotikumot is szedni, de tartós panasz esetén nincs más, mint az orvos. Sokan vannak olyanok, akik a hétköznapokban visszafogottak az étkezés területén, majd fejest ugranak az ünnepek alatti „lazításba”, akár még a következményeket vállalva sem állnak ellen a „terülj-terülj asztalkám” - csábításának.  Ez a legrosszabb forgatókönyv; a visszafogottság, majd a hirtelen túlevés felborítja az anyagcserét. Kikezdi az emésztés folyamatát és majdnem biztos, hogy a rossz közérzetet epegörcs vagy más hasi görcs, enyhébb esetben puffadás követi.
Érdemes megfogadni azt a népi megfigyelést, hogy ha étkezés előtt félórával megágyazunk a gyomornak egy pohár tiszta avagy leforrázott gyömbérrel ízesített vízzel, hozzájárulhatunk az emésztőnedvek szaporább termelődéséhez, de bármilyen más módszer hatásos lehet, ami segít elkerülni a nagyobb bajt. Egy szó mint száz: az epegörcsrohamot sokan megtapasztalják nálunk, mert a magyar ember számára nem létezik „könnyű franciás” étkezés. Népi megfigyelés az is, hogy az ünnepi időszakban, főként szilveszter táján megtapasztalható „macskajaj”  egyik leghatásosabb ellenszere a méz. A benne lévő fruktóz akadályozza a májban a véralkoholszint hirtelen megváltozását, amely magát a fejfájást kiváltja. Ünneplés előtt és után egy-egy szelet mézes kenyér aranyat ér, az allergiások azonban ezt a módszer inkább kerüljék. A nehéz, zsíros ételek, a kávé, a sok alkohol nem tesz jót az epénknek: puffadás, végeérhetetlennek tűnő felbüfögés, émelygés jár a nyomukban. Persze igazából „csak” egy baj van velük: nem lehet róluk lemondani. Vagy legalábbis az emberek nagy többségének nem könnyű. Ezért ne menjünk neki az ünnepnek görcsoldó nélkül, sőt: egyetlen családi hétvégének sem.

Fontos! Ha az ember testében bárhol jelentkezik valamilyen görcs, az a legnehezebben tolerálható fájdalom, azonnali csillapításáról gondoskodni kell!

V. K.


Cikkajánló


Székrekedés – időskorban gyakoribb? Gyógyhír Magazin
Fogyni okosan Gyógyhír Magazin
Lehet egészségesebb is a húsvéti lakoma Gyógyhír Magazin
„Egészség skála” az ételekre? Gyógyhír Magazin
Szerves vitamin: több mint egy sima molekula Gyógyhír Magazin
Hatásos segítség hasmenés esetén Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6607648 látogatónk volt eddig