Gyógyhír Magazin 2018-03-05

Herpesz – kellemetlen, de kezelhető


A herpeszvírusoknak számos fajtája létezik; hazánkban a legtöbbeket az úgynevezett herpes simplex HS-1 nevű változata fertőz meg, amely az ajakherpesz (herpes labialis) kialakulásáért felelős.A betegség lefolyása annál gyorsabb, minél hamarabb megkezdődik a kezelés. lehetőleg már a figyelmeztető jelek felbukkanásakor.

Rossz hír, hogy az életkor növekedésével egyre nagyobb valószínűséggel van jelen a kórokozó a szervezetünkben, illetve hogy megelőzése nem lehetséges. A jó hír pedig az, hogy fellángolása ellen mi is tehetünk, illetve hogy a tünetek kezelésére bizonyítottan hatásos készítmények állnak rendelkezésre. Az USA-ból származó – és valószínűleg a fejlett világ más országaira is érvényes adatok alapján – a kisgyerekek többsége 6 hónapos és 3 éves kora között már kapcsolatba kerül a HS-1 vírussal a másokkal való érintkezés útján. Így 14-49 éves kor között az embereknek már mintegy 60%-a fertőzött, míg 60 éves korra ez az arány már 80-85%.

Sokszor a megfázással együtt jelentkezik
A lappangási időszak – vagyis a vírusfertőzés és a tünetek jelentkezése között eltelő idő – a statisztikák szerint 2 és 12 nap között változik; a legtöbb embernél átlagosan 3-6 napig tart ez a periódus. A korai tünetek közé tartozik az érintett bőrfelületen tapasztalt égő, viszkető érzés, majd ezt követően alakulnak ki a jellegzetes, sűrűn egymás mellett kiütköző hólyagocskák. Ezek világossárga, áttetsző folyadékot tartalmaznak, érintésük komoly fájdalmat okozhat. Emiatt fájdalmassá válhat például az étkezés, az italfogyasztás. Megfigyelések szerint a herpesz sokszor a közönséges megfázással együtt jelentkezik (valószínűleg azért, mert mindkettő kialakulásának kedvez az immunrendszer legyengülése). Ha a hólyagocskák az orr belsejében ütköznek ki, akkor az orrfújás lehet nagyon kellemetlen.

Szövődményei is lehetnek
A hólyagok 7-10 nap alatt akkor is leszáradnak maguktól, ha semmilyen kezelést nem alkalmazunk. A folyadék eltűnik belőlük, a helyükön pörk alakul ki, ami aztán heg képződése nélkül leesik. Ritkán azonban a fertőzés komoly szövődményekkel is járhat. Tartós károsodást okozhat például, ha a fertőzés átterjed a szem szaruhártyájára, a májra vagy az agyra – különösen a tumoros megbetegedésben, az AIDS-ben, vagy a súlyos fertőző megbetegedésekben szenvedőket fenyegeti ez a veszély. A gyermekek herpeszes megbetegedését is érdemes komolyan venni, mert az ő esetükben is gyakoribbak a komplikációk.

Mi az, ami használ ellene?
Sokan esküsznek különböző praktikákra: egyesek szerint a szimptómák jelentkezésekor a beteg bőrfelületre helyezett jég, illetve a konyhasó a jó megoldás. Ezeket a módszereket azonban semmilyen tudományos megfigyelés nem támasztja alá (a sós terápia meg kifejezetten rossz ötletnek tűnik). Sokkal hasznosabb, ha igyekszünk megelőzni a bajt. Az ugyanis bizonyított, hogy a tartós stressz, a legyengült immunrendszer, a mozgásszegény életmód, a kialvatlanság segíti a herpesz ismételt kialakulását. Ha valakin újra és újra jelentkeznek a kellemetlen hólyagok, érdemes minden alkalommal felidéznie, ugyan mi előzte meg a betegség kiújulását. Nemegyszer ugyanis valamilyen kellemetlen étel/ital, esetleg a higiéniai szabályokat lazán kezelő menza, munkahelyi étterem vagy a sarki büfé lehet a felelős. És végül az érintetteknek mindig érdemes maguknál tartaniuk egy olyan herpeszellenes készítményt, ami korábban már segített a bajukon – különösen külföldi úton, rokonlátogatáskor, vagy bármilyen más olyan alkalommal, amikor nehézségekbe ütközhet a megfelelő szer beszerzése.


Cikkajánló


Csak nyugodtan a pikkelysömörről Gyógyhír Magazin
Bőrgyulladás, pattanások, ekcéma, pikkelysömör? Önt is érinti! Gyógyhír Magazin
Őszi bőrápolás Gyógyhír Magazin
Ősi szépségápolási kultúrák találkozása Gyógyhír Magazin
A napfénytől is kijöhet a herpesz Gyógyhír Magazin
Napsugárzás, bőrproblémák Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6305601 látogatónk volt eddig