Gyógyhír Magazin 2018-01-04

Interjú


dr. Pongrácz Zsuzsanna családorvos, belgyógyász, párja, Rácz Lajos pszichológus, és lánya, Mikulik Júlia szülésznő. Éppen belemelegednénk a beszélgetésbe, amikor csöngetnek. A doktornő azonnal felpattan. –   Fiatal nagymamának látszik…
–   Nem gondoltam, hogy a fiam tesz azzá engem – mondja mosolyogva. Emlékszem, amikor a fiam megszületett, nagyon büszke voltam, mondtam is magamban „Jól van, Pongrácz Zsuzsa, ezt jól csináltad” – aztán jött a pánik, néztem a csöppséget, és arra gondoltam, hogy ez a gyerek egyszer el fog menni tőlem… Az a mindent elsöprő anyai érzés, nekem egy folyamat kezdete volt. Minél több idő telt el, annál hevesebb volt bennem az érzelem, és lányom születésével ez fokozódott. Most ugyanez van Rebeka unokámmal: amikor megtudtam, hogy jönni fog, várni kezdtem. Amikor az első ultrahangon megláttam a kezecskéjét mind az öt ujjával – éreztem, hogy elvesztem. Most négyéves, és mindig arra gondolok, mikor láthatom.
–   Amikor kicsik voltak a gyermekei sokat volt velük?
–   A SOTE –n végeztem, az egyetem után a Délpesti Jáhn Ferenc Kórházba kerültem, itt szakvizsgáztam mint belgyógyász, de nem tudtam ott maradni. Akkoriban fordított volt a helyzet, túl sok volt az orvos, így aztán elmentem orvoslátogatónak egy gyógyszergyárhoz. Két és fél év következett, majd Dunaharasztiban vállaltam ügyeletet. A két gyermekemmel 3 évig otthon maradtam, de mellettük egy aktív, százágyas osztályon dolgozni nekem sok lett volna. Akkoriban be kellett menni 8 órára, és másnap délután 4-ig dolgoztunk. E helyett körzeti háziorvosi ügyeletet vállaltam Szigetszentmiklóson is, azt gondoltam, átmenetileg. De aztán rájöttem, hogy szívesen csinálnám. Megtetszett ez a munka, sokkal jobban megmarad a kapcsolat a páciensekkel, a családorvos valóban a család orvosa, generációk nőnek fel a kezem alatt, jobban tudom helyére tenni a panaszaikat, mert ismerem az életük jó  részét, 21 éve csinálom.
–    A lánya hogyan találta ki magának a szülésznőséget?
–    Látszott, hogy szívesen menne egészségügyi pályára. Júlia sportol, válogatott kardvívó; olyan területet kerestünk, aminek köze van a sporthoz is, a segítő hajlamhoz is, így először gyógytornász akart lenni. Ez elsőre nem sikerült, de felvették a SOTE-ra, szülésznő szakra. Ő is úgy volt, mint én: megtetszett neki, amit csinált, és ezért maradt a szülésznőség mellett. Tavaly végzett, de most újra tanul, Győrbe jár egyetemre, tehát még utazik is. Szonográfusnak képezi magát, szülészeti-nőgyó-gyászati ultrahang diagnosztikát tanul. Ezt csak orvos vagy képzett szonográfus végezheti. A sport még nagyon ott van az életében, napi két edzés, versenyek. Ezen kívül most szülésre felkészítő tanfolyamot és kismamatornát vezet.
–    Nála van már család, esetleg még egy unoka?
–    Egyelőre vőlegénye van még, aki nem mellesleg szülész-nőgyógyász.
–    Ha férjhez megy, nehéz lesz kialakítani az egyensúlyt az életében ennyi tevékenységgel…
–    A következő olimpiáig még csinálja a vívást, és a képzés is addig fog tartani. Aztán majd meglátják, hogyan legyen tovább.
–    A belgyógyász családorvos, a szülész-nőgyógyász és a szülésznő mellé 8 éve „becsatlakozott” az Ön pszichológus párja. Ahogy mesélte, kalandos volt az ő pályaválasztása is.
–    Érettségi után 4 évig járt a vegyész szakra, és a diploma előtt egy évvel jött rá véglegesen, hogy ez nem az ő világa. Eredetileg őt is orvosnak szánták a szülei, így aztán ő is a gyógyítás világában kötött ki. A 70-es, 80-as évekről beszélünk, akkor még nem sokat tudtak az emberek arról, mit csinál a pszichológus. Akkoriban csak egy szűk kör juthatott be erre a szakra, így előbb elvégezte a Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolát, és onnan már egyenes út vezetett az ELTE pszichológus szakára. Mindjárt a kezdeteknél egy korszerű pszichoterápiás osztályra került, ahol a szakma egyik ismert mestere, Süle főorvos mellett dolgozhatott.
–    Ha jól látom, akkor igazából csak a fia a „kakukktojás”, ő nem egészségügyis.
–    Nálam a felmenők között nem volt orvos, így ebben az értelemben nem az. Ő egy igazi művészlélek, a hangok megszállottja, filmeken, koncerteken, szinkronban, tévében szokott dolgozni. Leginkább most apaként csodálkozom rá… Rebeka nagyon különleges kislány. Lehet persze, hogy elfogult nagymama vagyok.
–    Visszatértünk a kályhához…
–    Azt látom, hogy a nagymamaság még nagyobb őrület, mint anyának lenni. Sugárzó mosolyával, ahogy azt mondja, „mama, én a barátod vagyok”, ahogy rám néz, elolvadok, nincs mese: imádom, mert gyönyörű, kedves, és ő meg engem imád.


Cikkajánló


Kodály-módszer és női beat zenekar Gyógyhír Magazin
Aki magyarul tanította Freddie Mercuryt Gyógyhír Magazin
„Édesapám elment, de soha nem hagy magamra” Gyógyhír Magazin
„A szakmai alázat csak még nagyobbá tesz egy művészt” Gyógyhír Magazin
„Úgy élek, mint egy vállalkozó férfi” Gyógyhír Magazin
A művészet sok mindent megőriz a világból Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6731615 látogatónk volt eddig