Gyógyhír Magazin 2018-01-05

A bütyök kezelése


„Láttam több videót azt interneten, melyeken különböző eszközökkel próbálják a bütyköt megszüntetni. Én is sokat küzdök ezzel a problémával, jó lenne tudni, mi ezekről a gumikról, pántokról egy orvos véleménye, érdemes-e ezeket megpróbálni.”Válaszol: dr. Kovács Tünde adjunktus, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház  ortopéd szakorvosa.A bütyök (hallux valgus) egy olyan deformitás, amelyet nem lehet visszafordítani. Még modern műtéti eljárással sem lehet 100 százalékos eredményt garantálni, mert nem biztos, hogy nem alakul ki újra. Mindenféle eszköz, amit látni lehet az interneten, arra jó, hogy a rosszabbodást esetleg lassítja. Nem kis dolgok ezek sem, de többet nem szabad várni tőlük.
Kétféle bütyökdeformitás van: a vele született, azaz genetikai eredetű és a szerzett. Az utóbbi az évek során alakul ki, a lúdtalp, ezen belül is a haránt boltozat süllyedésének következménye. Az a rész, ami a lábujj alatt van, az a haránt boltozat, ami a talp egész hosszában van, az a hosszanti boltozat. Egy 2-3 éves gyereknek a talpa még csak egy zsírpárna, majd a járással, a mozgás fejlődésével 7-8 éves korra kezdenek kialakulni a láb boltozatai. Amilyen formát a láb a serdülőkor végéig elér – olyan lesz felnőttkorban. A kezdetektől fogva oda kell figyelni arra, milyen cipőben tanul meg a gyerek járni, és hogy lábbelije mennyire alkalmazkodik a terheléshez. Fontos a sarok jó helyzete, segítenek a szupinált sarkú cipők, mert ezeknél a cipő belső sarok része fél centivel meg van emelve, ezáltal a sarok egyenesbe kerül – ez pedig alapfeltétele a helyes hosszanti boltozat kialakulásának. A haránt boltozat süllyedése során a láb statikai helyzete, a testsúly eloszlása megváltozik, a lábfej a lábujjak tövénél kiszélesedik, az inak a nagylábujjat a másik négy felé húzzák, így az egyes lábközépcsont fejecsén csontkinövés jöhet létre. Az, ami begyullad és fájdalmat okoz, az a csontos bütykön lévő „többlet”, lágy rész, a „bursa”.
Látni kell: a felnőtt ortopédiában nem életmentő műtéteket végzünk, mint mondjuk egy vakbélgyulladásnál. Itt a betegnek kell meghoznia a döntést. A bütyöknél meg kell gondolni, képes-e valaki hosszú időt szánni a gyógyulásra, a láb újra terhelhetősége ugyanis legalább három hónap. Itt csontot operálunk, nem „csak” leszedjük a gyulladt bursát. A kialakult bütyökkel sajnos meg kell tanulni együtt élni. Helyes cipőválasztásban, kényelmes járást biztosító lábbelikben, nem begyűrődő zoknikban kell gondolkodni. Minden bütyökkorrigáló eszköz tehát lassíthatja a rosszabbodási folyamatot, enyhítheti a fájdalmat, de az is egyéntől függ, kinek mennyire. Ártani nem fognak, de csodát sem tudnak tenni. 


Cikkajánló


A jó, a rossz és a szénhidrát Gyógyhír Magazin
Újra és újra el kell mesélni… Gyógyhír Magazin
5 tipp viszonylag gyors fogyáshoz Gyógyhír Magazin
Régi idők karácsonyai Gyógyhír Magazin
Télvégi tisztulás - a böjt Gyógyhír Magazin
Rákbetegek járhatnak gyógyfürdőbe? Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6607652 látogatónk volt eddig